Escape: Στη Λευκάδα με Nissan X-Trail E-4orce


Ένα νησί που δεν είναι ακριβώς νησί, αφού δεν χρειάζεται να μπεις στο καράβι για να το επισκεφθείς, και ταυτοχρόνως ένας θερινός προορισμός που δεν είναι ακριβώς «θερινός», καθώς δεν έχει να σου προσφέρει μόνο τις παραλίες του, αλλά και μία ενδιαφέρουσα ορεινή ενδοχώρα. Είναι η Λευκάδα των εναλλαγών, η Λευκάδα του Ιονίου, αλλά και η Λευκάδα της ελιάς και του πεύκου.

  • KΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: NΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ
  • 20/8/2023

Κατηφορίζοντας προς την τελική ευθεία, τη στενή λωρίδα γης που θα σε οδηγήσει στην κινητή γέφυρα που συνδέει τη Λευκάδα με τη  Στερεά Ελλάδα, έχεις ήδη μία πρώτη επαφή με το πανόραμα των χρωμάτων το οποίο σου προσφέρει το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων, καθώς στο βάθος δεξιά σου διαγράφεται η λευκή φιγούρα ενός «λιλιπούτειου» νησιού μέσα σε άπειρες αποχρώσεις τού μπλε. Πρόκειται για ένα νησάκι αλλιώτικο από τα άλλα – το «ησυχαστήριο» του Άγγελου Σικελιανού, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Σε αυτόν τον χώρο εγκαταστάθηκε ο μεγάλος ποιητής με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ το 1907 και έζησαν αρκετό καιρό σαν… Ροβινσώνες, σε μια σκηνή χειμώνα-καλοκαίρι. Εδώ, μάλιστα, θεωρείται ότι έγραψε ο Σικελιανός και ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα, τον «Αλαφροΐσκιωτο».

H περατζάδα της Λευκάδας, δίπλα στη λιμνοθάλασσα.
H περατζάδα της Λευκάδας, δίπλα στη λιμνοθάλασσα.

Και η μικρή αυτή ιστορία είναι ένα μόνο λιθαράκι από το πολιτιστικό οικοδόμημα της Λευκάδας που έχει, επίσης, να υπερηφανεύεται για προσωπικότητες, όπως ο άλλος μεγάλος μας ποιητής Aριστοτέλης Bαλαωρίτης (το σπίτι του οποίου μπορείτε να δείτε στο Νυδρί), αλλά και ο εθνικός ποιητής της Iαπωνίας Λευκάδιος Xερν. H σύγχρονη Λευκάδα, μάλιστα, προσπαθεί να φανεί αντάξια της κληρονομιάς αυτής, με τη διοργάνωση αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων – οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιούνται το καλοκαίρι προς όφελος και των επισκεπτών του νησιού.

Μεταξύ θάλασσας και λιμνοθάλασσας

Η γέφυρα άνοιξε: μικρά και μεγάλα σκάφη οδεύουν προς το λιμάνι της Λευκάδας.
Η γέφυρα άνοιξε: μικρά και μεγάλα σκάφη οδεύουν προς το λιμάνι της Λευκάδας.

Στην κινητή/πλωτή γέφυρα - είσοδο της πόλης της Λευκάδας και ταυτοχρόνως του νησιού ολόκληρου, βρίσκεσαι –αν έχεις ξεκινήσει από Αθήνα– ύστερα από 350 περίπου km, έχοντας αξιοποιήσει και την παράκαμψη Αμφιλοχίας, ένα έργο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως θα συντομεύσει ακόμα περισσότερο τοn χρόνο μετάβασης από την πρωτεύουσα στη Λευκάδα. Και φτάνοντας έχεις ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με το πρώτο της αξιοθέατο, το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Ενώ περνώντας τη γέφυρα, έχεις ήδη την πρώτη ευκαιρία για μια βουτιά στη Γύρα τη στενή –και μεγάλη (μήκους 7 km)– λωρίδα λευκής αμμουδιάς που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα. Ξεκινά πρακτικά από το κάστρο της Αγίας Μαύρας δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα για να φτάσει μέχρι τους Μύλους και τον Άι- Γιάννη, όπου οι άνεμοι δημιουργούν τακτικότατα ιδανικές συνθήκες για kite surfing.

Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

H πόλη της Λευκάδας δύσκολα θα σε κρατήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι, αφού το ζητούμενο κατ’ αρχάς είναι η θάλασσα. Ωστόσο, κάποιον χρόνο –απόγευμα ή βραδάκι ή και νωρίς το πρωί– οφείλεις να της τον αφιερώσεις. Βλέπετε, η «μικροσκοπική» πρωτεύουσα έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δική της γραφικότητα, κάτι που εύκολα το ανακαλύπτεις με μια βόλτα –εννοείται με τα πόδια– στα περισσότερο ή λιγότερο μικρά δρομάκια της. Τότε βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όμορφα παλιά κτίριά της, ενώ τη δική τους πινελιά προσθέτουν τα πολύχρωμα παλιά σπίτια με τους χαρακτηριστικούς «τενεκεδένιους» τοίχους, που προέκυψαν εξ ανάγκης στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας. Ενώ την ώρα που ο ήλιος δύει, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις αντανακλάσεις του ηλιοβασιλέματος στη λιμνοθάλασσα.

Δυτικά και Ανατολικά

Κοιτώντας τον χάρτη, προκύπτει ένα αναπόφευκτο ερώτημα: ανατολικά ή δυτικά; Ποιον δρόμο να τραβήξει κανείς; «Απλά» τα πράγματα. Η ανατολική ακτή, αυτή που βλέπει προς Στερεά Ελλάδα, έχει τις παραλίες με τα ήρεμα νερά και το... ανήσυχο πλήθος, καθώς, επίσης, και κάπως καλύτερο οδικό δίκτυο. Η δυτική ακτή, αυτή που βλέπει στο Ιόνιο, έχει τα κρυστάλλινα νερά, που κάποιες φορές έχουν το κυματάκι τους, τα απίστευτα ηλιοβασιλέματα και τις σε ορισμένα σημεία πιο απαιτητικές, αλλά με πανέμορφη θέα διαδρομές.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα δυτικά. O ΄Αγιος Nικήτας, η παραλία των Μύλων και το εξαιρετικά κοσμικό Κάθισμα, δεν χρειάζονται συστάσεις. Eίναι από τις πιο διάσημες παραλίες της Eλλάδας και γι’ αυτό ευθύνεται το μοναδικό, πεντακάθαρο γαλάζιο που δεν το έχετε δει σε πολλά μέρη της Eλλάδας. Θα τις βρείτε στα πρώτα 10-20 km από τη Λευκάδα.

Kαι δεν είναι μόνον ο ΄Aγιος Nικήτας. Kαλαμίτσι, Εγκρεμνή, Πόρτο Kατσίκι κ.ά. συγκροτούν έναν μακροσκελή κατάλογο με παραλίες που αξίζει τον κόπο να τις δεις και να κολυμπήσεις στα νερά τους, έστω και μία μόνο φορά. Mόνο που για να φτάσεις στις περισσότερες από αυτές, δεν πρέπει να φοβάσαι ούτε τους στενούς, γεμάτους στροφές δρόμους (χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κάθοδος προς την παραλία στο Καλαμίτσι)  ούτε το –απαραίτητο γι’ αυτούς που αναζητούν την ηρεμία της μοναξιάς– περπάτημα.

Έχετε, δε, υπόψη ότι στους Εγκρεμνή οδηγεί ένας δρόμος τον οποίο χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη, καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ θα χρειαστεί να ανεβοκατεβείτε και 350 σκαλοπάτια (γενικά θεωρείται ασφαλέστερο να προσεγγίσει κανείς την παραλία αυτή διά θαλάσσης). Για το Πόρτο Κατσίκι τα σκαλοπάτια είναι 199. Έχετε, επίσης, υπόψη ότι σε κάποιες παραλίες λειτουργούν ιδιωτικά πάρκινγκ (Κάθισμα, Καλαμίτσι, Πόρτο Κατσίκι).

Σημειώστε ότι ο δρόμος παραμένει καλός μέχρι το Kαλαμίτσι. Aπό εκεί και πέρα, ο οδηγός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάποια πολύ στενά κομμάτια που σε ορισμένα σημεία έχει και άσφαλτο κακής ποιότητας. Εννοείται ότι οι στροφές είναι είδος εν αφθονία στη Δυτική Ακτή.

Aν τώρα στις διακοπές σας αναζητάτε το κοσμοπολίτικο στοιχείο, τότε η ανατολική ακτή έχει περισσότερα να σας προσφέρει. Πέρα από το καλύτερο οδικό δίκτυο που, όπως είπαμε, διαθέτει, αφού είναι πιο πεδινή, έχει και αυτή να δείξει ενδιαφέροντα τοπία. Tα ατάκτως ερριμμένα νησάκια μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, σε συνδυασμό με την εγγύτητα της Ηπειρωτικής Eλλάδας, αλλά και τη βλάστηση που φτάνει μέχρι την παραλία, δημιουργούν όμορφες εικόνες, αποζημιώνοντας τον επισκέπτη που δεν θα ενθουσιαστεί από τις παραλίες.

Όποια διαδρομή και αν επιλέξετε, πάντως, για να κάνετε τον γύρο του νησιού, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον περίφημο φάρο στο ακρωτήριο Δουκάτο (Κάβος Κυράς). Ιδιόμορφο κόσμημα και σημείο αναφοράς για τα άπειρα πλοία που πάνε κι έρχονται, σαν να πραγματοποιούν επίδειξη προς τιμήν του επισκέπτη, θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές. Εδώ, αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς στο χείλος του γκρεμού, και να θαυμάσει τη δύναμη της θάλασσας από ψηλά.

Πέρα από τις παραλίες

Ορεινή Λευκάδα: η Εγκλουβή.
Ορεινή Λευκάδα: η Εγκλουβή.

Λευκάδα, όμως, δεν είναι μόνον οι παραλίες. Tα βουνά της Λευκάδας κρύβουν όμορφα χωριά, που είναι από σαφώς λιγότερο τουριστικά. Έχοντας αποφασίσει να πάρεις τον ανήφορο, βρίσκεσαι αντιμέτωπος σχεδόν με έναν άλλο κόσμο που σηματοδοτείται, άλλωστε, και από ταμπέλες που σε καλωσορίζουν στην «Ορεινή Λευκάδα». Και είναι όλη η Λευκάδα ένα σύμπλεγμα από γραφικά χωριά (Λαζαράτα, Εξάνθεια, Εγκλουβή κ.λπ.), ριγμένα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που, σε μεγάλο βαθμό,   κυριαρχείται από Ελαιώνες.  Εξέχουσα θέση σε αυτό τον κόσμο κατέχει Καρυά, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λευκάδας, η οποία, εκτός των άλλων, φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματά της.

Το «καρσάνικο» κέντημα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Καρυάς και προκύπτει από μια ιδιαίτερη κεντητική τεχνική.
Το «καρσάνικο» κέντημα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Καρυάς και προκύπτει από μια ιδιαίτερη κεντητική τεχνική.

Eκτός, όμως, από το παραδοσιακό χρώμα των χωριών, αυτός που αποφασίζει να εγκαταλείψει για λίγο τις παραλίες διαπιστώνει ότι η ανάβαση προσφέρει και εξαιρετικό θέαμα – και όσο περισσότερο αυξάνεται το υψόμετρο, τόσο πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό γίνεται το θέαμα. Aνεβαίνοντας, για παράδειγμα, από την Kαρυά προς τα ραντάρ της Αεροπορίας βρίσκεσαι κάποια στιγμή να ακροβατείς ανάμεσα στο Iόνιο και στην Ηπειρωτική Eλλάδα. H μοναδική θέα σε κάνει να ξεχνάς την όποια κόπωση σου έχει προκαλέσει η οδήγηση στον γεμάτο στροφές δρόμο, ενώ η άφιξη στον Προφήτη Ηλία μπορεί να συνοδευτεί από ένα μικρό… μάθημα γεωγραφίας. Έτσι, προς τα βόρεια απλώνεται μπροστά σου η πόλη της Λευκάδας και το Άκτιο, ενώ ανάλογα με το πόσο καθαρός είναι ο καιρός μπορείς να δεις την Πρέβεζα ή ακόμα και την Άρτα. Από την άλλη πλευρά τώρα, προς τα ανατολικά, τον πρώτο λόγο έχει το Νυδρί, ο Σκορπιός και το Μεγανήσι, που προβάλλουν στο φόντο των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας…

Πολλαπλές δυνατότητες

Στα νότια του νησιού τον πρώτο λόγο έχει η αμμουδερή Βασιλική – το βασίλειο του windsurfing.
Στα νότια του νησιού τον πρώτο λόγο έχει η αμμουδερή Βασιλική – το βασίλειο του windsurfing.

Στη Λευκάδα είναι βέβαιον ότι θα έχετε πολλές ευκαιρίες για ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, και όσοι αγαπάτε την περιπέτεια εκτός δρόμου στη Λευκάδα δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, θα βρείτε αυτό που ζητάτε, καθώς εδώ δραστηριοποιούνται εταιρείες που διοργανώνουν σχετικές εξορμήσεις.

Σημειώστε, δε, ότι σας δίνεται η δυνατότητα και για σύντομες αποδράσεις διά θαλάσσης, αφού πέρα από την τακτική σύνδεση του νησιού με Ιθάκη και Κεφαλονιά, στη Λευκάδα θα δείτε να σας προτείνουν μια σειρά ημερήσιες κρουαζιέρες/αποδράσεις από το Νυδρί προς την παραλία των Εγκρεμνών και το Πόρτο Κατσίκι, το Μεγανήσι κ.λπ.

INFO

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων με έκταση 320 km2. Το ψηλότερο βουνό της είναι τα Σταυρωτά, με κορυφή στα 1.184 m.

Η ανατολική ακτή της Λευκάδας με το Νυδρί. Ακολουθούν η Μαδουρή, ο Σκορπιός, το Μεγανήσι και στο βάθος τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.
Η ανατολική ακτή της Λευκάδας με το Νυδρί. Ακολουθούν η Μαδουρή, ο Σκορπιός, το Μεγανήσι και στο βάθος τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η πλωτή γέφυρα που συνδέει τη Λευκάδα με την ξηρά, ανά μία ώρα ακριβώς –δηλαδή στις 9.00 στις 10.00 στις 11.00 κ.ο.κ.– ανοίγει και αποσύρεται στο πλάι, ούτως ώστε να επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο μικρών και μεγάλων σκαφών στο λιμάνι της Λευκάδας.

H δυτική ακτή της Λευκάδας είναι γεμάτη από πανέμορφες παραλίες.
H δυτική ακτή της Λευκάδας είναι γεμάτη από πανέμορφες παραλίες.

Η Λευκάδα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γύρω νησιά: Από το Νυδρί και τη Bασιλική πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με ferry boat για Μεγανήσι, Κεφαλονιά (Φισκάρδο), Ιθάκη (Φρίκες).

Το f/b Santa Maura βρίσκεται σε σίγουρα, γυναικεία χέρια.
Το f/b Santa Maura βρίσκεται σε σίγουρα, γυναικεία χέρια.

Στη Λευκάδα μπορείτε να έρθετε και αεροπορικώς, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα προς το διεθνές αεροδρόμιο του Aκτίου. Υπάρχει, επίσης, σύνδεση με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και με την Kρήτη (Σητεία).

Το μέλι είναι στην ημερήσια διάταξη…
Το μέλι είναι στην ημερήσια διάταξη…

Τα πιο γνωστά προϊόντα που παράγει η Λευκάδα είναι, αφενός, οι περίφημες φακές Εγκλουβής και, αφετέρου, το σαλάμι αέρος τύπου Λευκάδος. Η σουμάδα (είδος αναψυκτικού με πικραμύγδαλο), το λικέρ ροζολί αποτελούν, επίσης, ιδιαιτερότητες του νησιού. Τέλος, αποκλειστικά στη Λευκάδα καλλιεργούνται δύο ποικιλίες κρασιού, το βερτζαμί και η βαρδέα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Tο φράγκικο φρούριο της Άγιας Μαύρας (14ος αιώνας) θα το βρείτε στην είσοδο της Λευκάδας, ενώ μέσα στην πόλη μπορείτε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο του ΟΡΦΕΑ, το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης, το ιδιωτικό μουσείο φωνογράφου, τη Χαραμόγλεια Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη (στο ισόγειο του Δημαρχείου), με έργα εκατό Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στον μεγάλο πεζόδρομο σας περιμένει ο ναός του Αγίου Μηνά, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (1721), ο Παντοκράτορας και ο Άγιος Νικόλαος (1830), ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλης θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (του 1685).

Οι ενταγμένες στο δίκτυο «ΝΑTURA 2000», ως περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, λιμνοθάλασσες της πόλης της Λευκάδας και των Στενών προσφέρουν ένα ενδιαφέρον θέαμα. Στην πρώτη θα δείτε και το ιβάρι – τις ιχθυοκαλλιέργειες με τις παραδοσιακές καλαμωτές, όπου τα ψάρια ζουν και μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες

Η Μονή Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα 3 km έξω από την πόλη, αλλά και η μονή του Αγίου Νικολάου Ιράς, στα νότια του νησιού, που θεωρείται σημαντικό προσκύνημα. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η Κόκκινη Εκκλησία κοντά στα Πλατύστομα, ο Ασώματος Αρχάγγελος Μιχαήλ στη Βαυκερή και ο ΄Αι-Γιάννης ο Σερνικάρης στη Βουρνικά.

Ο κτισμένος το 1890 φάρος στο ακρωτήριο του Λευκάτα (λέγεται και Κάβο Κυράς ή Νιράς ή Δουκάτο), στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι αναμφισβήτητα κι ένα από τα σημεία της Λευκάδας που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε.

Ο καταρράκτης Δημοσάρι, με νερό που πέφτει από ύψος περίπου 15 m, μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, πάνω από το Νυδρί (θα φτάσετε περπατώντας για περίπου 15 λεπτά) και το φαράγγι της Μέλισσας, στην περιοχή των Σφακιωτών.

FANTASTICO STUDIOS

Φανταστική τοποθεσία, μέσα στο πράσινο, φανταστική θέα στη θάλασσα, φανταστικό ηλιοβασίλεμα: αυτό είναι το Fantastico Studios που «κρέμεται» πάνω από την παραλία του Καλαμιτσίου στη δυτική ακτή της Λευκάδας. Το συγκρότημα αποτελείται από δώδεκα περιποιημένα στούντιο πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα και όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αλλά και με μεγάλες βεράντες που σου προσφέρουν την αίσθηση ότι «πετάς» πάνω από τη θάλασσα, σε έναν φροντισμένο χώρο τον οποίο, εκτός των άλλων, υπάρχει και πισίνα για αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν αποφεύγοντας τις μετακινήσεις. Ο γραφικός οικισμός, το Καλαμίτσι, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (2-3 λεπτά με τα πόδια) και δίνει τη δυνατότητα είτε για αγορά προμηθειών είτε για γεύμα και δείπνο. Τηλ. 26450 99390, 697 1808530, 697 9855441,  https://www.fantasticostudios.gr/

NISSAN X-TRAIL E-4ORCE

Στην άκρη της παραλίας του Αγίου Ιωάννη. Στο βάθος, η παραλία των Μύλων.
Στην άκρη της παραλίας του Αγίου Ιωάννη. Στο βάθος, η παραλία των Μύλων.

Tον απίστευτα πολιτισμένο χαρακτήρα του μας έκανε να νιώσουμε στο 100% κατά την εξερεύνηση της Λευκάδας το Nissan X-Trail Ε-4orce, το ευμέγεθες SUV με το χαρακτηριστικό υβριδικό σύστημα σειριακής λειτουργίας με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, να προσφέρουν 213 PS και να εξασφαλίζουν τη μόνιμη και «αυτόματη» τετρακίνηση, χωρίς κεντρικό διαφορικό και χωρίς συμπλέκτη – στοιχεία που συνιστούν σημαντικό πλεονέκτημα στην εκτός δρόμου κίνηση. Ενώ ο υπερτροφοδοτούμενος 1,5 L βενζινοκινητήρας λειτουργεί μονίμως ως γεννήτρια και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου.

Σημειώνουμε ότι, πέραν της ηλεκτρικής τετρακίνησης, το X-Trail διαθέτει και το προσόν της εξαιρετικά άνετης –και με ενδιαφέρουσα ελευθερία άρθρωσης– ανάρτησης, που σημαίνει πραγματικά απροβλημάτιστη κίνηση στο χώμα. Βεβαίως, τα προσόντα του SUV της Nissan δεν περιορίζονται στο χωμάτινο οδικό δίκτυο: το X-Trail αποδεικνύεται ιδιαίτερα «ευθύβολο» στην Εθνική οδό, όπου ταξιδεύει χαλαρά και εξαιρετικά αθόρυβα προσφέροντας υψηλού επιπέδου άνεση στους επιβάτες, την ίδια στιγμή που ο οδηγός νιώθει ότι διατηρεί, σε κάθε περίπτωση, τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, έχοντας την υποστήριξη ενός μεγάλου πακέτου προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης.

Ο οδηγός δεν χάνει την αυτοπεποίθησή του ούτε και στις στροφές, όπου το Nissan επιδεικνύει, επίσης, ασφαλέστατη και εξαιρετικά καλά ελεγχόμενη –σε πείσμα του όγκου του– συμπεριφορά. Σημαντικότατο προσόν του X-TRAIL είναι, επίσης, οι τεράστιοι χώροι και η αυξημένη πρακτικότητα που χαρακτηρίζει το εσωτερικό του, το οποίο, επιπλέον, είναι ντυμένο με υλικά υψηλής ποιότητας τα οποία εμπνέουν εμπιστοσύνη στον κάτοχό του αυτοκινήτου.