Το «Cybertruck» της Xpeng κρύβει στο εσωτερικό του μια... ιπτάμενη έκπληξη! (video)


Δύο σε ένα: Το Land Aircraft Carrier είναι η λύση που προτείνει η XPeng AeroHT, ο κλάδος της γνωστής κινεζικής XPENG που ασχολείται με την ιπτάμενη κινητικότητα, με τη μορφή ενός AWD 6Χ6 οχήματος που περιέχει στο εσωτερικό του ένα άλλο, μικρότερο σε μέγεθος αεροσκάφος κάθετης απογείωσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/3/2024
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ασφαλείς πτήσεις που έχει πραγματοποιήσει από το 2013 η XPeng AeroHT στο πλαίσιο της εξέλιξης και χρήσης ηλεκτρικών ιπτάμενων οχημάτων. Έχοντας αντλήσει άφθονη τεχνολογία από την «αδελφή» XPeng Motors, που ασχολείται με την επίγεια κινητικότητα, η AeroHT κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της εντυπωσιακή τεχνολογία.

Στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας CES 2024, στο Λας Βέγκας, η κινεζική εταιρεία είχε την ευκαιρία να επιδείξει τη νέα της δημιουργία – ένα νέο πλήρως ηλεκτρικό εξάτροχο όχημα με κίνηση σε όλους τροχούς, δηλαδή 6×6, το οποίο φιλοξενεί ένα επίσης ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης eVTOL, που μοιάζει περισσότερο με drone, στο πίσω μέρος του. Αυτό το όχημα έγινε γνωστό ως ΄΄Land Aircraft Carrier΄΄, ενώ αναμφισβήτητα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσημη ανακοίνωση της XPeng AeroHT, σύμφωνα με την οποία η μαζική παραγωγή τού εν λόγω οχήματος θα ξεκινήσει το 2025. Και ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί η έναρξη λήψης προπαραγγελιών.

Και παρ’ όλο που δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η τελική μορφή αυτού του σπονδυλωτού οχήματος, φαίνεται ότι αυτό θα διαθέτει τις ακόλουθες προδιαγραφές όταν ξεκινήσει η παραγωγή του:

Η μονάδα εδάφους (πλήρως ηλεκτρικό όχημα - BEV) θα μπορεί να φιλοξενήσει 4-5 επιβάτες, ενώ το ηλεκτρικό σύστημα επέκτασης αυτονομίας θα μπορεί να επαναφορτίσει τη μονάδα αέρα eVTOL πολλές φορές. Παράλληλα θα διαθέτει όχι μόνο κίνηση σε όλους τους τροχούς (6×6), αλλά και σύστημα διεύθυνσης των πίσω τροχών, οι οποίοι θα μπορούν να στρίψουν βελτιώνοντας την ευελιξία του οχήματος.

Από την πλευρά της, η ιπτάμενη μονάδα (eVTOL) θα είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετη απογείωσης/προσγείωσης κατάλληλο για πτήσεις σε χαμηλό ύψος, που θα μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα και θα υποστηρίζει και χειροκίνητη, και αυτόνομη λειτουργία πτήσης. Θα διαθέτει δε πανοραμικό πιλοτήριο 270°.

Παρά τις προπαραγγελίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η XPeng AeroHT δεν έχει δώσει επισήμως τιμοκατάλογο στη δημοσιότητα. Πάντως, ο ιδρυτής της XPeng, He Xiaopeng, δήλωσε ότι η τιμή του Land Aircraft Carrier θα είναι της τάξης του 1,0 εκατομμυρίου γουόν (περίπου 130.000 €).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πρώτο αγωνιστικό ιπτάμενο αυτοκίνητο θέλει να «τρέξει» στους Ολυμπιακούς του 2032 (video)

AIR4: Ιπτάμενο drone με έμπνευση από το Renault 4

Urban eVTOL Leo Coupe: Ο ιπτάμενος ανταγωνιστής της Tesla!