Ράλλυ Ιαπωνίας - 2η Μέρα: Η βροχή έφερε το χάος, πρώτος ο Evans (photos)


Η βροχή και οι γεμάτοι φύλλα δρόμοι στην Ιαπωνία έφεραν τα πάνω κάτω στην πρώτη γεμάτη μέρα του ράλλυ, με τον Elfyn Evans να ηγείται και πρωτοκλασάτα ονόματα να μένουν από νωρίς εκτός.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Toyota GAZOO Racing
  • 17/11/2023

Η δεύτερη μέρα στο Ράλλυ Ιαπωνίας ήταν εξαιρετικά επεισοδιακή. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε στην πλειονότητα των ειδικών διαδρομών οδήγησε σε μία σειρά λαθών και εγκαταλείψεων, ενώ στις συνθήκες δε βοήθησε και η παρουσία φύλλων και πευκοβελόνων στον δρόμο, καθώς το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Μάλιστα, η SS4 ακυρώθηκε καθώς το ιατρικό ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Οι συνθήκες έπιασαν εξαπίνης πρώτα τους Dani Sordo και Adrien Fourmaux, που εγκατέλειψαν από τη 2η κιόλας Ε.Δ., την πρώτη της μέρας, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάτι πέρα από το γόητρό τους.

Το τελευταίο «θύμα» των συνθηκών ήταν ο Thierry Neuville. Ο Βέλγος ήταν 2ος μέχρι και την SS5 όταν στα πρώτα 100 μέτρα της SS6 γλίστρησε στην πρώτη στροφή της ειδικής και χτύπησε σε ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει.

Αυτό έδωσε το ελεύθερο στον Elfyn Evans να πάρει μεγάλο προβάδισμα στην κορυφή, ήδη από τα πρώτα αγωνιστικά χιλιόμετρα, κάνοντας μαζί με τους Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera το 1-2-3 της Toyota στον εντός έδρας αγώνα της.

Ο Γάλλος πήρε και ποινή 1 λεπτού γιατί άργησε να φτάσει στο time control για την SS8, με αποτέλεσμα να έχει πια διαφορά 16 δλ. από τον δύο φορές πρωταθλητή.

Με τους Ott Tanak (με πρόβλημα στο γκάζι) και Takamoto Katsuta να δυσκολεύονται στο πρώτο loop (αν κι ο Ιάπωνας πήρε τρεις Ε.Δ. στο δεύτερο), οι Andreas Mikkelsen και Nikolay Gryazin βρήκαν χώρο για ένα καλό πλασάρισμα εντός της δεκάδας, στις θέσεις 4 και 6, αντίστοιχα, κι ας έρχονται από την WRC2. Το αυτό ισχύει και για τον Greg Munster, που γύρισε στο Fiesta Rally2.

Πίσω τους είναι ο Esapekka Lappi, που στο δεύτερο σκέλος βρήκε ρυθμό κι άρχισε να αναρριχάται ξανά, κρατώντας μόνος πια τη «σημαία» της Hyundai.

Η δράση συνεχίζεται τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ώρα Ελλάδας.

Αναλυτικά η κατάταξη μετά την SS8:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά από τον 1ο
1Elfyn Evans1:25:22.7
2Sebastien Ogier1:49.9
3Kalle Rovanpera2:06.6
4Andreas Mikkelsen3:00.2
5Nikolay Gryazin3:05.0
6Esapekka Lappi3:29.6
7Greg Munster3:44.3
8Ott Tanak4:42.8
9Takamoto Katsuta5:07.9