Θραύση κρυστάλλων: Αξίζει ή όχι να βάλεις κάλυψη στο ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου


Ραγισμένο παρμπρίζ, σπασμένα παράθυρα. Πόσο συχνά συμβαίνει στα αυτοκίνητα; Συμφέρει να έχουμε τη σχετική κάλυψη; Όλες οι απαντήσεις.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/5/2024

Ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το αυτοκίνητό μας είναι η θραύση κρυστάλλων. Είτε αυτή αφορά το παρμπρίζ είτε τα παράθυρα, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που ουδείς θέλει να του συμβεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct, περισσότεροι από 3.100 ασφαλισμένοι της αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη ζημιά το 2023. Ωστόσο, έχοντας προνοήσει να συμπεριλάβουν τη θραύση κρυστάλλων στο ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου τους, δεν χρειάστηκε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την περασμένη χρονιά, οι ασφαλισμένοι της Hellas Direct γλίτωσαν περισσότερα από 814.320 ευρώ. Αυτό ήταν, συνολικά, το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσουν για να επισκευάσουν τα σπασμένα τζάμια. Το κάθε συμβάν κόστισε, κατά μέσο όρο, 281 ευρώ, ενώ για να προστεθεί η συγκεκριμένη κάλυψη στο συμβόλαιο του αυτοκινήτου χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 20 ευρώ.

Πόσο πιθανό είναι να ραγίσει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή να σπάσουν τα παράθυρα; Άλλες φορές είναι θέμα τύχης - ατυχίας καλύτερα - σε περίπτωση που αυτό συμβεί εν κινήσει από ένα πετραδάκι που «εκτοξεύεται» από τις ρόδες του προπορευόμενου αυτοκινήτου και χτυπάει στο παρμπρίζ, ενώ συχνά αποτελεί προϊόν κακόβουλης ενέργειες, όταν κλέφτες βάλουν στο στόχαστρό τους το όχημά μας και σπάσουν τα παράθυρα.

Με βάση τα στοιχεία της Hellas Direct από τους ασφαλισμένους της το 2023, περισσότερα από 6 στα 10 περιστατικά με σπασμένα τζάμια - και συγκεκριμένα ποσοστό 62% - οφείλονται στα πετραδάκια που προκαλούν ράγισμα ή και σπάσιμο στο παρμπρίζ. Αν και το μέγεθός τους είναι μικρό, η δύναμη με την οποία εκτοξεύονται αρκεί για να προκαλέσει τη ζημιά.

Σε ποσοστό 19% - σχεδόν 1 στα 5 περιστατικά- η ζημιά προκλήθηκε από άλλο αντικείμενο που έπεσε πάνω στο τζάμι. Το 17% οφειλόταν σε κακόβουλες ενέργειες, ενώ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του οχήματος ήταν υπεύθυνος για το 1% των περιπτώσεων.

Τέλος, όπως αναμενόταν, όταν πρόκειται για θραύση κρυστάλλων, το 69% των περιπτώσεων που κατέγραψε το 2023 η Hellas Direct αφορά το παρμπρίζ.

Πηγή: Hellas Direct

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που ΔΕΝ προτιμούν οι κλέφτες!

Έξι από τα 10 πιο συχνά κλεμμένα αυτοκίνητα προέρχονται από μία εταιρεία (πίνακας)

Πώς θα ξεθαμπώσεις εύκολα και γρήγορα τα τζάμια στο αυτοκίνητο