Το Toyota Yaris «έπιασε» τις 10 εκατ. μονάδες - Η ελληνική προέλευση του ονόματός του (photos)


Στην ελίτ των μοντέλων της ιαπωνικής φίρμας προστέθηκε και «επισήμως» το δημοφιλέστατο supermini, που έκανε ντεμπούτο το 1999.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 31/3/2023

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία βάζει τα δικά της ορόσημα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα που από μόνα τους εντυπωσιάζουν. Ένα από αυτά είναι η παραγωγή 10 εκατ. αντιγράφων ενός μοντέλου.

Για την Toyota, ο αριθμός αυτός, όσο εντυπωσιακός και αν δείχνει, δεν αποτελεί «ιδιαίτερη» είδηση. Μέχρι πριν από λίγες ώρες, 5 μοντέλα της, η Corolla, το Camry, το RAV4, το Hilux και το Land Cruiser έχουν ξεπεράσει τη συγκεκριμένη «επίδοση». Πλέον στη σχετική λίστα προστέθηκε και το Yaris.

Ένα Yaris GR SPORT, που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Toyota στη Γαλλία, ήταν αυτό που είχε το προνόμιο να αποτελεί το Yaris Νο 10.000.000. Αν και το supermini έχει διατεθεί σε όλο τον κόσμο με διάφορα ονόματα, οι Ιάπωνες προσμετρούν στη λίστα «μόνο» τις ονομασίες Yaris, Vitz, Yaris Cross και GR Yaris.

Από το ντεμπούτο του στην Ιαπωνία το 1999 και μέχρι την κυκλοφορία της τρέχουσας, 4ης γενιάς, το 2020, το Yaris ήταν γνωστό με διαφορετικά ονόματα. Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ως Vitz. Είναι επίσης γνωστό με τα ονόματα Platz, Echo, Belta, Vios και Scion iA. Επιπλέον, μοντέλα όπως το Daihatsu Charade και το Mazda2 Hybrid ουσιαστικά αποτελούν rebranded εκδοχές του.

Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι το πρώτο Yaris έχει σχεδιαστεί από τον Έλληνα car designer, Σωτήρη Κωβό. Πώς όμως προέκυψε η κυρίαρχη (τελική) ονομασία του μοντέλου; Η ίδια η Toyota αναφέρει ότι πηγή έμπνευσης ήταν η ελληνική μυθολογία. «Το γνωστό, πλέον, όνομα Yaris προέρχεται από το ‘Charis’, τον ενικό αριθμό των Χάριτων, των Ελληνίδων θεών της γοητείας, της ομορφιάς, της φύσης, της ανθρώπινης δημιουργικότητας, της καλής θέλησης και της γονιμότητας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση για το ρεκόρ του Yaris.

H πρώτη γενιά του Yaris παρουσιάστηκε το 1998 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι και ένα χρόνο αργότερα η παραγωγή του ξεκίνησε στην Ιαπωνία. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται σε 10 διαφορετικές χώρες: Ιαπωνία, Βραζιλία, Κίνα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Γαλλία και Τσεχία.

Στην Ευρώπη, η Toyota κατασκευάζει στη Γαλλία το Yaris από το 2001 και, από το 2021, το Yaris Cross. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε και η παραγωγή του Yaris στο Kolin της Τσεχίας, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Η σωρευτική παραγωγή της οικογένειας Yaris (Yaris, Yaris Cross, Yaris GR) στην Ευρώπη έφτασε τα 4,6 εκατομμύρια μονάδες στο τέλος του περασμένου έτους.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, οι σωρευτικές πωλήσεις της οικογένειας Yaris στην Ευρώπη έφτασαν τις 5.155.506 μονάδες από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά Yaris το 1999. Το 2022, οι αντίστοιχες πωλήσεις αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Toyota στην Ευρώπη με 185.781 Yaris, 156.086 Yaris Cross και 5.392 GR Yaris, που αντιστοιχούν στο 8% της κατηγορίας των supermini.