Οι «έξυπνες» διαγνώσεις θα προλαμβάνουν τις βλάβες των οχημάτων


Τα νέα λογισμικά θα λειτουργούν προληπτικά και θα είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τις πρώτες ενδείξεις μίας μελλοντικής βλάβης.

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ - ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/12/2023

Η εξέλιξη και η εγκατάσταση ολοένα πιο προηγμένων και αποτελεσματικών λογισμικών ανοίγει νέους ορίζοντες στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, oι οποίοι βρίσκονται απέναντι σε δύο μεγάλες προκλήσεις. Η μία αφορά στην ανάπτυξη τέτοιων περίπλοκων λογισμικών, που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και καινοτόμες λύσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες. Από την άλλη πρέπει να εξασφαλίζεται η άψογη λειτουργία των συγκεκριμένων συστημάτων, γιατί αλλιώς διακυβεύεται η ασφάλεια των οδηγών, των επιβατών και των υπόλοιπων χρηστών των δρόμων.

Μία νέα τάση, που έκανε δυναμικά την εμφάνισή της πρόσφατα, είναι η δυνατότητα τηλεδιάγνωσης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Οι συγκεκριμένες διαγνώσεις αποκτούν πλέον υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς γίνονται ακριβέστερες, αποτελεσματικότερες και πιο «έξυπνες».  Μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσαν να εντοπίσουν τα λογισμικά πραγματικά προβλήματα, τα οποία ήταν ήδη υπαρκτά και επηρέαζαν τη λειτουργία του οχήματος. Τώρα, όμως, αξιολογούν αναλύσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίζουν πιθανές βλάβες και προβλήματα πριν την εκδήλωσή τους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιλαμβάνονται τα οφέλη των «προληπτικών τηλεδιαγνώσεων» και επενδύουν μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη ανάλογων λογισμικών. Επίσης, υπάρχουν πλέον και πάροχοι - μεταξύ των οποίων και μεγάλες λέσχες αυτοκινήτων του εξωτερικού - οι οποίοι έχουν μπει στο παιχνίδι και κάνουν εφικτές τέτοιου είδους διαγνώσεις με αντίστοιχες εφαρμογές και συσκευές.

Η χρήση προηγμένων software διάγνωσης αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια μεγάλο ρόλο στο κρίσιμο κεφάλαιο της ικανοποίησης των πελατών, από το οποίο εξαρτώνται το κύρος και οι πωλήσεις κάθε μάρκας. Χάρη σε τέτοια προηγμένα λογισμικά, θα μπορεί να γλιτώνει ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος δαπανηρές επισκευές, επειδή δεν θα έχουν προλάβει να εκδηλωθούν οι βλάβες και να έχουν πάθει ζημιά κάποια εξαρτήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί και ο αριθμός των επισκέψεων στα συνεργεία, αφού οι τηλεδιαγνώσεις θα συνδυάζονται με ανάλογες παρεμβάσεις Over The Air, που θα λύνουν το πρόβλημα από μακριά.

Όλα αυτά σηματοδοτούν μία αναθεώρηση των προγραμμάτων συντήρησης των αυτοκινήτων μας. Τα διαστήματα ανάμεσα στα σέρβις και οι απαιτούμενες εργασίες θα γίνονται στο μέλλον περισσότερο  στοχευμένα και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε οχήματος χάρη στην πλήρη «ακτινογραφία του» από τα συστήματα τηλεδιάγνωσης. Ο οδηγός και οι επιβάτες θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ωφελημένοι, επειδή θα εκλείψει σταδιακά η εικόνα των αυτοκινήτων, που έχουν μείνει στο δρόμο εξαιτίας κάποιας ξαφνικής βλάβης. Επίσης, η έγκαιρη τηλεδιάγνωση για επικείμενες αστοχίες υψηλής επικινδυνότητας, όπως, για παράδειγμα, για βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά και φωτιά στον κινητήρα ή κάποια βλάβη στα φρένα, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην οδική ασφάλεια.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 401 του περιοδικού Car and Driver)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βλάβες που κρύβει ο φωτεινός «εφιάλτης» του check engine

Συνεργείο αυτοκινήτων: Οι ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στον μηχανικό

Αυτή η συσκευή μπορεί να προβλέψει τις βλάβες του αυτοκινήτου (video)