Skoda: 65 χρόνια από τις πρώτες Octavia και Felicia - Ο ρόλος της Miss USA (photos)


Τον Μάρτιο του 1959 οι Τσέχοι παρουσίασαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης την πρώτη Octavia και την cabrio Felicia. Η ιστορία τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: SKODA / PETR HOMOLKA
  • 25/3/2024

Το 2024 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την παρουσίαση των Skoda Octavia και Felicia. Τα δύο εμβληματικά μοντέλα για την τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στο κοινό τον Μάρτιο του 1959 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και στη συνέχεια στη Λειψία.

Πλέον, «διασώζεται» μόνο η Octavia, η οποία στη μοντέρνα εκδοχή της επαναλανσαρίστηκε το 1996 και έχει γίνει το best seller της φίρμας, με περισσότερες από 7 εκατ. πωλήσεις σε πάνω από 60 αγορές, στις τέσσερις γενιές της. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η Skoda προχώρησε στο «φρεσκάρισμά» της, ενώ γνωρίζουμε ήδη και τις τιμές της στην αγορά της Ισπανίας.

Στην έκθεση της Γενεύης, η sedan Octavia και η cabrio Felicia διέθεταν επανασχεδιασμένο εμπρός άξονα με αναβαθμισμένα στοιχεία ανάρτησης, ενώ για πρώτη φορά η Skoda αποχωρίστηκε την αριθμητική ονομασία των μοντέλων και επέλεξε λέξεις.

Έτσι, η Octavia διαδέχθηκε την sedan S 400/445 και οφείλει το όνομά της στο λατινικό «octava», μιας και ήταν το όγδοο μοντέλο που παρήγαγε η φίρμα από το 1945. Συν τοις άλλοις, ήταν και το όγδοο όχημα με χαρακτηριστικά όπως ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση και τετρακύλινδρους κινητήρες.

Η βασική της έκδοση διέθετε κινητήρα 1,1 L με ισχύ 40 PS, με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 4 σχέσεων. Η τελική της ταχύτητα έφτανε τα 110 km/h. Η πιο ισχυρή έκδοση, Octavia Super, είχε στην «καρδιά» της κινητήρα 1,2 L με ισχύ 45 PS, που επιτάχυνε μέχρι τα 115 km/h.

Από την άλλη πλευρά, η Felicia με το cabrio αμάξωμά της, είχε έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1.089 cc με διπλά καρμπιρατέρ, που απέδιδε 50 PS. Η ονομασία της προέρχεται από τη λατινική λέξη «felicitas», που σημαίνει ευτυχία. Και αυτή διαδέχθηκε ένα μοντέλο με αριθμητική ονομασία, την επίσης cabrio Skoda 450, που απευθύνονταν κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

Μεταξύ του 1958 και του 1959 παρήχθηκε σε περίπου 1.000 αντίγραφα, ωστόσο η Skoda ήταν βέβαιη για τις προοπτικές της Felicia. Μετά την πρεμιέρα της σε Γενεύη και Λειψία τον Μάρτιο του 1959, τρία αντίγραφά της πέρασαν τον Ατλαντικό για να συμμετάσχουν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη Felicia ήταν μεγάλο και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παρουσία της Miss USA 1957, Charlotte Sheffield, σε διαφημιστική καμπάνια. Ωστόσο, το cabrio δεν είχε πολυετή καριέρα, αν και σημείωσε σημαντική επιτυχία, με περίπου 15.000 πωλήσεις έως το 1964 στις αγορές της Ευρώπης, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, ακόμα και της Αφρικής.

Τιμώντας την ιστορία της, η Skoda αναβίωσε και τα δύο μοντέλα τη δεκαετία του 1990. Στις 26 Οκτωβρίου 1994, ένα νέο hatchback με το όνομα Felicia παρουσιάστηκε στην Πράγα, διαδεχόμενο το Favorit, με έμφαση στην ασφάλεια. Στον εξοπλισμό του υπήρχε, μεταξύ άλλων, ABS και αερόσακοι. Τον Ιούνιο του 1995 ακολούθησε και η station wagon εκδοχή Felicia Combi, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της πόλης Brno.

Από την άλλη πλευρά, η μοντέρνα Octavia παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 και έκτοτε καταγράφει εντυπωσιακή παρουσία. Ακολούθησε η δεύτερη γενιά της το 2014, η τρίτη το 2012 και η τρέχουσα, 4η γενιά, το 2019, που δέχθηκε «φρεσκάρισμα» πριν από ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Skoda το τερμάτισε! Αυτή είναι η πιο ισχυρή Octavia RS που παρουσιάστηκε ποτέ (photo)

Mercedes-Benz 500 K Special Roadster: Ένα σπάνιο «γλυπτό» με κάθισμα για την πεθερά (photos)

Crossroad: Το πρώτο SUV της Honda δεν ήταν… Honda