Το Toyota GR Yaris Rally2 έρχεται με φόρα - Σε ποιον αγώνα θα κάνει ντεμπούτο


Η Toyota βρίσκεται ένα βήμα πριν πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει την παραγωγή του GR Yaris Rally2. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA GAZOO RACING MEDIA
  • 7/11/2023

Είναι γνωστό ότι εδώ κι αρκετούς μήνες, ο αγωνιστικός βραχίονας της Toyota, Gazoo Racing, βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης του GR Yaris Rally2, με το οποίο πρόκειται να συμμετέχει στην αντίστοιχη κατηγορία του WRC το 2024. Το μοντέλο έχει ήδη περάσει από ενδελεχείς ελέγχους και δοκιμές, μέρος των οποίων έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, και είναι εν αναμονή του τελικού homologation από την FIA.

Με τον δικό της διεκδικητή τίτλου στην εν λόγω κατηγορία, η Toyota πρόκειται να τα «βάλει» με τη Hyundai, τη Ford και τη Skoda, οι οποίες αγωνίζονται ήδη στα Rally2 με τα i20 N, Fiesta και Fabia RS, αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα βαίνουν βάσει προγραμματισμού για την ιαπωνική ομάδα, με το GR Yaris Rally2 να βρίσκεται στην τελευταία φάση της εξέλιξης. Η Toyota Gazoo Racing σχεδιάζει να καταφτάσει στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο στα τέλη Ιανουαρίου 2024, με τρεις ή τέσσερις μονάδες του μοντέλου, κι όλα δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Επιτυχημένο στους αγώνες...

Η ανάπτυξη της Rally2 έκδοσης του GR Yaris έχει διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο, με τους Ιάπωνες να παίρνουν τον χρόνο τους, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, ώστε να εξασφαλίσουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αψεγάδιαστο. Άλλωστε, στη διαδικασία έχει παίξει καίριο ρόλο κι ο team principal Jari-Matti Latvala, ο οποίος κέρδισε το Ράλλυ Hokkaido με πρωτότυπο του οχήματος πριν λίγο καιρό.

Κατά τη διάρκεια του Ράλλυ Χιλής, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εξέλιξη προχωρά με τον στόχο να παραμένει απαράλλαχτος. Βάσει προγραμματισμού, το τελικό homologation θα έρθει μέσα στον Νοέμβριο, με την παραγωγή να ξεκινά πριν το τέλος του έτους.

«Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τη διαθεσιμότητα των μερών πριν ξεκινήσουμε την παραγωγή. Ακόμη κι έτσι, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε έτοιμα τρία ή τέσσερα αυτοκίνητα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Είναι ένας πολύ πιθανός στόχος, αν όλα πάνε καλά,» εξήγησε ο Φινλανδός.

...και στις πωλήσεις

Ο Latvala τόνισε επίσης ότι η Toyota έχει ήδη λάβει αρκετές παραγγελίες για το μοντέλο. Είναι ήδη γνωστό ότι θα εισαχθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα την Ισπανία, όπου θα συμμετέχει στο Spanish Rally Super Championship, ενώ έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι θα «ταξιδέψει» και στη Ν. Αμερική, για την Toyota Gazoo Racing Paraguay.

«Είναι ένα πολύ ευκολοδήγητο αυτοκίνητο. Πιστεύω ότι οι πελάτες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτό πολύ εύκολα. Ο κινητήρας έχει μεγάλη ροπή, ο χειρισμός είναι πολύ καλός κι η ανάρτηση λειτουργεί εξαιρετικά. Συνολικά το όχημα είναι πολύ σταθερό. Όσο για το 2024, θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό είπε ο team principal της TGR σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To Toyota GR Yaris Rally2 πήρε μπροστά και ο ήχος τα «σπάει» (video)

Η Gazoo Racing σε βάζει στην πίστα και σε μαθαίνει να οδηγείς στα όρια το Toyota GR Yaris (video)