Renault Clio: Πότε έρχεται η επόμενη γενιά του - Οι εκδόσεις που θα έχει


Το νέο Renault 5 δεν σηματοδοτεί το τέλος εποχής του Clio. Οι Γάλλοι θα παρουσιάσουν και 6η γενιά του εμβληματικού supermini. Όλες οι πληροφορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 1/4/2024

Η πρόσφατη παρουσίαση του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού, Renault 5 ενδεχομένως δημιούργησε σε αρκετούς την ανησυχία ότι οι μέρες του Clio είναι… μετρημένες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Με βάση όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, η γαλλική φίρμαθα ετοιμάσει και 6η γενιά του εμβληματικού supermini, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1990 και πριν από ένα χρόνο πέρασε στην facelift εκδοχή της 5ης γενιάς του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Autocar, το Clio όχι μόνο θα περάσει και σε 6η γενιά το 2026, αλλά αναμένεται να αποκτήσει και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση! Ασφαλώς θα συνεχίσει να διατίθεται ως θερμικό, με διάφορους κινητήρες, συμπεριλαμβανομένης και πλήρως υβριδικής έκδοσης, ωστόσο η ευελιξία της αρχιτεκτονικής πάνω στην οποία βασίζεται, «επιτρέπει» και την κυκλοφορία του ως EV.

Οι Βρετανοί επισημαίνουν ότι το ηλεκτρικό Clio θα «πατήσει» σε μια παραλλαγή της νέας πλατφόρμας AmpR Small (πρώην CMF-B EV) της γαλλικής φίρμας, η οποία «δημιούργησε» το Renault 5, ενώ οι εκδόσεις του με θερμικούς κινητήρες θα αξιοποιούν την πλατφόρμα CMF-B, όπως ακριβώς και το υπάρχον Clio.

Άλλωστε, οι δύο αρχιτεκτονικές μοιράζονται πάνω από το 60% των εξαρτημάτων τους και έτσι δε θα είναι δύσκολο, πάντα με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, να φιλοξενηθούν τα διαφορετικού είδους κινητήρια σύνολα στο ίδιο αμάξωμα.

Το ηλεκτρικό Clio δε θα ανταγωνίζεται το 5, αλλά θα απευθύνεται σε αγοραστές που αναζητούν περισσότερους χώρους. Μην ξεχνάμε ότι το μήκος του τρέχοντος Clio είναι 4.053 mm, ενώ του νέου 5 αγγίζει τα 3.920 mm. Επιπλέον, διαθέτει και μεγαλύτερο μεταξόνιο (2.583 mm έναντι 2.540 mm). Έτσι, ακόμα και αν δεν μεγαλώσει σε διαστάσεις, θα προσφέρει, δεδομένα, περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών αλλά και για τις αποσκευές.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η Renault να έχει στην γκάμα των μοντέλων της μια αντίστοιχη επιλογή στην αγορά με αυτή που δίνει η Peugeot με το e-208 αλλά και η MG με το MG4.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ηλεκτρική έκδοση του νέου Clio δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Renault, καθώς ακόμα και με την ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με ΜΕΚ από το 2035, η επόμενη γενιά του θα μπορεί να έχει έναν πλήρη κύκλο ζωής - ακόμα και με ανανέωση στο μέσο της με έκδοση facelift.

Πηγή: Autocar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Αυτή είναι η ημερομηνία παρουσίασης του νέου Renault Captur

Το νέο Renault 4 δείχνει περισσότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες (photos)

Ένας «κόκορας» μέσα στο νέο Renault 5 - Ποιος είναι ο συμβολισμός (photos)