Γιατί το AC στο αυτοκίνητο μυρίζει άσχημα όταν μπαίνει σε λειτουργία - Τι πρέπει να προσέξει ο οδηγός


Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε την άσχημη μυρωδιά από το air condition στο αυτοκίνητο. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στον τρόπο λειτουργίας του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 19/4/2024

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη του καλοκαιριού. Μπορεί τις τελευταίες ώρες η θερμοκρασία να έχει «επιστρέψει» στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο αυτή η «επιδείνωση» είναι προσωρινή και οι προβλέψεις θέλουν πολύ γρήγορα τον υδράργυρο να «φλερτάρει» ξανά με τους 30 βαθμούς Κελσίου, όπως συνέβη για αρκετές μέρες το τελευταίο διάστημα.

Αρκετοί οδηγοί έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το air condition του αυτοκινήτου τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόωρη άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, έχοντας προηγηθεί ο (έστω και όχι βαρύς) χειμώνας, είναι λογικό το σύστημα να έχει μείνει αρκετό διάστημα - αν όχι μήνες - εκτός χρήσης και χωρίς συντήρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά η έναρξη της λειτουργίας του να συνδυάζεται με δυσάρεστες οσμές, ιδίως τα πρώτα λεπτά, που κάνουν ανυπόφορη την ατμόσφαιρα μέσα στο όχημα.

Η κακοσμία οφείλεται στην υγρασία που παραμένει στο σύστημα του κλιματισμού και συγκεντρώνει πάνω της ζωύφια, σκόνες αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς, από τη στιγμή που δε χρησιμοποιείται για αρκετό διάστημα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα σε περίπτωση που καπνίζουμε μέσα στο αυτοκίνητο.

Η πρώτη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του φίλτρου της καμπίνας. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό προϊόν στο κύκλωμα, που καθαρίζει και απολυμαίνει το σύστημα. Υπάρχουν, επιπλέον, διάφορα σπρέι με τα οποία μπορούμε να ψεκάσουμε τους αεραγωγούς αλλά και να τους καθαρίσουμε με ειδικά πανάκια ή με βουρτσάκι στο οποίο έχουμε βάλει απολυμαντικό υγρό.

Στην καθημερινή οδήγηση, ένας εύκολος πρακτικός τρόπος είναι να μην κλείνουμε το air condition με το που φτάνουμε στον προορισμό μας, αλλά λίγα λεπτά νωρίτερα, αφήνοντας, όμως, τον ανεμιστήρα σε λειτουργία προκειμένου να διώξει την υγρασία από το σύστημα.

Τέλος, ακόμα και το χειμώνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό μία φορά την εβδομάδα, για λίγα λεπτά, προκειμένου να μη μένει πολύ καιρό σε αχρηστία, βοηθώντας στη διατήρησή του σε καλή κατάσταση.

Δείτε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου αλλά και τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη χρήση του πατώντας ΕΔΩ.

Επιπλέον, για να μάθετε τους 3 τρόπους που θα κάνετε πιο αποτελεσματικό το a/c στο όχημά σας, πατήστε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρώμα αυτοκινήτου: Έτσι θα το προστατεύσεις από τις ακτίνες του ήλιου (video)

To «ιαπωνικό τρικ» που ρίχνει άμεσα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (video)

Τα 6 προϊόντα που κάνουν το αυτοκίνητο να μοιάζει ξανά σαν καινούργιο