Ράλλυ Σαφάρι - 1η μέρα: «Ιπτάμενος» ο Rovanpera - Ατύχημα για Lappi και Tanak


Στο τέλος της πρώτης μέρας, η Toyota έχει το 1-2-3 στη γενική κατάταξη, με τον Kalle Rovanpera να χτίζει το προβάδισμά του και τους Esapekka Lappi και Ott Tanak να βγαίνουν εκτός μάχης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: McKlein - Toyota GAZOO Racing
  • 29/3/2024

Η πρώτη πλήρης μέρα δράσης του Ράλλυ Σαφάρι στην Κένυα αποδείχθηκε ονειρική για κάποιους, για άλλους όμως, όχι και τόσο. Στην πρώτη κατηγορία, η Toyota βρίσκεται σε θέση ισχύος, καταλαμβάνοντας την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Kalle Rovanpera κέρδισε και τις τρεις ΕΔ του μεσημεριανού loop, αυξάνοντας συνεχώς τη διαφορά του από τον πλέον δεύτερο, Elfyn Evans, που αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από την κορυφή, στα 56,9 sec, κατάφερε να επανέλθει μετά το κλατάρισμα που είχε στην SS2. Στην τρίτη θέση, ο Takamoto Katsuta ολοκλήρωσε τη δική του μέρα χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Στον αντίποδα, η Hyundai θα ήθελε πιθανώς να ξεχάσει τη δική της πρώτη μέρα του αγώνα. Μετά το κλατάρισμα και τη ζημιά στο αυτοκίνητο του Thierry Neuville στην SS3, αφήνοντάς τον στην 6η θέση της κατάταξης, και τα άλλα δύο πληρώματα της ομάδας είναι πλέον εκτός συναγωνισμού.

Ο Esapekka Lappi σταμάτησε στο 9ο χιλιόμετρο της SS5 με σπασμένο κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς να μπορεί να ολοκληρώσει την ΕΔ. Η Hyundai θα προσπαθήσει να επισκευάσει τη ζημιά, ώστε ο Φινλανδός να επιστρέψει το Σάββατο.

Στην αμέσως επόμενη, SS6, στην οποία υπήρχαν αρκετές μεγάλες πέτρες μέσα στην αγωνιστική γραμμή από το προηγούμενο πέρασμα, ο Ott Tanak πάτησε μία από αυτές, με αποτέλεσμα το Hyundai i20 N Rally1 του να αναπηδήσει και να χτυπήσει σε ένα υπερυψωμένο ανάχωμα στην άκρη του δρόμου, καταστρέφοντας την ανάρτηση στον μπροστινό δεξί τροχό.

Πλέον, λοιπόν, μετά και το τέλος της SS7, στην οποία οι καιρικές συνθήκες έδειξαν να επιδεινώνονται, χωρίς όμως να αλλάζουν σημαντικά το τερέν, ο Neuville βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από την τριάδα της Toyota, με το δίδυμο της M-Sport να ακολουθεί και τους Lappi και Tanak να βρίσκονται εκτός οκτάδας, αλλά κι εκτός δεκάδας της γενικής κατάταξης.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος (sec διαφορά από τον πρώτο)
1.Kalle Rovanpera1:16:22.6
2.Elfyn Evans56,9
3.Takamoto Katsuta1:00.8
4.Thierry Neuville1:07.3
5.Adrien Fourmaux1:46.6
6.Gregoire Munster3:34.2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ράλλυ Σαφάρι: Επιστρέφουν τα snorkels στην Κένυα

Επιστροφή στη Σαβάνα - Preview και πρόγραμμα Ράλλυ Κένυας