Αποστολή στην Πορτογαλία: Πρώτη γνωριμία με την αμιγώς ηλεκτρική BMW iX2 (video)


Το Car and Driver ταξίδεψε έως τη Λισαβόνα και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το πρώτο τετ-α-τετ με τη BMW iX2 xDrive30.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ ΦΩΤ.: Ν.Μ.
  • 20/2/2024

Με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό, η BMW κάλεσε στην Πορτογαλία δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν από κοντά και να οδηγήσουν τη νέα BMW iX2. Το Car and Driver ήταν εκεί, ωστόσο λόγω εμπάργκο οι οδηγικές μας εντυπώσεις θα παρουσιαστούν σε αναλυτικό αφιέρωμα που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο caranddriver.gr, για αυτό μείνετε συντονισμένοι.

Η BMW iX2 αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελεί την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της νέας X2. Από το πρώτο επίσημο πακέτο φωτογραφιών που δόθηκε στη δημοσιότητα έγινε αντιληπτό ότι το μοντέλο, στη δεύτερη γενιά του, γυρίζει σελίδα, μεγαλώνει σε διαστάσεις, ενώ παράλληλα αποκτά ένα γλυκό «κόψιμο» στο πίσω μέρος της οροφής.

Το μήκος της είναι 4.554 mm, το πλάτος τα 1.845 mm και το ύψος τα 1.590 mm. Επιπλέον, το μακρύτερο μεταξόνιο σε σχέση με το αρχικό, θερμικό μοντέλο, αλλά και τα φαρδύτερα μετατρόχια, έχουν αυξήσει την ευρυχωρία τόσο στα καθίσματα των επιβατών όσο και στο πορτμπαγκάζ (από 525 L. μέχρι 1.400 L.).

Οι μηχανικοί της BMW δούλεψαν αρκετά πάνω στο τεχνολογικά εξελιγμένο πλαίσιο της iX2 ώστε να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της σπορ, ευέλικτης συμπεριφοράς από τη μία πλευρά και της άνεσης για μεγάλες αποστάσεις από την άλλη.

Στοιχεία κλειδιά εδώ είναι η δομή του αμαξώματος που αυξάνει την ακαμψία, το μακρύ μεταξόνιο και οι στοχευμένες αναβαθμίσεις στα γόνατα της εμπρός ανάρτησης και στη διάταξη τριών συνδέσμων πίσω. Η νέα BMW iX2 xDrive30 φορά στάνταρ τροχούς ελαφρού κράματος 17 ιντσών με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση.

Η δύναμη του αυτοκινήτου προέρχεται από δύο ηλεκτροκινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους άξονες - ένας εμπρός και ένας πίσω. Συνδυαστικά αποδίδουν 230 kW/313 hp (μαζί με το στιγμιαίο boost) και συνολική ροπή 494 Nm. Η επιτάχυνση του 0 - 100 km/h έρχεται σε 5,6 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180 km/h.

Η ενέργεια στους ηλεκτροκινητήρες παρέχεται από ένα σύστημα μπαταριών χωρητικότητας 64,8 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 417 - 449 km στον κύκλο WLTP. Στον τομέα της αυτονομίας σημαντικό ρόλο παίζουν τα συστήματα προσαρμοζόμενης ανάκτησης ενέργειας αλλά και η λειτουργία MAX RANGE.

Την ίδια στιγμή, η πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού Max Performance Charging βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα κατά τη φόρτιση του αυτοκινήτου. Η φόρτιση σε σταθμό υψηλής ισχύος διαρκεί 29 λεπτά για να φτάσει η στάθμη από το 10% στο 80%. Σε ΒΜW wallbox μία πλήρη φόρτιση διαρκεί σχεδόν 6,5 ώρες.

Στο εσωτερικό η εικόνα θυμίζει αρκετά X1 και το στοιχείο που τραβάει τα βλέμματα είναι η μεγάλη κυρτή οθόνη που αιωρείται πάνω από το ταμπλό. Αποτελείται από δύο μικρότερες, μία των 10,25 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία των 10,7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων που έχει ενσωματώσει το iDrive 9.

Τα δύο καθίσματα της πρώτης σειράς χωρίζονται από ένα ψηλά τοποθετημένο υποβραχιόνιο και έχει ενσωματώσει διακόπτες που δίνουν πρόσβαση σε μια σειρά από λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Η νέα BMW iX2 κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της γερμανικής πόλης Regensburg ενώ στην ίδια μονάδα κατασκευάζονται και οι μπαταρίες υψηλής τάσεις. Το μοντέλο είναι ήδη διαθέσιμο προς παραγγελία στην Ελλάδα με τις τιμές να ξεκινούν από τα 56.560 ευρώ. Αναλυτικά τις τιμές όλων των εκδόσεων θα τις βρείτε πατώντας ΕΔΩ.