Απίστευτο! Η Alfa Romeo αλλάζει το όνομα της Milano. Πώς θα λέγεται το νέο SUV


Κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικές εβδομάδες για το μέλλον της Alfa Romeo, Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χρήση του ονόματος «Milano» – που επέλεξε η μιλανέζικη φίρμα για το νέο συμπαγές σπορ αυτοκίνητο που παρουσίασε πρόσφατα – απαγορεύεται από το νόμο. Η συνέχεια θυμίζει θρίλερ.

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ALFA ROMEO
  • 15/4/2024

Το όνομα «Milano», επιλέχθηκε από το κοινό με δημοψήφισμα για να αποτίσει φόρο τιμής στην πόλη όπου ξεκίνησε η ιστορία της φίρμας το 1910. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Alfa Romeo ζήτησε τη γνώμη του κοινού για την επιλογή ονόματος ενός αυτοκινήτου. Είχε γίνει στο παρελθόν το 1966 με το Spider 1600 όταν το όνομα που επέλεξε το κοινό ήταν Duetto. Και ενώ η Alfa Romeo πίστευε ότι το όνομα πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις και ότι υπάρχουν ζητήματα πολύ πιο σημαντικά από το όνομα ενός νέου αυτοκινήτου, η Alfa Romeo αποφάσισε να το αλλάξει από "Milano" σε "Alfa Romeo Junior" στο πνεύμα της προώθησης αμοιβαίας κατανόησης απέναντι στην ιταλική κυβέρνηση.

Η Alfa Romeo ευχαρίστησε το κοινό για τα θετικά σχόλια, το ιταλικό δίκτυο αντιπροσώπων της για την υποστήριξή τους, τους δημοσιογράφους για την προβολή των μέσων ενημέρωσης που δόθηκε στο νέο αυτοκίνητο αλλά δεν παρέλειψε σκωπτικά να ευχαριστήσει και την ιταλική κυβέρνηση για τη δωρεάν δημοσιότητα που προκάλεσε αυτή η συζήτηση.

Βέβαια, η φίρμα με μια μοναδική ιστορία και μια ατελείωτη λίστα ονομάτων δεν είχε πρόβλημα να αλλάξει το όνομα κι έτσι από τη λίστα με τα ονόματα που επιλέχθηκαν ως αγαπημένα από τις προτάσεις του κοινού, το επικρατέστερο ήταν το "Alfa Romeo Junior".

Ο Jean-Philippe Imparato, Διευθύνων Σύμβουλος Alfa Romeo ανέφερε ότι "Γνωρίζουμε απόλυτα ότι αυτή η στιγμή θα παραμείνει χαραγμένη στην ιστορία της μάρκας. Είναι μεγάλη ευθύνη αλλά ταυτόχρονα είναι μια συναρπαστική στιγμή. Η επιλογή του ονόματος Alfa Romeo Junior είναι απολύτως φυσική, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της μάρκας και είναι από την αρχή μεταξύ των αγαπημένων μας και μεταξύ των αγαπημένων του κοινού. Ως ομάδα, επιλέγουμε για άλλη μια φορά να μοιραστούμε το πάθος μας για το εμπορικό σήμα και να κάνουμε το προϊόν και τους πελάτες μας προτεραιότητα. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα, παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε το θετικό συναίσθημα που πάντα προκαλούσαν τα προϊόντα μας και να αποφύγουμε κάθε είδους διαμάχη. Η προσοχή στο νέο μας σπορ compact μοντέλο που λάβαμε τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά συναρπαστική καθώς είχαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό επισκέψεων στο διαδικτυακό διαμορφωτή, με αποτέλεσμα ο ιστότοπος να διακοπεί για μερικές ώρες."

Προέλευση του ονόματος «Alfa Romeo Junior»

Μετά την επιτυχία της Giulia και της έκδοσης Giulia Sprint GT coupι, που σχεδιάστηκε από τον Giugiaro για τον Bertone, στόχος της Alfa Romeo ήταν να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό που επιθυμούσε ένα μοναδικό μοντέλο χωρίς υπερβολικά έξοδα αγοράς και λειτουργίας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1966, η GT 1300 Junior παρουσιάστηκε στο Balocco και, παρά την έλλειψη του ονόματος «Giulia», ήταν ο ηγέτης μιας νέας γενιάς Alfa Romeo. Παρόμοιες εκδόσεις της σειράς Spider θα ταυτίζονταν και με το Junior.

Η κύρια μηχανική παραλλαγή ήταν η υιοθέτηση κινητήρα διπλού εκκεντροφόρου 1.290 cc, ο οποίος απέδιδε 89 ίππους και έφερνε μια τελική ταχύτητα άνω των 170 km/h, μόνο ελαφρώς μικρότερη από το 1600. Με πωλήσεις άνω των 92.000 μονάδων, το GT 1300 Junior έγινε σύντομα το best seller στη σειρά και ένα πραγματικό σύμβολο της εποχής του.