Skoda: Αυτά είναι τα νέα, θερμικά, Kamiq και Scala (video-photos)


Οι Τσέχοι αποκάλυψαν πλήρως τις ανανεωμένες εκδόσεις του B-SUV και του compact μοντέλου - Τι αλλάζει σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα.

  • 1/8/2023

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη παραγωγής τους, η Skoda προχώρησε στην ανανέωση των Kamiq και Scala, παρουσιάζοντας την Τρίτη (1/8) τις facelift εκδόσεις της 1ης γενιάς τους.

Τόσο στην περίπτωση του B-SUV όσο και στο compact μοντέλο, οι βασικές εξωτερικές αλλαγές συναντώνται στα νέα φωτιστικά σώματα και στις δύο άκρες των αμαξωμάτων, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό από τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει, αλλά και σε μικρές σχεδιαστικές παρεμβάσεις σε μάσκα και προφυλακτήρα.

Από τη στιγμή που πρόκειται για «φρεσκάρισμα» και όχι επόμενη γενιά, οι αλλαγές δεν είναι ριζοσπαστικές σε σχέση με τις εκδόσεις που ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους, ωστόσο απηχούν τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία των Τσέχων, οι οποίοι ετοιμάζουν και μια σειρά από νέα μοντέλα.

Επιπλέον, αμφότερα είναι εξοπλισμένα με τα τελευταία τεχνολογικά συστήματα στον τομέα της ασφάλειας και της υποβοήθησης, αλλά και αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού. Όσο για τα κινητήρια σύνολα, είναι κοινά και αποτελούνται από τους γνωστούς TSI κινητήρες βενζίνης 1,0 L με απόδοση 95 PS, 115 PS και 1,5 L, με ισχύ 150 PS και χειροκίνητα ή αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Η εμφάνιση του αναβαθμισμένου Scala εμπνέεται από το Vision RS concept και δείχνει ακόμα περισσότερο δυναμικό, με την αναβαθμισμένη μάσκα, τους λεπτότερους προβολείς LED (υπάρχει η δυνατότητα εφοδιασμού και με LED Matrix), τις επανασχεδιασμένες ποδιές και στις δύο άκρες του αμαξώματος και τις αεροκουρτίνες.

Οι ανασχεδιασμένες ζάντες 16 έως 18 ιντσών του compact μοντέλου αποτελούν ένα επιπλέον στοιχείο διαφοροποίησης, ενώ η κορυφαία, sport έκδοση Monte Carlo, έχει αρκετές μαύρες λεπτομέρειες στη μάσκα, τα καπάκια των καθρεπτών, τις πλαϊνές ποδιές και τις επιγραφές.

Στο εμπρός μέρος του Kamiq ξεχωρίζει η επανασχεδιασμένη, μεγαλύτερη και υπερυψωμένη μάσκα, με τους λεπτότερους προβολείς LED (προαιρετικά LED Matrix), έχοντας «δανειστεί» σχεδιαστικά στοιχεία από τα Karoq και Kodiaq. Και στο B-SUV υπάρχουν νέες ζάντες, αλλά και καινούριοι διαχύτες στις δύο άκρες του αμαξώματος.

Πλέον, τα δύο μοντέλα θα προσφέρονται σε τρεις εκδόσεις - Essence, Selection και Monte Carlo - με τους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 6 διαφορετικές διαμορφώσεις εσωτερικού. Η Skoda χρησιμοποιεί κατά βάση ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά κατασκευής, ενώ μία ψηφιακή οθόνη 8 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και 8,25 ιντσών για το σύστημα infotainment είναι στοιχεία του βασικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, ανάλογα με την έκδοση, η κεντρική οθόνη Skoda Navigation μπορεί να φτάσει τις 9,25 ίντσες, ενώ υπάρχει και η επιλογή της οθόνης Virtual Cockpit των 10,25 ιντσών αντί για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Τέλος, τα συστήματα ασφαλείας και των δύο μοντέλων είναι εμπλουτισμένα και αναβαθμισμένα και σύμφωνα με την εταιρεία, συναντώνται συχνά σε πιο premium κατηγορίες οχημάτων. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Front Assist με σύστημα παρακολούθησης πεζών, Lane Assist και σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος 9 αερόσακοι προστατεύουν τους επιβάτες.