Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι επιρρεπή στις ηλιακές καταιγίδες!


Οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλά πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια βελτίωσης της πλήρους αυτόνομης οδήγησης η οποία δεν επηρεάζεται μόνο από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις νορμάλ καταιγίδες αλλά και από τις ηλιακές!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 20/3/2018

Το θέμα αναδεικνύει σε άρθρο του το Bloomberg όπου αναφέρει πως οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να μην είναι τόσο συχνές, ούτε να γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την λειτουργία της αυτόνομης κίνησης ενός οχήματος και συγκεκριμένα να αλλοιώσουν ή να διακόψουν τελείως την τηλεματική σύνδεση με το σύστημα GPS.

Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο ουσιαστικά τα αυτόνομα οχήματα θα κινούνται στα «τυφλά» έχοντας ως μόνα στοιχεία αναγνώρισης του περιβάλλοντος που θα κινούνται τις κάμερες και τα ραντάρ με τα οποία εφοδιάζονται. Σύμφωνα με μετεωρολόγους εξειδικευμένους στο διάστημα, οι ηλεκτρικές καταιγίδες προκαλούν αιφνίδια μεταβολή του γεωμαγνητικού πεδίου και επηρεάζουν άμεσα τον δορυφορικό ιστό του GPS.

Πάντως υπάρχει λύση για το συγκεκριμένο θέμα αφού ένας δορυφόρος σε απόσταση περίπου ενάμιση εκατομμύριο χιλιόμετρα από την Γη έχει την δυνατότητα αποστολής προειδοποιητικού σήματος όταν αντιληφθεί μία ηλιακή ακτινοβολία που χρειάζεται από μισή έως μία ώρα για να φτάσει στον πλανήτη μας. Χρόνος αρκετός ώστε τα αυτόνομα οχήματα να σταθμεύσουν για λίγο και να αποφευχθεί ένα χάος.

Κάτι τέτοιο μπορεί σήμερα να ακούγεται περίεργο, αλλά μπορείτε να φανταστείτε πόσα αυτόνομα οχήματα θα κυκλοφορούν σε 2-3 δεκαετίες;