Αποκλειστικό: Τι μας είπε η BMW για την καμουφλαρισμένη X5 που δοκιμάζεται στην Αθήνα (photos-video)


Το Car and Driver επικοινώνησε με τους ανθρώπους της BMW στη Γερμανία προκειμένου να μάθει πληροφορίες για το πρωτότυπο που δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες επί ελληνικού εδάφους.

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
  • 22/4/2024

Την προηγούμενη εβδομάδα σάς ενημερώσαμε ότι μία καμουφλαρισμένη BMX X5 κυκλοφορεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ υπήρξε και video που δείχνει το SUV των Γερμανών να κινείται στη Λεωφόρο Συγγρού.

Αξίζει να πούμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτότυπο πατάει ελληνικό έδαφος. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τον περασμένο Αύγουστο όταν 8 οχήματα του ομίλου VAG εντοπίστηκαν από τον φακό του Car and Driver στο λιμάνι του Μπρίντεζι, στην Ιταλία, ενώ ετοιμάζονταν να μπουν στο πλοίο με προορισμό την Ηγουμενίτσα.

Στην περίπτωση της BMW X5 αυτό που έγινε αμέσως αντιληπτό λόγω του ραντάρ που ήταν τοποθετημένο στην οροφή, είναι ότι οι συγκεκριμένες δοκιμές δεν αφορούσαν την ανάπτυξη της νέας γενιάς, αλλά τα μελλοντικά συστήματα αυτόνομης οδήγησης που θα έχουν τα μοντέλα της εταιρείας.

Προκειμένου να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, το Car and Driver απευθύνθηκε στους ανθρώπους της BMW στη Γερμανία ζητώντας λεπτομέρειες για τις εν Ελλάδι δοκιμές που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες.

Αρχικά μας επιβεβαίωσαν ότι η καμουφλαρισμένη X5 πράγματι είναι στην Ελλάδα για να συλλέξει δεδομένα για τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στα συστήματα υποβοηθούμενης και αυτοματοποιημένης οδήγησης. Συμπλήρωσαν δε ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον κατάλληλες χώρες για αυτή τη διαδικασία λόγων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Κοινώς παραδέχτηκαν, χωρίς να το πουν ξεκάθαρα, ότι η «αναρχία» που επικρατεί στο οδικό μας δίκτυο, σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, θυμίζει... τελευταία πίστα σε video game για τους αλγόριθμους των συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμήσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοθετικό πλαίσιο για την κίνηση των αυτόνομων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους

Επίσης αποκάλυψαν ότι δεν θα μείνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά θα συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα και από άλλες χώρες, σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικές συνθήκες κυκλοφορίας και ασφάλτου. Έτσι θα μπορέσουν να προσφέρουν στους πελάτες καινοτόμες και αξιόπιστες λειτουργίες υποστήριξης και αυτοματισμού, που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, άνεσης και αποτελεσματικότητας.

Τέλος, όταν ζητήσαμε να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια των δοκιμών στην Ελλάδα, τις εκτός Αθηνών περιοχές που θα επισκεφτούν, αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστούν για να επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα συλλέξουν, δήλωσαν ότι σε αυτή τη φάση του project δεν θα ήθελαν να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα έτοιμα για την αποκάλυψη της νέας BMW X3 - Τα νέα στοιχεία που θα φέρει (photos)

Όλα όσα ξέρουμε για τις νέες BMW M5 Sedan και Touring - Η σημαντική προσθήκη

Πλησιάζει η «ακραία» BMW M4 CS - Πότε θα κάνει πρεμιέρα