Test Drive: Mercedes-AMG A35 4MATIC MHEV - Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο hot hatch


Η Mercedes-AMG A 35 4MATIC επιστρέφει καλύτερη από ποτέ. Εκτός από τις καθημερινές υποχρεώσεις, έχει τον τρόπο να σου φτιάχνει τη διάθεση σε κάθε ασφάλτινο τερέν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 27/1/2024

Το γράψαμε στην περίπτωση της BMW M2 και οι ίδιες σκέψεις έρχονται τώρα, πίσω από το τιμόνι της Mercedes-AMG A 35 4MATIC. Σε μια εποχή, λοιπόν, που η ευχαρίστηση στην οδήγηση θεωρείται περιττή, υπάρχουν κάποιες λίγες εταιρείες οι οποίες επιμένουν (ορθώς) παράγοντας ακόμα μοντέλα που έχουν αυτό το κάτι παραπάνω. Αυτά τα στοιχεία που θα σε κάνουν ακόμα και στην επιστροφή από τη δουλειά να χαμογελάσεις, αλλά και να αισθανθείς «ζωντανός» σε μια στριφτερή διαδρομή. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με το «μεράκι» του αυτοκινήτου, ξέρουμε πως μια έντονη βόλτα είναι καλύτερη από 10 επισκέψεις στον ψυχολόγο, οπότε η αξία μοντέλων που μπορούν να σου προσφέρουν τέτοιες συγκινήσεις είναι πλέον ανεκτίμητη.

Ακόμα πιο γοητευτική

Η Mercedes-Benz ανανέωσε την A-Class και μαζί δεν ξέχασε να ανανεώσει και τις εκδόσεις AMG. Η χαρά για εμάς μεγάλη, μιας και δοθείσης της ευκαιρίας έχουμε στα χέρια μας την ανανεωμένη Α 35. Οι αλλαγές στα χαρτιά δεν είναι πολλές, κάτι λογικό, μιας και ήταν ήδη ένα πολύ ολοκληρωμένο αυτοκίνητο. Εξωτερικά ξεχωρίζουν οι νέοι προφυλακτήρες, η μάσκα με τις κάθετες ρίγες, τα νέα φωτιστικά, το στρογγυλό λογότυπο AMG, αλλά και οι τροχοί με νέο σχέδιο. Παραμένει σπορ και δυναμική, ωστόσο δεν γίνεται προκλητική με τεράστιες αεροτομές και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι ανανεωμένες οθόνες του συστήματος MBUX (όμορφη λεπτομέρεια τα γραφικά των στροφών του κινητήρα που θυμίζουν φλόγες!), αλλά και το τιμόνι AMG Performance.

Χωρίς να φορτίζεται με το βάρος της κορωνίδας, μιας και αυτό τον ρόλο παίζει η Α 45 AMG, η μικρή τής οικογενείας σε κερδίζει με την ομοιογένειά της, αλλά και το ταμπεραμέντο της. Ο κινητήρας δεν είναι πουσαρισμένος στα όρια. Αποδίδει 306 PS στις 5.800 rpm, αλλά το μυστικό κρύβεται στην ολιστική απόδοση. Τραβάει δυνατά από το ρελαντί και μέχρι το όριο των στροφών βοηθώντας τον οδηγό να κινηθεί σβέλτα, ακόμα και όταν δεν έχει το γκάζι πατημένο βαθιά. Την εμπειρία κολακεύει η ήπια υβριδική τεχνολογία που συναντάμε και στην υπόλοιπη γκάμα της νέας A-Class. Διαθέτει ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt και μίζα-δυναμό (RSG) που υποστηρίζει τη γρήγορη εκκίνηση με επιπλέον ισχύ 10 kW. Την ανανέωση στα μηχανικά μέρη συμπληρώνει το νέο ψυγείο κινητήρα, που βελτιώνει τη διαχείριση θερμοκρασίας κατά την οριακή οδήγηση. Συνολικά, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα υπετροφοδοτούμενα σύνολα βενζίνης μέχρι τα 2.000 cc.

Η χαρά της οδήγησης είναι ακόμα εδώ

Ένας κινητήρας, όμως, δεν αρκεί για τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου. Το πλαίσιο είναι εξαιρετικά άκαμπτο και δείχνει απαθές, ακόμα και όταν εσύ πιέζεις στο όριο. Η ανάρτηση είναι σφιχτή, αλλά τη νιώθεις να συνεργάζεται με το ανάγλυφο του δρόμου μεγιστοποιώντας την πρόσφυση. Θα θέλαμε, ωστόσο, λίγο μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος για τους ελληνικούς δρόμους. Η τετρακίνηση συμβάλλει και εκείνη, με τη σειρά της, ώστε η ροπή των 400 Nm να περνά πάντα αποτελεσματικά στον δρόμο, ενώ τα φρένα είναι φανταστικά στο μάτι, αλλά και στην απόδοση. Είτε κινείσαι στην πόλη είτε στον ανοικτό δρόμο, είτε σε κάποια στριφτερή διαδρομή, η Α 35 είναι εξαιρετική συντροφιά. Προσαρμόζεται στη διάθεσή σου μέσα από τα προφίλ οδήγησης που μπορείς να επιλέξεις από το περιστροφικό χειριστήριο που βρίσκεται πάνω στο νέο τιμόνι AMG Performance. Σε πρώτη ματιά, θυμίζει τιμόνι από F1 με τις διάφορες επιλογές που δίνει στον οδηγό. Ωστόσο, στην πράξη θέλει συνήθεια, μιας και οι λειτουργίες είναι μάλλον περισσότερες από αυτές που θα ήθελες για τον δρόμο.

Εκεί, όμως, που πραγματικά αποζημιώνεσαι είναι σε μια άδεια από κίνηση διαδρομή. Τι και αν η Α35 είναι το μικρότερο μοντέλο της γκάμας AMG! Καταφέρνει να γεμίζει τη μνήμη σου με υπέροχες εικόνες γεμάτες ένταση και αδρεναλίνη. Διαλέγεις το πρόγραμμα Sport και νιώθεις λες και οπλοφορείς. Οι επιδόσεις στην ευθεία είναι εξαιρετικές, ενώ συνοδεύονται από ένα υπέροχο ηχητικό κρεσέντο, που πουσάρεται από τεχνητό ήχο, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν μας ενοχλεί. Ειδικά σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας προβάλλουν την πλήρη ησυχία ως υπέρτατο αγαθό. Ανεβάζοντας ρυθμό, γίνεται προέκτασή σου. Άμεση στις αλλαγές κατεύθυνσης, με καλή αίσθηση από τα χειριστήρια, αλλά και έντονο αίσθημα ασφάλειας.

Γενικά ουδέτερη, ακόμα και με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα, θα υπερστρέψει κυρίως αν το ζητήσεις εσύ, είτε με το τιμόνι είτε με το γκάζι. Ο ρυθμός μπορεί να γίνει καταιγιστικός με βάση τον ορθολογισμό και κάπου εκεί αναρωτιέσαι αν υπάρχει λόγος για κάτι ακόμα πιο γρήγορο για χρήση δρόμου. Στην Εθνική μπορεί να κρατήσει με άνεση γρήγορο ρυθμό, ενώ με το πρόγραμμα Comfort αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι και αθόρυβη, στοιχείο χρήσιμο στα μεγάλα ταξίδια. Γυρνάς σπίτι και το μόνο βέβαιο είναι πως είσαι γεμάτος. Δεν θες κάτι άλλο. Απλώς περιμένεις να ξημερώσεις, ώστε να ανταμώσεις πάλι την Α 35!

Hot Hatch-2023

Η Mercedes-AMG Α 35 είναι το καλύτερο hot hatch που οδηγήσαμε τη χρονιά που φεύγει. Συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο τις αρετές ενός πρακτικού και μαζεμένου hatchback, την κορυφαία ποιότητα Mercedes με το συναίσθημα στην οδήγηση. Ένα πολυτάλαντο μοντέλο που δεν του λείπει τίποτα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως χωρίς παραχωρήσεις στην καθημερινότητα μπορεί να σε γεμίζει έντονες στιγμές, που γίνονται όλο και πιο σπάνιες στις ημέρες μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MERCEDES-AMG A35 4MATIC 2024   TIMH €61.250   ΤΕΛΗ €165

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.991, Turbo, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 306+14  ΡΟΠΗ Nm/rpm 400/3.000-4.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, αυτόματη τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 4,7 sec, τελική 250 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 8,6 L/100km, 194 g/km

MERCEDES-AMG A35 4MATIC 2024

ΥΠΕΡ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΦΡΕΝΑ.

ΚΑΤΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΩΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.