GP Κίνας: Μυστήριο με τις φωτιές στο γρασίδι της πίστας - Τα πιθανά αίτια που εξετάζονται


Το Grand Prix της Κίνας ξεκίνησε με το... αριστερό αφού δύο εστίες φωτιάς, σε διαφορετικά σημεία της πίστας, προβληματίζουν τις ομάδες, τους οδηγούς και τους διοργανωτές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LAT Images/Pirelli - Steven Tee
  • 19/4/2024

Το GP Κίνας ξεκίνησε με έναν πολύ ανορθόδοξο τρόπο. Στην πρώτη και μοναδική περίοδο ελεύθερων δοκιμών, το γρασίδι στο apex της στροφής 7 έπιασε ξαφνικά φωτιά, με αποτέλεσμα η πίστα να τεθεί σε καθεστώς κόκκινης σημαίας.

Οι κριτές έσπευσαν να σβήσουν την εστία και τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στην πίστα μετά από περίπου 5 λεπτά, με τις ομάδες και τους οδηγούς να μη χάνουν πολύ από τον ήδη μειωμένο χρόνο δοκιμών. Πριν την έναρξη των κατατακτηρίων για τον αγώνα sprint του Σαββάτου, η FIA προχώρησε σε ελέγχους σε εκείνο το σημείο της πίστας, προκειμένου να εντοπίσει την αιτία της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έχοντας αναλύσει τα πλάνα της τηλεοπτικής κάλυψης, όπως και των καμερών ασφαλείας, το αίτιο της φωτιάς ήταν οι σπινθήρες, που δημιουργούσαν τα μονοθέσια στα περάσματά τους.

Ωστόσο, το ίδιο συνέβη και στο SQ2, αυτή τη φορά στο γρασίδι της στροφής 5. Μετά από περαιτέρω διερεύνηση, όλα δείχνουν ότι η αρχική εξήγηση που έδωσε ο οργανισμός δεν καλύπτει τη φύση του ζητήματος. Οι σπινθήρες που δημιουργούνται από τα μονοθέσια δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν τόσο μεγάλης έντασης φωτιά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το γρασίδι ήταν σχετικά νωπό, από τις βροχές των προηγούμενων ημερών.

Έτσι, αρκετές είναι οι θεωρίες που έχουν έρθει στο φως, σχετικά με τα πιθανά αίτια. Η πρώτη σχετίζεται με το γεγονός ότι η πίστα της Σαγκάης είναι χτισμένη πάνω σε έλος, κι έτσι το μεθάνιο που εκλύεται από το έδαφος ενδέχεται να είναι εκείνο που προκάλεσε την ανάφλεξη.

Μία άλλη εικασία έχει να κάνει με την πιθανή χρήση χημικών στο γρασίδι, προκειμένου να φαίνεται πιο «ζωντανό» ή πιο πράσινο. Ωστόσο, στους ελέγχους της FIA, δεν ανιχνεύτηκε κάτι ασυνήθιστο.

Με τη φωτιά να επιστρέφει και στις κατατακτήριες του sprint, η FIA σκοπεύει να διεξάγει περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ζήτημα, αφού οποιαδήποτε διατάραξη του προγράμματος του Σαββάτου είναι ανεπιθύμητη από το κυβερνών σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

GP Κίνας - Sprint Quali: Χάος στη βροχή - Norris, Hamilton κι Alonso στην κορυφή

GP Κίνας - FP1: Stroll στην κορυφή - Κόκκινη σημαία λόγω... φωτιάς (photos)

Preview και πρόγραμμα GP Κίνας: Στη Σαγκάη για πρώτη φορά από το 2019