Ανθρωποειδές ρομπότ στα εργοστάσια της Mercedes-Benz - 4ωρη εργασία με μία φόρτιση


Η παγκοσμίου φήμης Mercedes-Benz προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την άγνωστη σε εμάς εταιρεία ρομποτικής Apptronik, προκειμένου να βάλει ανθρωποειδή ρομπότ γενικής χρήσης να δουλέψουν στις εγκαταστάσεις της, στην παραγωγή των αυτοκινήτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/5/2024

Η εταιρεία Apptronik παρουσίασε για πρώτη φορά το ανθρωποειδές ρομπότ Apollo (Απόλλων) το 2023, το οποίο είναι προορισμένο να υποστηρίζει τον άνθρωπο σε βιομηχανικούς χώρους αναλαμβάνοντας τις πιο βαριές, δύσκολες, κοπιαστικές, ανιαρές ή και επικίνδυνες εργασίες.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ, που φέρουν το ελληνικότατο όνομα Apollo (Απόλλων), έχουν το μέγεθος ενός ανθρώπου, με ύψος περίπου 1,80 m και βάρος 72 kg. Τα ρομπότ αυτά είναι σε θέση να σηκώνουν αντικείμενα βάρους έως 25 kg και μπορούν να δουλέψουν 4 h με μία φόρτιση της μπαταρίας τους.

Το κύριο υπολογιστικό σύστημα του Apollo περιλαμβάνει μονάδες της NVIDIA, οι οποίες επιτρέπουν στο ρομπότ να εκτελεί –με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης– μία μεγάλη ποικιλία εργασιών και να μαθαίνει από τις ανθρώπινες κινήσεις. Οι προγραμματιστές της NVIDIA μπορούν να λαμβάνουν κείμενο, βίντεο και υποδείγματα ανθρώπινων κινήσεων ως προτροπές εργασιών, προκειμένου να δημιουργήσουν ενέργειες ως έξοδο για το ανθρωποειδές ρομπότ. Στόχος είναι να μπορεί το Apollo να αναγνωρίζει το περιβάλλον του και να συμπεραίνει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, αντί να επαναλαμβάνει απλώς κάποιες ενέργειες.

Σκοπός, τώρα, της συμφωνίας Apptronik-Mercedes είναι να αναπτυχθούν στη γραμμή παραγωγής της Mercedes-Benz μια σειρά από ρομπότ Apollo τα οποία αναμένεται να παραδίδουν τα δοχεία με τα εξαρτήματα των κιτ συναρμολόγησης κατά τη διαδικασία κατασκευής των οχημάτων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Apptronik, η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ, όπως το Apollo, σε εγκαταστάσεις παραγωγής θα βοηθήσει στην αυτοματοποίηση «ορισμένων σωματικά απαιτητικών, επαναλαμβανόμενων και βαρετών εργασιών για τις οποίες είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστοι εργαζόμενοι».

Και όπως αναφέρει ο Jeff Cardenas, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Apptronik, αυτό που κάνει σήμερα η Mercedes-Benz, δηλαδή η χρήση ρομποτικών συστημάτων όπως το Apollo της Apptronik για ορισμένες εργασίες χαμηλής ειδίκευσης, σωματικής καταπόνησης και γενικότερα χειρωνακτικές εργασίες είναι «ένα πρότυπο χρήσης που θα δούμε να αναπαράγουν και άλλοι οργανισμοί». Πρόκειτα, πάντως, για ένα νέο σύνορο για τη γερμανική εταιρεία που επιδιώκει να απελευθερώσει τους υψηλά ειδικευμένους εργαζομένους στη γραμμή παραγωγής, αφήνοντας τα ρομπότ να καλύψουν τα κενά εργασίας σε τομείς χαμηλής εξειδίκευσης.

Η Apptronik δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των ανθρωποειδών ρομπότ της, Apollo, στις εγκαταστάσεις κατασκευής της Mercedes-Benz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που βγάζει τα ρομπότ στους δρόμους είναι ελληνική! (video)

Ρομπότ ζωγραφίζει το αυτοκίνητό σου μέσα σε λίγα λεπτά (video)

Το Hyundai Ioniq 5 παρκάρει εκεί που ούτε καν θα το φανταζόσουν (video)