Can-Am Ryker: Μια Ducati για τον Darth Vader;


Ονειρευτήκατε ποτέ πως είχατε στην κατοχή σας μία μοτοσικλέτα, αλλά δεν πιστεύατε στις δυνατότητές σας; Αν ναι, η Can-Am έχει τη λύση. Το όνομά της είναι Ryker και με αυτήν μπορεί σχεδόν οποιοσδήποτε να απολαύσει την ελευθερία πάνω σε δύο, εεε... σε τρεις τροχούς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/10/2018

Η Can-Am είναι μία θυγατρική του καναδέζικου ομίλου Bombardier, ο οποίος εξειδικεύεται στα οχήματα ελεύθερου χρόνου. Το Ryker είναι ένα τρίτροχο, το οποίο από τη μία παραπέμπει περισσότερο σε μοτοσικλέτα και από την άλλη έχει τόσα πολλά κοινά με ένα αυτοκίνητο, που στο εξωτερικό τουλάχιστον μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου.

Το μοντέλο είναι καινούργιο, αλλά η ιδέα για μια κατασκευή του είδους είναι παλιά. Ήδη πριν από 10 χρόνια οι Καναδοί σκέφτονταν πως θα μπορούσαν με τα σκι τους, τα μηχανοκίνητα έλκυθρά τους για τα χιονισμένα εδάφη στα Βραχώδη Όρη το χειμώνα, την Αλάσκα ή τη Σκανδιναβία να βγάζουν χρήματα και το καλοκαίρι.

Για τον παραπάνω λόγο απομακρύνθηκαν τα καλύμματα και ό,τι άλλο το έκανε ένα όχημα για το χειμώνα, τοποθέτησαν τροχούς και εφηύραν κατά κάποιο τρόπο μία νέα κατηγορία οχημάτων ελεύθερου χρόνου, τα οποία -σε αντίθεση με τα Trike- έχουν δύο τροχούς μπροστά και έναν πίσω.

Το πρώτο μοντέλο ήταν το Can-Am Spyder, το οποίο δεν μπόρεσε να... στεριώσει στην αγορά. Ήταν πολύ ογκώδες, πολύ βαρύ, πολύ πολυτελές και, τελικά, πάρα πολύ ακριβό. Και όταν το 2015 εμφανίστηκε το F3, αυτό έδειχνε πιο άγριο, αλλά δεν τα πήγαινε και καλύτερα στις αποστολές του.

Πάντως, το τελευταίο ζήτημα θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο με την εμφάνιση της τρίτης «γενιάς» του. Από εκεί και πέρα, όχι μόνο δε μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ η τιμή του, καθώς ξεκινούσε από τα 9.799 ευρώ, ώστε αυτό το τρίτροχο να γινόταν πραγματικά ένα παιχνίδι, που θα ήταν δυνατόν να το προμηθευτεί οποιοσδήποτε. Ωστόσο, το Ryker δείχνει τόσο νεαρό και τόσο άγριο, σαν να είχε κατασκευάσει η Ducati μία μοτοσικλέτα για τον... Darth Vader.

Δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς περισσότερα, οι λίγοι διακόπτες δεν κρύβουν μυστικά, το κιβώτιο αλλάζει σχέσεις αυτόματα και, αν τα πράγματα καθ’ οδόν δυσκολέψουν πολύ, υπάρχει κάτι σαν ESP, το οποίο έχει εξελίξει η Bosch για τους Καναδούς. 

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 900 cc αποδίδει μεν ισχύ μόνο 77 PS και μέγιστη ροπή 76 Nm. Επειδή, όμως, το Ryker ζυγίζει μόνο 280 kg, η αναλογία ισχύος/βάρους είναι σαν ενός σπορ αυτοκινήτου. Έτσι, το τρίτροχο όχημα κινείται με υψηλή ταχύτητα.  Όποιος θέλει να διασκεδάσει και να νιώσει ανάλογες εμπειρίες με ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να οδηγήσει είτε ένα ιστορικό μοντέλο, είτε ένα πολύ γρήγορο σπορ αυτοκίνητο. Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είναι πολύ υψηλό.