Επίλογος μετά από 25 χρόνια - Βγήκε απ' το εργοστάσιο το τελευταίο Smart fortwo


Το αυτοκίνητο πόλης που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, κλείνει επισήμως τον κύκλο του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz AG
  • 8/4/2024

Η στιγμή για την οποία η Mercedes μάς είχε προετοιμάσει σχεδόν έναν χρόνο πριν, έφτασε: Η παραγωγή του smart EQ fortwo ολοκληρώθηκε κι επίσημα στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Hambach της Γαλλίας.

Μετά από σχεδόν 2,5 δεκατετίες στην παγκόσμια αγορά, το μικροσκοπικό αλλά ταυτόχρονα άκρως επιτυχημένο μοντέλο της smart αποχαιρέτησε την γκάμα της, κάνοντας χώρο για νέα προϊόντα, που ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ της κινεζικής πια διοίκησης.

Έκανε πρεμιέρα στα τέλη της δεκαετίας του '90 κι αγαπήθηκε από το αγοραστικό κοινό της Ευρώπης, κι ειδικότερα στην Ελλάδα, που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Για πολλούς, τόσο η θερμική του έκδοση, όσο κι η μετέπειτα, ηλεκτρική, αποτελούν το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης.

Με την τότε ελβετογερμανική smart να θέλει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του μοντέλου, ακολούθησαν επιπλέον εκδόσεις, που βασίζονταν πάνω σε αυτό, όπως το κάμπριο fortwo, με την targa οροφή να καλύπτει μόνο τα καθίσματα στο μπροστινό μέρος, και το forfour, η τετραθέσια έκδοση του fortwo, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Brabus.

Πλέον, οι κατάλογοι της αυτοκινητοβιομηχανίας περιλαμβάνουν δύο μοντέλα, τα οποία είναι αμφότερα αμιγώς ηλεκτρικά. Το smart #1 είναι ένα SUV με ισχύ που αγγίζει τα 272 PS και 343 Nm ροπής, ενώ το smart #3 είναι ένα coupe SUV με 428 PS και 455 km αυτονομίας.

Με την επιρροή της κινεζικής Geely, η οποία πλέον κατέχει το 50% των μετοχών της (το άλλο 50% βρίσκεται ακόμα στα χέρια της Mercedes), τα microcars έχουν επίσημα εξαφανιστεί από την γκάμα της smart.

Μιλώντας στη γερμανική Spiegel, εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε σχετικά με την ολοκλήρωση της παραγωγής του fortwo: «Όπως είχε προγραμματιστεί, η παραγωγή των τρεχόντων διθέσιου smart EQ fortwo coupe και cabrio θα τερματιστεί πριν τα τέλη του Μαρτίου 2024.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα μοιάζει το νέο smart fortwo που είναι στα σκαριά (photos)

Επίσημο: Έρχεται ο διάδοχος του «κλασικού» smart fortwo

To smart #3 αποκτά νέα βασική έκδοση, φθηνότερη κατά 5.000€ - H τιμή στη Γερμανία