Ταξιδιωτικό: Στην Κύμη Ευβοίας με Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200


Για κάποιους είναι απλώς ένα λιμάνι, πύλη προς το Αιγαίο, ενώ για κάποιους άλλους μια κωμόπολη ταυτισμένη με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Όμως, η στενά δεμένη με τη θάλασσα Κύμη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Και αυτό αποτυπώνεται στη γραφικότητα που εισπράττει ο επισκέπτης στη βόλτα του στο κέντρο της, πριν πάρει τον δρόμο του είτε προς κάποια από τις εξαιρετικές παραλίες της περιοχής είτε προς τα όμορφα χωριά που την περιτριγυρίζουν…

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ ΦΩΤ.: Ν.Λ.
  • 22/10/2023

Ο στενός και γεμάτος κλειστές στροφές δρόμος που συνδέει την Κύμη με το λιμάνι της και σε φέρνει σε 10 λεπτά σε αυτό το ιδιαίτερο μπαλκόνι του Αιγαίου είναι μια πανέμορφη, πνιγμένη στο πράσινο διαδρομή που οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού γνωρίζουν πολύ καλά. Τα βαμμένα άσπρα λάστιχα που συναντάς σε αρκετές φουρκέτες, αλλά και η σχετική σήμανση για τις αντίστοιχες στροφές (Κ9, Κ10, Κ11 κ.ο.κ.) προδίδουν ότι εδώ σε αυτό, το μήκους 2,8 km τμήμα του δρόμου που καταλήγει στο κέντρο της γνωστής κωμόπολης, πραγματοποιείται η φημισμένη ανάβαση της Κύμης, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Το Renault Austral στην τεράστια παραλία της Μουρτερής.
Το Renault Austral στην τεράστια παραλία της Μουρτερής.

Ωστόσο, για εσένα, τον επισκέπτη/περιηγητή που οδηγεί στα συνολικά πέντε χιλιόμετρα αυτού του ανηφορικού δρόμου, αυτό που μετράει είναι η ομορφιά του περιβάλλοντος, καθώς η βλάστηση στήνει το δικό της δροσερό σκηνικό – μαρτυρώντας κάθε τόσο ένα βασικό στοιχείο του πλούτου της περιοχής: την ελιά. Το άλλο είναι η θάλασσα που ξεμακραίνει πίσω σου. Ενώ, καθώς πλησιάζεις προς την Κύμη, οι πρώτες εικόνες της μικρής πόλης έρχονται να σε αποζημιώσουν, αποτελώντας μια πρόγευση για τη συνέχεια.

Ναυτική πολιτεία

Αν μπορεί κανείς να δώσει μια συμβουλή σε αυτόν που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύμη είναι να ξεκινήσει τη βόλτα του από το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και τη γνώση των υπαλλήλων του! Τα εκθέματα πολλά και μέσα από αυτά μπορεί κανείς να ξετυλίξει το κουβάρι μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας μαθαίνοντας ότι η Κύμη βρέθηκε στα καλύτερά της κατά τον Δέκατο Ένατο αιώνα, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1830 έως 1870, καθώς η ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας έφεραν πλούτο και μια πρωτοφανή ανάπτυξη της πόλης. Από τη μια, το μετάξι, από την άλλη, το κρασί και το ελαιόλαδο – έχουμε ήδη τις αιτίες της άνθισης της Κύμης, ακόμα και χωρίς να κάνουμε λόγο για τον ορυκτό πλούτο.

Μπακλαβάς και αμυγδαλωτά – σήμα κατατεθέν της Κύμης: Εδώ ο Γιάννης, γιος του Σπύρου Χρήστου, συνεχιστής της παράδοσης…
Μπακλαβάς και αμυγδαλωτά – σήμα κατατεθέν της Κύμης: Εδώ ο Γιάννης, γιος του Σπύρου Χρήστου, συνεχιστής της παράδοσης…

Εννοείται ότι βασικός μοχλός της ανάπτυξης υπήρξε η ναυτιλία στο πλαίσιο μιας παράδοσης που κρατά μέχρι τις μέρες μας και εξηγεί και την ύπαρξη της εδώ εγκατεστημένης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και το πλήθος των νεοκλασικών αρχοντικών που κοσμούν σήμερα το δομημένο περιβάλλον. Αυτών των νεοκλασικών, τα οποία άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο φροντισμένα δίνουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα στην Κύμη. Και όσο περισσότερο περιδιαβαίνεις στα στενά γύρω από το κέντρο και την πλατεία με τον εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, τόσο περισσότερο το εισπράττεις.

Κόσμημα μέσα-έξω το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης.
Κόσμημα μέσα-έξω το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης.

Σε αυτά τα στενά θα «πέσετε» και πάνω στο σπίτι του πρωτοπόρου στην κυτταροπαθολογία γιατρού Γεώργου Ν. Παπανικολάου (1883-1962), που έμελλε να γράψει ιστορία σώζοντας πολλά εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο με την ειδική εξέταση για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – το οποίο έγινε γνωστό ως “Test Pap”. Το καλοσυντηρημένο εξωτερικά σπίτι είναι κλειστό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται τους επόμενους μήνες να διαμορφωθεί σε μουσείο, καθώς στην Κύμη προγραμματίζεται μεγάλο διεθνές συνέδριο κυτταρολογίας.

Κόσμημα μέσα-έξω το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης.
Κόσμημα μέσα-έξω το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης.

Κατηφορίζοντας τώρα προς το λιμάνι θα συναντήσετε ένα αναμφίβολα σημαντικότατο αξιοθέατο της πόλης, τον ναό της Παναγιάς της Λιαουτσάνισσας (στην ομώνυμη συνοικία), που κτίστηκε το 1849 και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1965 και ο οποίος φημίζεται για το τέμπλο και τον άμβωνά του, που είναι φιλοτεχνημένα από τον Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του διάσημου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και οκτώ Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες.

Η Παναγία η Λιαουτσάνισσα, βασικό αξιοθέατο της μικρής πόλης.
Η Παναγία η Λιαουτσάνισσα, βασικό αξιοθέατο της μικρής πόλης.

Στην άλλη έξοδο της πόλης και σε σχετικά μικρή απόσταση, τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια, σας περιμένει η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος, η οποία ιδρύθηκε τον Δέκατο Πέμπτο αιώνα, για να πάρει σήμερα –και αφού γνώρισε καταστροφές– τη μορφή ενός μεγάλου και περιποιημένου κτιριακού συγκροτήματος.

Διαδρομές στα πέριξ

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο σωτήρας εκατομμυρίων γυναικών, Γεώργιος Παπανικολάου.
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο σωτήρας εκατομμυρίων γυναικών, Γεώργιος Παπανικολάου.

Έχοντας ολοκληρώσει τη βόλτα σου στην Κύμη, το πρώτο που θα σκεφθείς, δεδομένων, μάλιστα, και των θερμοκρασιών του θέρους, είναι να πάρεις τον δρόμο για κάποια από τις ονομαστές παραλίες της περιοχής. Η ίδια η παραλία της Κύμης, πέριξ του λιμανιού θα σου δώσει την πρώτη δυνατότητα να δροσιστείς, ενώ λίγο παραπέρα σε περιμένει η παραλία Σουτσίνι. Ωστόσο, αξίζει αναμφισβήτητα τον κόπο να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να κινηθείς προς την άλλη πλευρά, προς τα νότια και να φτάσεις μέχρι το Στόμιο, το σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Μανικιώτης και ξεκινά η παραλία του Οξυλίθου ή και ακόμα πιο πέρα φτάνοντας μέχρι την περίφημη Μουρτερή και τον Κάλαμο. Είναι μια ακολουθία εξαιρετικής ομορφιάς παραλιών –μήκους αρκετών χιλιομέτρων– με κοινό παρονομαστή την καθαρότητα που εξασφαλίζει το πέλαγος, αλλά και την αίσθηση της απεραντοσύνης της ανοιχτής θάλασσας.

Στην καταπράσινη ανάβαση της Κύμης.
Στην καταπράσινη ανάβαση της Κύμης.

Αν είστε τυχεροί και ο παραλιακός δρόμος Πλατάνας-Στομίου είναι ανοιχτός, η παραλία του Οξυλίθου είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανηφορίσετε προς το ομώνυμο χωριό και μετά να κατηφορίσετε και πάλι προς τη θάλασσα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σας αποζημιώνει η εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο, αλλά και η παραλία της Κύμης σε μια διαδρομή με πλούσια βλάστηση, ενώ το δικό του ενδιαφέρον ως οικισμός έχει και ο ίδιος ο Οξύλιθος, που είναι κτισμένος πάνω σε –μη ενεργό πλέον– ηφαίστειο, με αρκετά σπίτια του να είναι κτισμένα από την κοκκινωπή πέτρα, προϊόν της περιοχής.

Ανηφορίζοντας προς Οξύλιθο, η θέα προς το λιμάνι της Κύμης σε αποζημιώνει.
Ανηφορίζοντας προς Οξύλιθο, η θέα προς το λιμάνι της Κύμης σε αποζημιώνει.

Στον αντίποδα, στην ημιορεινή περιοχή που περιβάλει την Κύμη, σε περιμένουν μια σειρά από ήρεμα και γραφικά χωριά, κάποια από τα οποία έχεις ήδη συναντήσει ερχόμενος από Χαλκίδα, όπως οι Καλημεριάνοι που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Κύμη, οι Καλλιανοί και οι Ταξιάρχες, αλλά και οι Ανδρωνιάνοι ή τα Βίταλα κ.λπ. Όλα αυτά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον γεμάτο όμορφες διαδρομές…

Η κυρία Γιούλα από την Οκτωνιά, κοντά στη Μουρτερή, ανήκει σε αυτούς που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.
Η κυρία Γιούλα από την Οκτωνιά, κοντά στη Μουρτερή, ανήκει σε αυτούς που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

Στον αντίποδα, στην ημιορεινή περιοχή που περιβάλλει την Κύμη, σας περιμένουν μια σειρά από ήρεμα και γραφικά χωριά, κάποια από τα οποία μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει ερχόμενοι από Χαλκίδα, όπως οι Καλημεριάνοι, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Κύμη, οι Καλλιανοί και οι Ταξιάρχες, αλλά και οι Ανδρωνιάνοι ή τα Βίταλα κ.λπ. Όλα αυτά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον γεμάτο όμορφες διαδρομές. Και μην ξεχάσετε να βάλετε στο πρόγραμμα μια βόλτα μέχρι τον οικισμό Ενορία, ενδεχομένως συνδυασμένη με την επίσκεψη στη Λιαουτσιάνισσα. Γιατί αυτή η βόλτα θα σας προσφέρει, πέραν της γραφικότητας του ίδιου του οικισμού-προορισμού που σας περιμένει στα 10 περίπου min από την Κύμη, μία ακόμα οπτική του καταπράσινου τοπίου και του Αιγαίου. Και μάλιστα αυτή την οπτική που είχαν, από τον Δέκατο Ένατο αιώνα ακόμα, οι γυναίκες των ναυτικών που ανέβαιναν στην τοποθεσία/πλάτωμα Φυγούλι  –που δεν το χάνετε με τίποτα, θα το βρείτε στον δρόμο σας–, για να αποχαιρετίσουν τους άντρες τους, τους ναυτικούς που αναχωρούσαν με τα πλοία μεταφέροντας εμπορεύματα για να στείλουν μετά τον μισθό τους στην πατρίδα τους και να της δώσουν αυτή την εικόνα που βλέπουμε ακόμα και σήμερα…

Φυσική προέκταση της Μουρτερής, η παραλία Κεφαλά. Τα σχόλια περιττεύουν…
Φυσική προέκταση της Μουρτερής, η παραλία Κεφαλά. Τα σχόλια περιττεύουν…

Αρχοντικό Κύμης – BoutiqueHotel

Ένα σύγχρονο κόσμημα, ενταγμένο αρμονικά στην αισθητική της πόλης, το εξαιρετικά περιποιημένο Αρχοντικό Κύμης. Διαθέτει επτά πολυτελή δωμάτια με ονόματα γυναικών και θεοτήτων από την αρχαία Ελλάδα – καθένα με δική του προσωπικότητα, διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, διαφορετικό ύφος και διακόσμηση, αλλά με κοινό παρονομαστή τη σημασία στη λεπτομέρεια και στην πληρότητα των ανέσεων και ευκολιών που προσφέρονται στον επισκέπτη: Executive Suite «Βασιλική», Deluxe Room «Κυμοθόη», Deluxe Room «Αμφιθέα», Triple Deluxe «Αριάδνη», Junior Suite «Φιλοξένη», Baby Triple Deluxe «Μερώπη», Deluxe Room «Θαλλώ». Όλα τους πανέμορφα, με χειροποίητα έπιπλα, ζωγραφικούς πίνακες, περίτεχνα γύψινα, αλλά και μπαλκόνια με θέα στο Αιγαίο ή στον ελαιώνα. https://www.arxontikokimis.gr/, Τηλ: 22220-23896 / 23610, Φάξ: 22220-23780, e-mail: info@arxontikokimis.gr

INFO

Η Κύμη έχει μόνιμο πληθυσμό 2.888 κατοίκους και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 απετέλεσε έδρα του ομώνυμου Δήμου, ο οποίος περιλάμβανε τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κύμης, Ανδρονιάνων, Άνω Ποταμιάς, Βιτάλων, Ενορίας, Καλημεριάνων, Μαλετιάνων, Μετοχίου Διρφύων, Οξυλίθου, Πλατάνας, Πύργου και Ταξιαρχών. Σήμερα αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του νέου διευρυμένου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Στην Κύμη φτάνετε μέσω Χαλκίδας και Αλιβερίου σε περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα (1,5 από Χαλκίδα). Ο συντομότερος δρόμος περνάει από το Στόμιο, την Πλατάνα και στη συνέχεια από το λιμάνι, οπότε μετά σας περιμένει η ανάβαση της Κύμης. Ωστόσο, λόγω των έργων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, ο δρόμος αυτός είναι πολλές φορές κλειστός, οπότε θα πρέπει να κινηθείτε προς Κονίστρες, Ταξιάρχες και Καλημεριάνους.

Το κουμιώτικο σπίτι, όπως αναπαρίσταται στο Λαογραφικό Μουσείο.
Το κουμιώτικο σπίτι, όπως αναπαρίσταται στο Λαογραφικό Μουσείο.

Το πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης είναι το υπ’ αριθμόν ένα αξιοθέατο της Κύμης. Εδώ θα δείτε μια αναπαράσταση του κουμιώτικου σπιτιού, θα δείτε αντικείμενα καθημερινής χρήσης και φορεσιές που μαρτυρούν τη μεγάλη άνθιση που γνώρισε η πόλη κατά τον Δέκατο Ένατο αιώνα. Τα κουκουλιάρικα κάδρα, που κατασκευάζονταν με ειδική τεχνοτροπία με τα κουκούλια που προέκυπταν στο παρελθόν ως παραπροϊόν της σηροτροφίας είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Κύμης που θα δείτε στο μουσείο. Ώρες λειτουργίας / Οκτώβριος-Μάιος: Σάββατο, Κυριακή & Τετάρτη 10:30-14:00 (και επιπλέον, τις υπόλοιπες ημέρες κατόπιν συνεννόησης). Ιούνιος-Σεπτέμβριος: Καθημερινά 10:30-14:00 & 18:30-21:00. Γενική είσοδος: 3 €.

Η Εύβοια του Αιγαίου κρύβει ουκ ολίγες πανέμορφες παραλίες. Στην Κορασίδα, που βρίσκεται στα νότια της Κύμης (σε απόσταση περίπου 30 km) μπορείτε να φτάσετε μέσω Αυλωναρίου (ή Νεοχωρίου), ανάλογα με το από πού έρχεστε. Εδώ υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα καταλύματα, όπως το Wooden Nest.
Η Εύβοια του Αιγαίου κρύβει ουκ ολίγες πανέμορφες παραλίες. Στην Κορασίδα, που βρίσκεται στα νότια της Κύμης (σε απόσταση περίπου 30 km) μπορείτε να φτάσετε μέσω Αυλωναρίου (ή Νεοχωρίου), ανάλογα με το από πού έρχεστε. Εδώ υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα καταλύματα, όπως το Wooden Nest.

H Παναγία η Λιαουτσιάνισσα και η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος αποτελούν βασικά θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής. Έχετε υπόψη ότι η Λιαουτσιάνισσα δεν λειτουργεί (θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Μητρόπολη για να την επισκεφθείτε), ενώ η Μονή Μεταμόρφωσης, η οποία γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, είναι ανοικτή καθημερινά 10.00- 12.00 το πρωί και 4.00-7.00 το απόγευμα, καθώς και νωρίς το πρωί της Κυριακής για τη λειτουργία. Το δικό του ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο, ο οποίος κτίστηκε και αγιογραφήθηκε στα τέλη του Δέκατου Τρίτου αιώνα.

Χαρακτηριστικά προϊόντα της Κύμης είναι τα (αποξηραμένα) σύκα που θα βρείτε, όμως, το φθινόπωρο, καθώς εξαντλούνται γρήγορα, και γλυκά όπως ο μπακλαβάς και τα αμυγδαλωτά, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, που σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα φτιάχνονται εδώ όλον τον χρόνο, αλλά και τα λεγόμενα σουτζούκια (που φτιάχνονται από μούστο και καρύδια). Παλαιότερα μεγάλες στιγμές γνώρισε και η αμπελουργία, με το ξακουστό κουμιώτικο κρασί που παραγόταν από τη μαύρη «κουντούρα» και εξαγόταν στα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου και της Γαλλίας για το χρωματισμό των δικών τους κρασιών.

Από το 1853 άρχισε η εκμετάλλευση των λιγνιτών της Κύμης από τους Βαυαρούς, που έδωσαν το όνομα του Όθωνα στην πρώτη στοά, στην περιοχή Καζάρμα. Η εκμετάλλευση, που συνεχίστηκε στη θέση Έτζι, διακόπηκε το 1962 και επαναλήφθηκε το 1986 στη θέση Χαροκόπος, για να διακοπεί και πάλι το 1995.

RENAULT AUSTRAL E-TECH FULL HYBRID 200

Το κινητήριο σύνολο του Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 αποτελείται από έναν turbo 3κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρου που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, μία μπαταρία ιόντων λιθίου 400V ισχύος 1,7kWh και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων multi-mode. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τα 146 kW, ή τους 200 ίππους.
Το κινητήριο σύνολο του Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 αποτελείται από έναν turbo 3κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρου που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, μία μπαταρία ιόντων λιθίου 400V ισχύος 1,7kWh και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων multi-mode. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τα 146 kW, ή τους 200 ίππους.

Απλώς, ιδανικό για ταξίδι – και όχι μόνον! Την άνεση που προσφέρει το πλήρως υβριδικό Austral, όπως, άλλωστε, και οι υπόλοιπες εκδόσεις του ολοκαίνουργιου SUV της Renault, τη γράφεις με Α κεφαλαίο. Θες η απορροφητικότητα της ανάρτησης, θες η ηχομόνωση, θες η ποιότητα των μαλακών υλικών που σε περιβάλλουν, θες οι μεγάλοι χώροι – όλα σε ωθούν στο να χαρακτηρίσεις το Austral ως ένα από τα πιο ξεκούραστα και ευχάριστα αυτοκίνητα της αγοράς.

Απόλαυση, λοιπόν, το ταξίδι, υπό τη σκέπη, μάλιστα, των απαραιτήτων ηλεκτρονικών βοηθημάτων, αλλά και ξεκούραστη η οδήγηση, αφού το καινούργιο Renault είναι αυτόματο, εφοδιασμένο με το πλήρως υβριδικό (αυτοφορτιζόμενο) σύστημα κίνησης, το οποίο συμπιέζει με τρόπο ευχάριστο για τον οδηγό την κατανάλωση (6,6 έως 6,8 L / 100 km στο trip computer), μετατρέποντας το 80% των διαδρομών σε ηλεκτροκίνητες. Πρόκειται για επίδοση εξαιρετική για ένα αυτοκίνητο 200 PS που προσπερνάει σβέλτα και δεν τσιγκουνεύεται τις επιδόσεις του, με το μέγεθος και το βάρος του Austral. Η ευστάθεια στην ευθεία εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη, ενώ στις περισσότερες ή λιγότερο γρήγορες στροφές της περιοχής της Κύμης δεν παύαμε να απολαμβάνουμε τον τρόπο που δουλεύει η ενεργητική τετραδιεύθυνση προσφέροντας κράτημα και ευελιξία υψηλού επιπέδου.