Test Drive: Mazda 2 1.5 90 PS Homura - Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο ιαπωνικό supermini


Ένα αυτοκίνητο τού σήμερα που απευθύνεται σε ένα κοινό απαιτητικό και εγγυάται ολική ποιότητα, διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και ευελιξία... διαρκώς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 24/2/2024

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για ένα από τα πιο διακριτά supermini. Εξαιρετικής ποιότητας, διαχρονικό «κομμάτι» το Mazda 2 «το παλιό» (υπάρχει εσχάτως και το Mazda 2 full Hybrid που δεν είναι άλλο από το... Τoyota Yaris με άλλα σήματα), μόλις που ξεπέρασε τα 4 m μήκους, πιστό στις παλιές αρχές της κατηγορίας των supermini.

Στην έκδοση 2024 δεν αλλάζει καθόλου στα βασικά, με όμορφα φωτιστικά, σωστές αναλογίες κι ένα μικρό κόκκινο σιρίτι στη μάσκα που προσδιορίζει τα της έκδοσης Homura, όπως και μαύρες ζάντες αλουμινίου 16”, μαύρη εσωτερική επένδυση με κόκκινες ραφές, μαύρα καλύμματα καθρεφτών, μαύρη κεραία shark fin, κυψελώδη εμπρός γρίλια και άλλα που κάνουν το αυτοκίνητο λίγο πιο φρέσκο. Στο εσωτερικό ομοίως ελάχιστες οι αλλαγές, αλλά αυτό είναι καλό.

Άριστα υλικά, μαλακά και σκληρά πλαστικά, λίγο ιδιότυπη εργονομία και όμορφα, αλλά μικρά καθίσματα με ανάλογα μικρούς χώρους (θαύματα την σήμερον ημέρα δεν γίνονται). Σε επίπεδο μηχανολογίας έχουμε έναν 1500άρη τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 90 PS με ιδιότυπη μικροϋβριδική τεχνολογία που κάνει χρήση…πυκνωτή και όχι μπαταρίας για να κινήσει ένα δυναμό/γεννήτρια που βοηθά στην επίτευξη χαμηλής κατανάλωσης.

Μεστός κινητήρας και... αξιοκούμπωτο κιβώτιο 6 σχέσεων κάνουν τη στρωτή οδήγηση μια κορυφαία εμπειρία επιτρέποντας μια μεικτή κατανάλωση της ημέρες δοκιμής με πολλά χιλιόμετρα στο εθνικό δίκτυο μόλις 6,5 L/100 km.

Είναι, βέβαια, λίγο σφιχτό στον δρόμο, αλλά αυτό βοηθά μαζί με την άριστη κατευθυντικότητα (που, όμως, έρχεται με ένα τιμόνι με πολλή αχρείαστη ηλεκτρική υποβοήθηση) στο να παίξεις, αν το θέλεις, πατώντας σε ελαστικά Toyo Proxes R55A, 185/60- R16, έχοντας συνάμα ένα τυπικό ιαπωνικό φιλτράρισμα στις όποιες κακοτεχνίες του δρόμου.

Το made in Japan Mazda 2 δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Κομίζει όλες τις ποιότητες που προαναφέραμε με τιμή εξαιρετική και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MAZDA 2 1.5 90 PS Homura 2024   TIMH €16.976   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.496, Ατμοσφαιρικός, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 66(90)/6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 151/3.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,8 sec, τελική 183 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,8 L/100km, 107 g/km

MAZDA 2 1.5 90 PS Homura 2024

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ.

ΚΑΤΑ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (ΡΕΠΡΙΖ), ΧΩΡΟΙ, ΤΙΜΗ HOMURA.