Τι σημαίνουν οι έγχρωμες διαγραμμίσεις στα ελαστικά


Είναι βέβαιο ότι αν πλησιάσετε και δείτε από κοντά ένα νέο ελαστικό αυτοκινήτου θα ζαλιστείτε από την πληθώρα πληροφοριών που βρίσκονται ανάγλυφα στο πλαϊνό του. Τι σημαίνουν όμως οι έγχρωμες διαγραμμίσεις στο πέλμα του ελαστικού;

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
  • 25/3/2024

Ένα νέο ελαστικό φέρει πολλές πληροφορίες, τόσο ανάγλυφες με κωδικούς και σύμβολα στα πλαϊνό του όσο και τη σχετική ταμπέλα αλλά και κουκίδες. Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι οδηγοί δε γνωρίζουν τι σημαίνουν τα χρώματα των διαγραμμίσεων στο πέλμα. Κι όμως υπάρχει εξήγηση.

Κάθε μέρα, τα εργοστάσια ελαστικών ανά τον κόσμο παράγουν χιλιάδες ελαστικά και ως εκ τούτου εμφανίστηκε η ανάγκη για ένα κατάλληλο σύστημα σήμανσης. Αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους κατασκευαστές και τους διανομείς να αποφύγουν λάθη. Τα χρώματα αυτών των διαγραμμίσεων και η θέση τους είναι επιλογή του κάθε κατασκευαστή. Είναι ιδιαίτερα για κάθε διάσταση και τύπο ελαστικού και εφαρμόζονται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής.

Βασικά, οι έγχρωμες αυτές διαγραμμίσεις είναι κωδικοί που υποδεικνύουν διάφορα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ελαστικού, όπως το μέγεθος, τον τύπο και άλλες παραμέτρους του και είναι σημαντικές μόνο από την άποψη του εργοστασίου παραγωγής καθώς διευκολύνουν το έργο των επαγγελματιών ελαστικών και των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Οι οδηγοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη σημασία τους ενώ οι διαγραμμίσεις αυτές εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες χρήσης του ελαστικού. Τα σύμβολα, οι ρίγες ή οι γραμμές σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο όπου κατασκευάστηκε το ελαστικό. Μπορεί να συμβεί το ίδιο μοντέλο ελαστικού, στο ίδιο μέγεθος να επισημαίνεται με διαφορετικά διατεταγμένες χρωματικές διαγραμμίσεις, οπότε μην ανησυχείτε εάν μετά την παράδοση αντιληφθείτε ότι ένα από τα ελαστικά έχει διαφορετική χρωματική σήμανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειμερινά ελαστικά: Βρείτε όλες τις απαντήσεις για τη χρησιμότητά τους

Ελαστικά χωρίς αέρα: Πέρασαν με επιτυχία το τεστ των 210 km/h – Πότε θα βγουν στην αγορά

Ελαστικά αυτοκινήτου: 76 χρόνια χωρίς σαμπρέλα – Ποια εταιρεία το δοκίμασε πρώτη