Volkswagen: Νέα δεδομένα για τους κινητήρες των επόμενων μοντέλων - Τι αλλάζει


Οι συνθήκες που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά αυτοκινήτου αλλάζουν τα πλάνα της Volkswagen. Τι πρέπει να περιμένουμε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN AG
  • 10/5/2024

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες στήριξαν πολλά στη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Μία εξ’ αυτών ήταν και η Volkswagen, η οποία δημιούργησε την οικογένεια ηλεκτρικών μοντέλων ID και συνεχίζει να την εμπλουτίζει.

Ωστόσο, τα δεδομένα της αγοράς, με τη στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα EV, οδηγεί τη γερμανική φίρμα σε αλλαγή πλάνων. Δεν πρόκειται, ασφαλώς, να γυρίσει την πλάτη της στα ηλεκτρικά, αλλά θα ενισχύσει την προσφορά plug-in hybrid μοντέλων, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν.

Αυτό επεσήμανε ο CEO της VW, Thomas Schafer, μιλώντας στο Autocar. Όταν ρωτήθηκε από το βρετανικό μέσο για το αν η φίρμα θα εξακολουθεί να επενδύει στα PHEV, απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα υβριδικά ανήκαν στο παρελθόν. Αν με ρωτούσατε την ίδια ερώτηση πέρυσι, θα σας έλεγα ‘ξεχάστε την υβριδική τεχνολογία, είναι πολύ ακριβή, δεν αξίζει’. Ωστόσο, το τελευταίο 6μηνο, ξαφνικά όλοι θέλουν υβριδικά μοντέλα».

Η Volkswagen προσφέρει PHEV εκδόσεις στα Tiguan, Golf και Passat και παρόλο που αυτή η επιλογή της αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από αρκετούς, ο Schafer νιώθει δικαιωμένος: «Όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό και δεν πηγαίνουμε ακόμα πιο γρήγορα προς την ηλεκτροκίνηση. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή που κάναμε, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά PHEV μοντέλων».

Επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια τεχνολογία που αποτελεί τη γέφυρα προς την ηλεκτροκίνηση και από τη στιγμή που η ζήτηση για τα EV μοιάζει στάσιμη αυτό το διάστημα, τη χρειαζόμαστε». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα PHEV κινητήρια σύνολα θα αποτελούν τροποποιήσεις των υπαρχόντων και ότι πολύ δύσκολα θα κατασκευαστεί κάποιο εξαρχής. Άλλωστε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το μέλλον της αυτοκίνησης είναι η ηλεκτροκίνηση».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επενδυτικό πλάνο της φίρμας για τα EV δε θα αλλάξει, και ότι η αναβαθμισμένη πλατφόρμα MEB Plus και η επόμενη, SSP, διατηρούν τον προγραμματισμό για κατασκευή νέων EV το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.

Πηγή: Autocar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή: H Volkswagen «κρατάει ζωντανό» το Polo - Δείτε για πόσα χρόνια

VW Passat: Οι τιμές των plug-in hybrid εκδόσεων στην Ισπανία

Έτσι θα μοιάζει το πρώτο αυτοκίνητο της κοινοπραξίας Volkswagen-XPeng (phοtos)