Παίξαμε το πρώτο επίσημο videogame για το WRC από την EA – Oι εντυπώσεις μας


Το EA Sports WRC είναι εδώ για PS5, Xbox Series X/S και PC, με πολλά θετικά αλλά και τρανταχτά μειονεκτήματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: EA Sports
  • 12/11/2023

Είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το EA Sports WRC στο Xbox Series S, το πρώτο επίσημο videogame για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από την EA και την Codemasters. Είναι διαθέσιμο σε PlayStation 5, Xbox Series X/S και φυσικά σε PC

Ένα Dirt Rally 2.0 με σαφείς βελτιώσεις

Είναι αληθές πως, με την εξαγορά της Codemasters από την EA και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων για τον επίσημο τίτλο του WRC αρχής γενομένης από φέτος, οι προσδοκίες για ένα καλό παιχνίδι με επίκεντρο τα ράλλυ αυξήθηκαν δραματικά. 

Πρόκειται για μία κίνηση που οι άνθρωποι που αγάπησαν τις δημιουργίες της Codemasters από τα ‘Colin McRae’ μέχρι τα Dirt Rally περίμεναν με ανυπομονησία - και ως έναν βαθμό, θα πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι, παρά τις ατέλειες και τα σαφή ζητήματα.

Στα θετικά: το EA Sports WRC προσφέρει (επιτέλους) ένα καλό επίπεδο ρεαλισμού τόσο στην οδήγηση, όσο και στη συμπεριφορά στις ειδικές διαδρομές. 

Το σημαντικό είναι πως γίνεται καλύτερη δουλειά από τον προηγούμενο developer, αν κι αυτό είναι ένα αρκετά χαμηλό… εμπόδιο, ένα μάλλον πολύ επιεικές κριτήριο για να κρίνει κανείς έναν επίσημο τίτλο αθλητικής διοργάνωσης.

Η αίσθηση στην οδήγηση είναι σαφώς πιο κοντά στο πραγματικό, το ρεαλιστικό - αν και εδώ κρύβεται η παγίδα της προσπάθειας να εξηγήσει ο μέσος gamer τι σημαίνει ‘ρεαλιστική οδηγική συμπεριφορά’ για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πει με άνεση πως το αυτοκίνητο, τα ελαστικά, η σχέση τους με τον δρόμο (είτε μιλάμε για χώμα και χιόνι, είτε για άσφαλτο και πάγο) είναι σαφώς πιο φυσικά από αυτό που παρατηρείτο στα περασμένα games, του προηγούμενο developer.

Η Codemasters έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το μεράκι να φτιάξει κάτι που έχει περισσότερο το στοιχείο του simcade (περισσότερα για αυτό παρακάτω), που να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλους τους παίκτες. Παίρνει τη συνταγή του Dirt Rally 2.0, που κατάφερε να γίνει γρήγορα ένα από τα πιο προσφιλή rally games στο κοινό, και την αναβαθμίζει.

Το περιεχόμενο στο προσκήνιο

Η εν λόγω αναβάθμιση έρχεται -σε πρώτο χρόνο- με το περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει πως έχει τα επίσημα ράλλυ (με εξαίρεση αυτό της Κεντρικής Ευρώπης, που πιθανώς να προστεθεί ως patch μέχρι το τέλος του έτους), μερικά ανεπίσημα ράλλυ που προσομοιώνουν πραγματικά που δεν είναι στο καλεντάρι του WRC φέτος (π.χ. το Rally Iberia είναι στην ουσία το Ράλλυ Ισπανίας), καθώς και όλα τα αυτοκίνητα των κατηγοριών WRC, WRC2 και Junior WRC.

Εν συνεχεία, θα βρει κανείς ιστορικά οχήματα από τη δεκαετία του ‘50 όπως το Mini Cooper ως και τα Group B, Group A, WRCar και άλλων κατηγοριών, όπως είναι τα -άκρως δημοφιλή- kitcars.

Κι εδώ είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του τίτλου: στο γεγονός ότι όλα αυτά τα οχήματα είναι διασκεδαστικά στην οδήγηση, όλες οι ειδικές διαδρομές έχουν τον δικό τους χαρακτήρα ανάλογα τη χώρα και το τερραίν, κι όλα αυτά έρχονται από μία εταιρεία που το έχει κάνει ξανά.

Επιπλέον, το career mode έχει εμπλουτιστεί. Πέρα από την 'παραδοσιακή' οδό της ένταξης σε μία ομάδα με ένα αυτοκίνητο και της πορείας προς την κορυφή, ο παίκτης μπορεί να φτιάξει ένα δικό του αυτοκίνητο με το 'builder mode', να το επενδύσει με ό,τι livery θέλει, και να χαράξει τη δική του καριέρα με μοναδικό τρόπο. Αυτό είναι θετικό και καλύπτει ένα κενό που δεν ξέραμε πως υπήρχε μέχρι το 'My Team' στα παιχνίδια της F1.

Κορυφαίος ήχος, εικόνα που υστερεί

Η εμπειρία οδήγησης εντείνεται κι από το οπτικοακουστικό ‘πέπλο’, το οποίο στο δεύτερο σκέλος του, αυτό του ήχου, είναι αρκετά υψηλού επιπέδου. Ο ήχος του κινητήρα, του χώματος στου Βωξίτες ή των ελαστικών στην άσφαλτο της Ισπανίας και της Κορσικής, το σασί, ακόμα και του συνοδηγού και του αυτοκινήτου στα ατυχήματα είναι απόλυτα εμβυθιστικός.

Η εικόνα, όμως, δεν αντικατοπτρίζει την κατά τα λοιπά καλή εκτέλεση σημαντικών tasks. Χρήστες τόσο στις κονσόλες, όσο και στο PC, αντιμετωπίζουν θέματα με τα γραφικά, τον φωτισμό των αυτοκινήτων και των διαδρομών, τα χρώματα και τον κορεσμό τους, ενώ μεγάλο είναι και το ζήτημα της πτώσης του framerate που, πέρα από ενοχλητική, στερεί και χρόνο στον παίκτη, ή ακόμα χειρότερα ακόμα και τον τερματισμό, αν γίνει σε κάποιο κρίσιμο σημείο της ε.δ.

Σε όλα αυτά, η EA απάντησε με ένα το update 1.3 που κυκλοφόρησε περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη 8/11). Πρέπει να τονιστεί, βέβαια, πως ακόμα και μετά το update 1.3  τα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τους χρήστες δεν εξαφανίστηκαν όπως υποσχέθηκε η εταιρεία, ενώ σε κάποιους εντάθηκαν κιόλας. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για τον τίτλο, που πρέπει σύντομα να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα, αντικειμενικά την Αχίλλειο πτέρνα του, για να ανταπεξέλθει στις αναμενόμενες απαιτήσεις του κοινού. Πρόκειται για μία απογοητευτική θα έλεγε κανείς εικόνα, και αφαιρεί ‘πόντους’ από το όλο αποτέλεσμα.

Δεν κερδίζει το RBR - αλλά δεν επιδιώκει αυτό

Η σύγκριση με το Richard Burns Rally, έναν τίτλο με status θρησκείας στο πολύ αφοσιωμένο στα ράλλυ κοινό και κοινότητα που το κρατά ζωντανό δύο δεκαετίες από την κυκλοφορία του, ήταν αναπόφευκτη.

Παρόλα αυτά, στο τέλος της μέρας, το EA Sports WRC, και κάθε τίτλος σαν αυτό, τίτλος που απευθύνεται σε όλους, μυημένους και μη, hardcore fans και μη, επιλέγει συνειδητά να μην είναι προσομοιωτής, μα κάτι ενδιάμεσο, το λεγόμενο ‘simcade’. Πατά σε δύο βάρκες, αλλά το κάνει με τρόπο που δεν ξενίζει και τελικά κερδίζει μία μεγάλη μερίδα του κόσμου.