Απίστευτο! Tesla ταξίδευε για 15 λεπτά στην Autobahn με τον οδηγό του να κοιμάται!


Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί, που αρχικά θέλησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο για να υποβάλλουν τον οδηγό σε έλεγχο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/1/2023

Το cruise control συμβάλει στην ξεκούραστη οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους. Ο οδηγός επιλέγει την ταχύτητα με την οποία θέλει να κινείται το όχημά του και το σύστημα φροντίζει να τη διατηρεί σταθερή. Φυσικά ανά πάσα στιγμή ο οδηγός μπορεί - και πρέπει - να επεμβαίνει σε αυτό, όταν οι κυκλοφοριακές συνθήκες το απαιτούν.

Η εξέλιξή του αφορά τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, διαφόρων επιπέδων, τα οποία εξελίσσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με στόχο να φτάσουμε στα πλήρως αυτόνομα οχήματα, ακόμα και χωρίς οδηγό, όπως θα κυκλοφορήσουν, το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας.

Μία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα είναι και η Tesla, με το πρόγραμμα οδήγησης Autopilot. Η αμερικανική φίρμα ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι μπορεί το Autopilot να επιτρέπει στο αυτοκίνητο να στρίβει, να επιταχύνει και να φρενάρει αυτόματα μέσα στη λωρίδα του, ωστόσο οι τρέχουσες λειτουργίες του απαιτούν ενεργή επίβλεψη από τον οδηγό και δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο.

Αυτό, φαίνεται ότι δεν έλαβε υπόψιν ένας 45χρονος άνδρας στη Γερμανία. Ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, φρόντισε να το ξεγελάσει. Το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, κοντά στην πόλη Bamberg, η αστυνομία εντόπισε ένα Tesla να κινείται στην Autobahn A70 από το Bamberg με κατεύθυνση στο Bayreuth, με τον οδηγό να κοιμάται, έχοντας ρίξει αρκετά την πλάτη του καθίσματός του!

Το Tesla κινούνταν με σταθερή ταχύτητα 110 km/h και χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά προκειμένου ο οδηγός να ξυπνήσει από το θόρυβο που έκαναν η κόρνα και διάφορα άλλα σήματα του περιπολικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο οδηγός δεν είχε τα χέρια του στο τιμόνι σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας αφύπνισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όχημα κράτησε σταθερή απόσταση από το περιπολικό που βρισκόταν μπροστά του για αρκετά χιλιόμετρα (συγκεκριμένα από τη διασταύρωση Viereth-Trunstadt έως τη διασταύρωση Bamberg-Hafen, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας).

Πώς κατάφερε να ξεγελάσει το Autopilot; Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο οδηγός είχε τοποθετήσει μία συσκευή που προσαρμόζεται στο τιμόνι, σε στιλ «πατέντας», με την οποία έδινε την εντύπωση στο σύστημα ότι είχε τα χέρια του στο τιμόνι. Χωρίς την ύπαρξή του, πιθανότατα το αυτοκίνητο θα αναγνώριζε ότι δεν υπήρχε η σχετική επίβλεψη από τον οδηγό.

Σε πρώτη φάση ο οδηγός, που βρέθηκε να είναι επηρεασμένος από κάποιο είδος φαρμάκου στο σχετικό έλεγχο που του έγινε, έχασε το δίπλωμά του και είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες. Όσο για το Autopilot, από τη μία στάθηκε εφικτό να το «ξεγελάσει», αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν υπήρχε αυτό και ο οδηγός είχε κοιμηθεί παρά τη θέλησή του, θα ήταν πολύ πιθανό να εμπλακεί σε ατύχημα.

Πηγή: Polizei Bayern