ΜΙΝΙ: Αποκάλυψη για τα νέα, αμιγώς ηλεκτρικά Cooper και Countryman (video-photos)


Τα νέα EV της MINI υιοθετούν μοντέρνα σχεδίαση και συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία κίνησης με αναβαθμισμένες ψηφιακές εμπειρίες.

  • 1/9/2023

Η MINI συνεχίζει την πορεία της προς μια αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων και παρουσίασε την Παρασκευή (1/9) στο Μόναχο τα δύο νέα μέλη της EV οικογένειας: Τα νέα, ηλεκτρικά, Cooper και Countryman, τα οποία το κοινό μπορεί να τα δει από κοντά στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο (5-10 Σεπτεμβρίου 2023).

Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper, το 3θυρο μοντέλο που περνά στην 5η κατά σειρά γενιά του, είναι αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας MINI και εκφραστής της διασκεδαστικής οδήγησης σε αστικά περιβάλλοντα.

Από την πλευρά του, το νέο, ηλεκτρικό, MINI Countryman έχει μεγαλώσει σε εξωτερικές διαστάσεις και προσφέρει στους επιβάτες του ακόμα περισσότερους χώρους, άνεση και ασφάλεια ακόμα και πέρα από τα αυστηρά όρια της ασφάλτου χάρη στην τετρακίνηση.

Η ηλεκτρική αίσθηση go-kart και η εμβυθιστική εμπειρία χρήστη προάγουν το DNA της MINI σε νέο επίπεδο. Τα νέα μοντέλα MINI υιοθετούν μία μοντέρνα και καθαρή σχεδίαση που εστιάζει στα απαραίτητα. Η ουσία της μάρκας ενσαρκώνεται επίσης στην πέμπτη γενιά του 3θυρου MINI Cooper - αμιγώς ηλεκτρικό και σταθερά προσανατολισμένο στη διασκεδαστική αστική οδήγηση.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό MINI Countryman δηλώνει απερίφραστα λάτρης της περιπέτειας πέρα από τα όρια της πόλης. Επιπλέον, το MINI Aceman θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2024 ως crossover στην κατηγορία των premium μικρών αυτοκινήτων.

«Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τα απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων οχήματα, μας επιβεβαιώνει την πορεία μας προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον. Αυτό αποδεικνύει το άνοιγμα της παγκόσμιας κοινότητας MINI στην ηλεκτρική κινητικότητα και είμαι βέβαιη ότι η νέα γενιά μοντέλων MINI θα αποτελέσει έμπνευση για ακόμα περισσότερους ανθρώπους», τόνισε  επικεφαλής της MINI, Stefanie Wurst.

Και πρόσθεσε: «Χάρη στην ηλεκτρική αίσθηση go-kart, την εμβυθιστική εμπειρία χρήστη και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, η νέα οικογένεια MINI είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του αστικού κοινού σε όλο τον κόσμο».

Από την επανεκκίνηση της μάρκας στο γύρισμα της χιλιετίας, το MINI εξελίχθηκε σε ένα premium όχημα και επαναπροσδιορίστηκε πολλές φορές, πάντα με σεβασμό στις ρίζες και την παράδοσή του. Στην πορεία της να καταστεί μια αμιγώς ηλεκτρική μάρκα, η MINI παρουσίασε δύο από τα σημαντικότερα μοντέλα της. Η δημιουργική όσο και πλήρης αξιοποίηση του χώρου που αποτελεί σήμα κατατεθέν του MINI προσφέρει μέγιστη ευελιξία και προσαρμοστικότητα όσον αφορά τον εσωτερικό σχεδιασμό.

Στον τομέα της εμπειρίας χρήστη, έχει επιτευχθεί ένα αξιοσημείωτο τεχνολογικό άλμα με το MINI Operating System 9, μέσω του οποίου βελτιστοποιείται ο απτικός και φωνητικός έλεγχος. Η στρογγυλή οθόνη OLED, το MINI Interaction Unit, είναι ένας πίνακας οργάνων και ταυτόχρονα το κέντρο διαμόρφωσης εμπειριών και ανέσεων. Οι υφασμάτινες επιφάνειες φέρνουν την επανάσταση στην αισθητική της καμπίνας, πετυχαίνοντας μία απέριττη εμφάνιση και ένα νέο επίπεδο ευεξίας και θαλπωρής.

Η νέα οικογένεια MINI μεταφέρει τη διασκεδαστική οδήγηση, την εμπειρία χρήστη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της μάρκας σε μια νέα εποχή. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο μετασχηματισμό που αντικατοπτρίζεται στη νέα σχεδιαστική γλώσσα «Charismatic Simplicity» η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές αξίες με τις προοδευτικές καινοτομίες της ΜΙΝΙ με ιδιαίτερα αυθεντικό τρόπο, χωρίς περιττά σχεδιαστικά στοιχεία. Τα νέα μοντέλα της οικογένειας MINI μοιράζονται μια καθαρή σχεδίαση που λαμβάνει εξίσου υπόψη τον αστικό χαρακτήρα της μάρκας και το καινοτόμο πνεύμα της κοινότητας MINI.

Κοντοί πρόβολοι και καπό, μακρύ μεταξόνιο και μεγάλοι τροχοί - οι αναλογίες της νέας γενιάς μοντέλων αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη μάρκα MINI. Ο οπτικός διαχωρισμός σε τρία μέρη - αμάξωμα, επιφάνεια παραθύρων και οροφή με χρωματική αντίθεση - εξασφαλίζει επίσης ότι τα νέα μοντέλα MINI είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.

Οι επιφάνειες του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper και του MINI Countryman εντυπωσιάζουν με το μυστικό να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι χωνευτές χειρολαβές των θυρών και η απουσία διακοσμητικών στοιχείων στα φτερά και στα τόξα των θόλων των τροχών συνθέτουν μία καθαρή και μοντέρνα συνολική εικόνα. Στο πλάι, η καθορισμένη με σαφήνεια περιοχή των ώμων προσδίδει στα νέα μοντέλα MINI ένα αδιαμφισβήτητα αθλητικό παράστημα.

Ο ευέλικτος και συμπαγής χαρακτήρας αναδεικνύεται από τα νέα στοιχεία φώτων ημέρας (DRL) για τους προβολείς LED και τα πίσω φώτα LED Matrix με τρεις διαφορετικές «διαμορφώσεις» σε όλα τα νέα μοντέλα. Αυτές οι ανεξάρτητες φωτεινές υπογραφές υποστηρίζουν διαφορετικές πτυχές του σχεδιασμού του αμαξώματος και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μέσω ενός ειδικού φωτεινού animation καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού.

Ηλεκτρικό MINI Cooper: η επανερμηνεία του πρωτότυπου μοντέλου

Περνώντας στην πέμπτη γενιά του, το 3θυρο MINI Cooper εξακολουθεί να ενσαρκώνει την ουσία της μάρκας. Ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, το νέο MINI είναι διαθέσιμο στην έκδοση Cooper E και ως Cooper SE, με μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία.

Στη νέα οικογένεια MINI, το «Cooper» αναφέρεται σε όλα τα 3θυρα και 5θυρα μοντέλα MINI, καθώς και στο MINI Cabrio. Δεν χρησιμοποιείται πλέον ως προδιαγραφή για τον κινητήρα. Τα κλασικά στρογγυλά φώτα και η εντυπωσιακή οκταγωνική μάσκα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο εμπρός τμήμα, διαμορφώνοντας το χαρακτηριστικό πρόσωπο του MINI.

Το διακριτικά δομημένο καπό συνεισφέρει στη δημιουργία μιας εικόνας που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα μαύρα μαρσπιέ φέρνουν οπτικά το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper πιο κοντά στο δρόμο. Οι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις - Essential, Classic, Favoured και JCW –  διαφοροποιούν κάθε μοντέλο χαρίζοντας η καθεμία στο νέο MINI το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 184 PS του MINI Cooper E παράγει ροπή 290 Nm και επιταχύνει το όχημα από στάση στα 100 km/h σε 7,3 sec. Με ισχύ 218 PS, το MINI Cooper SE επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 6,7 sec. με μέγιστη ροπή 330 Nm. Η αυτονομία που προσδιορίζεται στον κύκλο WLTP είναι 305 km για το Cooper E και 402 km για το SE.

Στο εσωτερικό, η σχεδίαση του εμπρός τμήματος παραπέμπει στην κομψή μινιμαλιστική αισθητική προσέγγιση του κλασικού Mini όπου τον πρώτο λόγο έχουν ένα λεπτό και «γενναιόδωρο» ταμπλό και ένα τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών που εγγυάται με τη σειρά του τη γνωστή αίσθηση go-kart MINI. Η κεντρική οθόνη OLED, με την ονομασία MINI Interaction Unit, θέτει νέα πρότυπα με την υψηλή της ανάλυση και καθιστά πιο έντονη την παρουσία του στρογγυλού οργάνου, το οποίο έχει διάμετρο 240 mm.

Ο νέος έξυπνος προσωπικός βοηθός MINI Intelligent Personal Assistant μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη φράση «Hey MINI». Η δυνατότητα ελέγχου πολυάριθμων λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών αναβαθμίζει το επίπεδο άνεσης συμβάλλοντας συγχρόνως στη μεγαλύτερη συγκέντρωση του οδηγού στην οδήγηση. Η νέας σχεδίασης απέριττη μπάρα με πέντε διακόπτες περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες οδήγησης και είναι εργονομικά τοποθετημένη κάτω από το στρογγυλό όργανο. Ο επιλογέας ταχυτήτων έχει καταργηθεί για να δημιουργηθεί πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος μεταξύ των εμπρός καθισμάτων. Σε αυτόν τον αποθηκευτικό χώρο και συγκεκριμένα στην περιοχή ασύρματης φόρτισης μπορούν να φορτίζονται οι φορητές συσκευές με τους χρήστες τους να έχουν άνετη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Η νέα αίσθηση που αποπνέει το εσωτερικό απορρέει κυρίως από τις υφασμάτινες επιφάνειες. Μια ειδική τεχνική πλέξης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της πρακτικής και ευέλικτης δομής του δίχρωμου υφάσματος. Προαιρετικά, έως και επτά MINI Experience Modes ζωντανεύουν το ταμπλό. Ειδικές φωτεινές προβολές επεκτείνουν τα χρώματα του στρογγυλού οργάνου σε όλο το ταμπλό, εντείνοντας τη συνολική εμπειρία της διεπαφής χρήστη στο εσωτερικό. Οι νέες επιλογές εξατομίκευσης στο cockpit προσθέτουν μια αίσθηση ευεξίας στο εσωτερικό του νέου MINI Cooper.

Όλες οι εκδόσεις του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper διαθέτουν καθίσματα από υψηλής ποιότητας τεχνητό δέρμα Vescin, ενώ όλα τα υφάσματα και τα νήματα των καθισμάτων, οι πλεκτές επιφάνειες, η επένδυση οροφής και το δάπεδο είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

MINI Countryman: Αμιγώς ηλεκτρικό και λάτρης της περιπέτειας

Ψηλότερο κατά έξι εκατοστά και μακρύτερο κατά δεκατρία εκατοστά, το νέο MINI Countryman έχει μεγαλώσει αισθητά σε σχέση με τον προκάτοχό του, προσφέροντας ακόμα περισσότερους χώρους και άνεση. Οι φαρδύτεροι θόλοι των τροχών και η καθαρή, μοντέρνα σχεδίαση ενισχύουν την αισθητική γοητεία του στιβαρού, περιπετειώδους MINI.

Η κομψή σχεδίαση της κολόνας C διαφέρει ανάλογα με τον εξοπλισμό του οχήματος και βασίζεται σε ένα από τα τέσσερα χρώματα της οροφής. Το πίσω μέρος του οχήματος πλαισιώνεται από τα κάθετα διατεταγμένα νέα πίσω φώτα. Κάτω από τα γράμματα της ονομασίας του μοντέλου, το αμάξωμα στενεύει σε όλο το πλάτος και, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή, μαύρη λωρίδα που αγκαλιάζει το όχημα, τονίζει την αναβαθμισμένη παρουσία του νέου MINI Countryman.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 204 PS του MINI Countryman E παράγει ροπή 250 Nm και επιταχύνει το αυτοκίνητο από 0-100 km/h σε 8,6 sec. Αποδίδοντας ισχύ 313 PS, οι ηλεκτροκινητήρες του τετρακίνητου MINI Countryman SE ALL4 παράγουν συνδυασμένη ροπή 494 Nm και επιταχύνουν το όχημα από τα 0 στα 100 km/h σε 5,6 sec. Η αυτονομία σύμφωνα με τον κύκλο WLTP είναι 462 km για το Countryman E και 433 km για το SE ALL4.

Στο εσωτερικό, το ευέλικτο νέο MINI Countryman είναι το μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο μοντέλο MINI που διατίθεται χάρη στην υψηλή ικανότητα προσαρμογής του. Το σχεδιασμένο με σαφήνεια ταμπλό και τα πάνελ των θυρών καλύπτονται με υφασμάτινες επενδύσεις.

Η σχεδίασή τους βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα οκτώ διαφορετικά MINI Experience Modes που μεγιστοποιούν τις επιλογές εξατομίκευσης του εσωτερικού μέσω φωτεινών προβολών, ενός προσαρμοζόμενου περιβάλλοντος χρήστη και νέων ήχων του κινητήρα.

Το MINI Operating System 9, το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για απτικό και φωνητικό έλεγχο, σε συνδυασμό με την κεντρική οθόνη OLED διαμέτρου 240 mm και πολλές νέες, ψηφιακές λειτουργίες στο MINI Connected Package, προάγει αισθητά το επίπεδο της διασκεδαστικής οδήγησης MINI στο νέο MINI Countryman.

 Αυτό γίνεται επίσης εμφανές στο νέο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με σχεδιασμό δύο ακτίνων και προαιρετικό υφασμάτινο μπράτσο αντί της κλασικής κάτω ακτίνας. Σε σύγκριση με το MINI Cooper, οι αεραγωγοί στο cockpit είναι τοποθετημένοι κάθετα και, μαζί με το όρθιο ταμπλό, τονίζουν τον χαρακτήρα του νέου MINI Countryman.

Όπως και στο εξωτερικό, οι κάθετα τοποθετημένες χειρολαβές είναι ενσωματωμένες στο εσωτερικό στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια των θυρών. Σε συνδυασμό με τη φιμέ πανοραμική γυάλινη οροφή και την λιγότερο ογκώδη σχεδίαση των εμπρός και πίσω καθισμάτων, η ατμόσφαιρα στο νέο MINI Countryman είναι ιδιαίτερα φωτεινή και ευρύχωρη.

Οι αυξημένες διαστάσεις του αμαξώματος προσφέρουν επιπλέον χώρο για το κεφάλι και τα πόδια, διευρύνοντας τις χωροταξικές επιλογές στο συμπαγές premium crossover. Οι τέσσερις διαθέσιμες εκδόσεις - Essential, Classic, Favoured και JCW - προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα σχεδίασης και εξοπλισμού και χαρίζουν στο νέο MINI Countryman έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.