Σοκαριστικό video δείχνει τι συμβαίνει όταν ένας οδηγός «παίζει» με το κινητό


Αρκετοί οδηγοί πιστεύουν ότι αν πάρουν στιγμιαία το βλέμμα τους από τον δρόμο για να διαβάσουν ένα μήνυμα στο κινητό, δεν θα συμβεί κάτι κακό. Κι όμως, μπορεί να συμβεί και αυτό το video το αποδεικνύει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/5/2024

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να γίνουν οι μετακινήσεις πιο ασφαλείς, αφού πλέον τα νέα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με μια σειρά από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ασφάλειας.

Δυστυχώς κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές και ενώ τα οχήματα γίνονται πιο ασφαλή, αρκετοί είναι οι οδηγοί που όταν πιάνουν τιμόνι αρνούνται να αποχωριστούν το κινητό τηλέφωνο, σκρολάρουν εν κινήσει και βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους επιβάτες που μεταφέρουν, αλλά και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Βλέπετε, επικρατεί σε μεγάλο μέρος των οδηγών η πεποίθηση ότι αν πάρουν για μια στιγμή (2-3 sec.) το βλέμμα τους από τον δρόμο για να διαβάσουν ένα μήνυμα ή για να τσεκάρουν ένα ποστάρισμα στα social media, δεν θα συμβεί κάτι κακό. Κι όμως, μπορεί να συμβεί και το παρακάτω video το αποδεικνύει.

Το video δημοσιεύτηκε αρχικά στο γερμανικό κανάλι DashcamDriversGermany στο YouTube και μας δείχνει τι συμβαίνει κάθε φορά που ένας οδηγός κοιτάζει το κινητό του. Όταν τα μάτια του οδηγού εστιάζουν στο smartphone, η οπτική επαφή με τον δρόμο χάνεται, σαν κάποιος να κλείνει το φως σε ένα δωμάτιο για μερικά δευτερόλεπτα και να το ανοίγει ξανά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσοχή των οδηγών μπορεί να αποσπαστεί πολύ εύκολα όταν κινούνται σε δρόμους που χρησιμοποιούν συχνά ή σε μονότονες διαδρομές, όπως ένας αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι αν ένας οδηγός πληκτρολογήσει έναν αριθμό στο κινητό του ενώ κινείται με 100 km/h, μέχρι να επιστρέψει το βλέμμα του στον δρόμο το όχημα θα έχει καλύψει απόσταση 100 m. ενώ αν χρειαστεί να «πέσει» στα φρένα λόγω έκτακτης ανάγκης θα χρειαστεί επιπλέον 155 m. για να ακινητοποιηθεί.

Το θέμα της απόσπασης της προσοχής του οδηγού είναι αρκετά πολύπολοκο ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη κουβέντα και για τις οθόνες που τοποθετούνται στα ταμπλό, ενσωματώνοντας πολλές βασικές λειτουργίες του οχήματος. Μία από αυτές έφτασε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο ασφαλές να οδηγεί κανείς στα όρια της μέθης από το να «παίζει» εν κινήσει με το σύστημα πολυμέσων του οχήματός του.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πλέον στη ζωή μας έχουν μπει και τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Apple όπου αρκετοί τα φορούν ενώ οδηγούν, παρόλο που η εταιρεία αναφέρει αφέρει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους κατά την οδήγηση οχήματος, αφού αποσπούν την προσοχή και βάζουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επανέρχονται οι φυσικοί διακόπτες στα μοντέλα της Volkswagen (photos)

H Hyundai παρουσιάζει τις επιφάνειες αφής αντί για διακόπτες στο τιμόνι (video)

Οι μπαριέρες στους δρόμους δεν μπορούν να σταματήσουν τα βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)