Η Mercedes-AMG ετοιμάζει κορυφαίο ηλεκτρικό SUV με ισχύ 1.000 PS


Το επιβλητικό SUV του βραχίονα επιδόσεων της Mercedes έρχεται για να βρεθεί απέναντι στην BMW XM και θα βασίζεται σε ειδική AMG πλατφόρμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz AG
  • 12/4/2024

Τα SUV διακρίνονται ως επί το πλείστον για τους χώρους, την πολυτέλεια, τις ανέσεις και την ψηλή θέση οδήγησης. Ωστόσο, παρά το αυξημένο βάρος τους, μπορούν να προσφέρουν και υψηλές επιδόσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανταγωνίζονται αυτές των supercars.

Ένα τέτοιο όχημα ελεύθερου χρόνου ετοιμάζει η AMG. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Autocar, ο βραχίονας επιδόσεων της Mercedes έχει αρχίσει να εξελίσσει μία ολοκαίνουρια ηλεκτρική SUV ναυαρχίδα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τεράστια ισχύ και θα βασίζεται σε δική της πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι Βρετανοί αναφέρουν ότι η παρουσίαση του «καυτού» SUV είναι προγραμματισμένη για το 2026 και δεν αποκλείεται να προηγηθεί η «προεπισκόπησή» του, μέσω ενός concept μοντέλου. Το ρεπορτάζ στηρίζει τις πληροφορίες του σε πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της AMG.

Το SUV επιδόσεων δε θα βασίζεται σε κάποιο από τα υπάρχοντα μοντέλα της Mercedes, αλλά θα αποτελεί αυτόνομο «προϊόν» της AMG και στοχεύει να βρεθεί απέναντι σε αντίστοιχης φιλοσοφίας οχήματα όπως η BMW XM, η Lotus Eletre αλλά και το επερχόμενο ηλεκτρικό 7θέσιο SUV της Porsche, που μέχρι τώρα είναι γνωστό με την κωδική ονομασία K1.

Έτσι, θα διαθέτει δική του εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση και θα έχει παρόμοιο μήκος με το Vision AMG concept, περίπου 5.100 mm, προσφέροντας εξαιρετικούς χώρους χάρη στο μεταξόνιό του που αναμένεται να υπερβαίνει τα 3.000 mm.

Θα υποστηρίζει ταχύτατους χρόνους φόρτισης, με αρχιτεκτονική 800V και θα διαθέτει προηγμένους ηλεκτροκινητήρες της Yasa, αλλά και μια ειδικά αναπτυγμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος MB.OS, που θα φέρει το όνομα AMG.OS.

Ο αριθμός των ηλεκτροκινητήρων δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός, αλλά από τη στιγμή που η κίνηση θα μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, περιμένουμε τουλάχιστον δύο, χωρίς να αποκλείεται και διάταξη με τέσσερις. Με δεδομένο ότι καθένας εκ των προηγμένων ηλεκτροκινητήρων μπορεί να αποδώσει ακόμα και 480 PS, το δημοσίευμα εκτιμά ότι η ισχύς του νέου μοντέλου μπορεί να ξεπερνά τους 1.000 PS.

Το πολυτελές SUV επιδόσεων θα είναι το δεύτερο μοντέλο παραγωγής που θα βασίζεται στην πλατφόρμα AMG.EA, μετά τη δεύτερης γενιάς GT 4-Door Coupe, η οποία αναμένεται να λανσαριστεί το 2025. Η παραγωγή και των δύο μοντέλων σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Mercedes στο Sindelfingen της Γερμανίας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πραγματοποιούνται εργασίες στη συγκεκριμένη εγκατάσταση προκειμένου να «υποδεχθεί τα δύο νέα EV.

Πηγή: Autocar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mercedes-AMG GT 43 Coupe: Πισωκίνητη, 4κύλινδρη και fun-to-drive με 421 PS (photos)

Η Mercedes-AMG δοκιμάζει το νέο ηλεκτρικό «θηρίο» στους -25 βαθμούς Κελσίου (photos)

Αυτή είναι η «καυτή» AMG έκδοση της νέας Mercedes EQC (photos)