Τι θα γίνει -επιτέλους- με αυτά τα φώτα;


Μη μου πείτε ότι κατά τις βραδινές ώρες και ενώ βρίσκεστε καθ’ οδόν δεν έχετε συναντήσει έστω ένα αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός δεν έχει ανάψει τα φώτα του. Εσείς δεν απορείτε; Γιατί εγώ αναρωτιέμαι: «Καλά, αυτός ο άνθρωπος δε θέλει, ενώ οδηγεί, να βλέπει καλύτερα το δρόμο και, πάνω απ’ όλα, δε θέλει να φαίνεται ο ίδιος από τους άλλους οδηγούς;»

Κι όμως, τα... φαντάσματα στους δρόμους μας είναι πολλά, λες και δεν έχει καμία σημασία να είσαι ορατός. Εγώ παραδέχομαι ότι πολλές φορές μπορεί να ξεχάσεις να ανάψεις τα φώτα του αυτοκινήτου σου, ίσως επειδή παρασύρεσαι από το γεγονός ότι με το που γυρίζεις το κλειδί στη μίζα ή με το που πατάς το διακόπτη εκκίνησης της λειτουργίας του κινητήρα, ανάβουν αυτόματα τα φώτα του πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σου, οπότε σκέφτεσαι «εντάξει, όλα καλά και υπό έλεγχο... Έχω φώτα αναμμένα.» Παρ’ όλα αυτά, πρέπει όλοι μας να ελέγχουμε αν πράγματι έχουμε ανοίξει τα φώτα του αυτοκινήτου τις βραδινές ώρες ή και όταν οδηγούμε μέσα σε ένα τούνελ, ακόμα κι αν είναι ημέρα. Όχι μόνο για τη δική μας ασφάλεια, αλλά για την ασφάλεια ΟΛΩΝ!

Επειδή συμβαίνει, εκτός από οδηγός αυτοκινήτου, να είμαι και οδηγός ποδηλάτου, με το οποίο κινούμαι τις περισσότερες φορές τις νύχτες της Παρασκευής (εντάξει, είμαι ένας από αυτός που παρακωλύει εκείνες τις ώρες την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά τι να κάνουμε, ρε παιδιά, δεν υπάρχουν σε ολόκληρη την πόλη ποδηλατόδρομοι...), έχω να πω πως είναι προτιμότερο να έχεις φώτα αναμμένα αυτές τις ώρες παρά τα ελαστικά του ποδηλάτου σου ή του αυτοκινήτου σου φουσκωμένα με τη σωστή ποσότητα αέρα. Κι αν είσαι στο αυτοκίνητο και δε σε δει άλλος οδηγός, μπορεί να προκύψουν μόνο υλικές ζημιές. Αν είσαι με το ποδήλατο; Σίγουρα, δεν τη... γλιτώνεις.

Στο εξωτερικό, μάλιστα, προβλέπονται ακόμα και πρόστιμα για τη μη χρήση φώτων το βράδυ στα ποδήλατα. Βέβαια, πολλές φορές αναρωτιέμαι και για κάτι άλλο: «Μήπως νομίζουν κάποιοι πως αν ανάψουν τα φώτα τους, θα τους έρθει υψηλότερος ο... λογαριασμός της ΔΕΗ;» Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτονται κάποιοι επίσης σε ό,τι αφορά τη χρήση του φλας...

Γι’ αυτό, λοιπόν, τέτοιες μέρες που είναι κιόλας (Χρόνια πολλά!), ελέγχετε κάθε φορά πριν ξεκινήσετε την πορεία σας τα βράδια, αν όντως έχετε ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου σας. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή χρονοβόρο. Όσο για τα φώτα μέσα στα τούνελ, αυτά θα τα εξετάσουμε σε επόμενο κεφάλαιο...