Έτοιμη η Toyota να «εισβάλει» στα Rally2 με το GR Yaris (photos)


Το Toyota GR Yaris Rally2 είναι μερικά μόλις βήματα πριν περάσει τους τελικούς ελέγχους, παίρνοντας την πολυπόθητη ομολογκασιόν της FIA για να τρέξει το 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 22/9/2023

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Toyota κάνει δοκιμές και πυρετώδεις προετοιμασίες εν όψει της συμμετοχής της στην κατηγορία WRC2 το 2024. Ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Tom Fowler, αποκάλυψε στο DirtFish ότι το GR Yaris Rally2 βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκριθεί από την FIA, με τα σχετικά έγγραφα να κατατίθενται εντός του μηνός.

Το χρονοδιάγραμμα προς την επιτυχία

Το αρχικό πλάνο της ομάδας ήταν να έχει έτοιμο το αυτοκίνητο για την αρχή της επόμενης σεζόν, με τον Fowler να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. «Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η εγκυρότητα των εγγράφων να ισχύει από τις αρχές του 2024. Και φυσικά η διαδικασία ξεκινά μέσα στον Σεπτέμβριο», είπε ο Βρετανός.

«Πρέπει να παραστούμε διά ζώσης στην FIA αργότερα μέσα στο έτος, όμως η γραφειοκρατία ξεκινά μέσα στο μήνα. Φυσικά βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις μαζί τους, έχουμε τα προσχέδια των αιτήσεων και βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Όμως η επίσημη διαδικασία των εγγράφων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αργότερα μέσα στο έτος θα γίνουν και οι διάφοροι έλεγχοι», εξήγησε.

Αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση της συμμετοχής της Toyota στην κατηγορία Rally2 δεν απέχει πολύ.

Η εξέλιξη του Toyota GR Yaris Rally2

Ο Fowler μίλησε και για τις επιδόσεις του GR Yaris Rally2, λέγοντας ότι οι οδηγοί είναι πολύ ευχαριστημένοι κι ότι έχουν δει το αυτοκίνητο να αλλάζει δραματικά, φυσικά προς το καλύτερο.

«Στη διαδικασία της εξέλιξης, είτε μιλάμε για WRC, Rally2 ή Rally1, πάντα φτάνουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο όπου για μια αρκετά μεγάλη περίοδο δε βλέπουμε ιδιαίτερη πρόοδο. Μικρά βήματα ξανά και ξανά, ώσπου κάτι 'κλειδώνει' σωστά κι όλα εναρμονίζονται.

Τότε ξεκινάς να λες 'βασικά, το αυτοκίνητο μπορεί να είναι πραγματικά καλό' και ξέρεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλά από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Γιατί αν η βάση του αυτοκινήτου είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει γυρισμός», συνέχισε.

Ήδη επιτυχημένο

Πράγματι, το Toyota GR Yaris Rally2 έχει ήδη αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένο, αφού ο Jari-Matti Latvala κατάφερε να κερδίσει με αυτό το Rally Hokkaido στην Ιαπωνία, το ίδιο τριήμερο με τη νίκη της «μεγάλης» ομάδας στο Ράλλυ Ακρόπολις. Μάλιστα, η Toyota έκανε το 1-2 στην Ιαπωνία, αφού ο Norihiko Katsuta, πατέρας του Takamoto, ήρθε δεύτερος πίσω από τον team principal της ομάδας. Και τα δύο αυτοκίνητα ολοκλήρωσαν τον αγώνα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Jari-Matti Latvala, Akio Toyoda, Norihiko Katsuta
Jari-Matti Latvala, Akio Toyoda, Norihiko Katsuta

«Για εμένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Φυσικά χαίρομαι που ο Jari-Matti κέρδισε, όμως είμαι ακόμα πιο χαρούμενος που το αυτοκίνητο έχει ήδη τρέξει σε πραγματικές συνθήκες ράλλυ.

Η λίστα προβλημάτων είναι πολύ μικρή, δεν έχουμε κανένα σημαντικό θέμα με το αυτοκίνητο. Φυσικά, κάθε ράλλυ γεννά κάποια πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε, όμως αυτό είναι το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε.

Οι δοκιμές έχουν τη σημασία τους, όμως εκεί έχεις απεριόριστο service. Σε ένα ράλλυ πρέπει να τηρήσεις το πρόγραμμα και να μην ξεπεράσεις τον χρόνο service που σου δίνεται, και πραγματικά το αυτοκίνητο ολοκλήρωσε το ράλλυ χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο θετικό για την επόμενη χρονιά», ολοκλήρωσε ο Fowler.