O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πιέζει και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές


Πρώτη η Daimler ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της για την φετινή χρονιά θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. - Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το έχει η BMW που έχει και τις περισσότερες εξαγωγές από τις ΗΠΑ.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 21/6/2018

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Donald Trump με την Κίνα, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους και τους ευρωπαίους κατασκευαστές. Ήδη η Daimler ανακοίνωσε σήμερα ότι βάζει χαμηλότερα τον πήχυ για τα κέρδη του 2018, εντοπίζοντας αυτή την τάση όχι μόνο στην κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και τους αυστηρότερους όρους για τις εκπομπές ρύπων.

Η Daimler είναι η πρώτη εταιρία που αναθεωρεί αυτούς τους στόχους για το 2018. Πολλές Mercedes C-Class και αρκετά SUV της εταιρίας κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα και μετά εξάγονται στην Κίνα.

Στην ίδια κατάσταση θα βρεθεί σίγουρα και η ΒΜW, η οποία έχει ακόμα μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Η ΒΜW είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας από τις ΗΠΑ με βάση την αξία των εμπορευμάτων και το εργοστάσιό της στο Spartanburg είναι το μεγαλύτερο της εταιρίας στον κόσμο. 

Η BMW έστειλε στην Κίνα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο πάνω από 100.000 SUV. Ο αριθμός αυτός είναι προφανές ότι θα μειωθεί φέτος, καθώς η εταιρία σταμάτησε την εξαγωγή Χ3 από τις ΗΠΑ, και μετέφεερε την παραγωγή της σε εργοστάσια στη Νότια Αφρική και στο Shenyang στην Κίνα. Μένει πλέον η Χ5, από την οποία η BMW έστειλε στην Κϊνα περίπου 46.151 μονάδες.

Η BMW υπολογίζει περίτα 965 εκατομμύρια δολάρια χασούρα από αυτή την κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Daimler φθάνει τα 765 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς. Πάντως τα πρώτα κακά μαντάτα ήρθαν αυτή την εβδομάδα, με τις μετοχές και των τριών μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών να πέφτουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: Automotive News