Kόντρα στα... ξεφτέρια των δρόμων


Αύξηση των κλοπών μοτοσικλετών και ΙΧ αυτοκινήτων σε σχέση με το 2016 καταγράφηκε το 2017. Σε όλην τη χώρα εκλάπησαν πέρυσι 34.026 οχήματα και εμείς σας μεταφέρουμε συμβουλές αποφυγής των κλοπών του είδους.

Είτε πρόκειται για δίκυκλο, είτε για αυτοκίνητο, η κλοπή είναι... κλοπή. Τι σημασία έχει αν το μεν όχημα είναι φθηνότερο από το δε; Όπως και να ‘χει, κάθε τι έχει την αξία του και ο ιδιοκτήτης του έκανε τις δικές του θυσίες, προκειμένου να καταφέρει να το αποκτήσει. Από την πλευρά τους, τα... ξεφτέρια, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο εξελίσσουν τις μεθόδους τους, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το βέβαιο είναι πως...

Οι κλοπές μειώνονται αν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας

Από την εποχή, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το αυτοκίνητο έως σήμερα, οι βιομηχανίες έχουν εξελίξει μία σειρά μεθόδων, κυρίως μηχανολογικών, οι οποίες προστατεύουν τα αυτοκίνητα από τέτοιες κακόβουλες πράξεις. Για παράδειγμα, στη συντριπτική πλειονότητα των αυτοκινήτων το τιμόνι «κλειδώνει», ενώ επίσης τα περισσότερα εξοπλίζονται με immobilizer. Παρόλ’ αυτά, οι κλοπές αυτοκινήτων καλά κρατούν...

Η ασφάλεια του τιμονιού και στους τροχούς παρέχουν επιπλέον προστασία

Πέρα από τα εργοστασιακά μέτρα ασφαλείας, υπάρχουν λύσεις, που μπορεί να εμπιστευτεί ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου εκ των υστέρων από το εμπόριο. Σίγουρα έχετε δει τα «μπαστούνια», με τα οποία ασφαλίζεται το τιμόνι, με τη βοήθεια ενός από τα πεντάλ (ιδανικά, του φρένου). Άλλου τύπου «μπαστούνι» κρατά ακίνητα τον επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων, μαζί με το χειρόφρενο. Κάποιοι άλλοι οδηγοί στο εξωτερικό τοποθετούν «δαγκάνες» σαν αυτές, που τοποθετεί η τροχαία στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Αυτές οι λύσεις δεν είναι η πανάκεια, ωστόσο δεν κοστίζουν πολύ και σίγουρα θα καθυστερήσουν ή θα απογοητεύσουν τον επίδοξο ληστή. Βέβαια, οι... αποφασισμένοι τύποι θα καταφύγουν στη βοήθεια ενός ογκώδους «κόφτη», για να κάνουν τη δουλειά τους... Επομένως, καλές οι παραπάνω λύσεις, αλλά δεν εξασφαλίζουν κανέναν 100%.

Προστατευτικές μεμβράνες δυσχεραίνουν το σπάσιμο των τζαμιών

Πάντως, οι κλέφτες δεν μπαίνουν πάντα από την πόρτα. Πολλοί αρκούνται στο σπάσιμο ενός τζαμιού, προκειμένου να εισέλθουν στο αυτοκίνητο. Από αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε κάλλιστα να προστατευτούμε αν έχουμε βάλλει μέσα από τα τζάμια τις ειδικές μεμβράνες. Αυτές δυσχεραίνουν σαφώς το σπάσιμο των γυάλινων επιφανειών, σίγουρα καθυστερούν τους κλέφτες και δεν κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά. Βέβαια, το κλασικότερο μέτρο ασφαλείας είναι το σύστημα συναγερμού, το οποίο με το θόρυβο που παράγει θα τρομάξει τον κακοποιό. Μάλιστα, υπάρχουν και εκδοχές συστημάτων συναγερμού, που ψεκάζουν αέριο, το οποίο ερεθίζει τα μάτια. Υπάρχει, όμως, περίπτωση ο κλέφτης να ζητήσει την τιμωρία του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για σωματικές βλάβες!

Τα ακριβά μοντέλα προστατεύονται κι από σύστημα εντοπισμού τους μέσω GPS

Το σύστημα εντοπισμού του αυτοκινήτου μέσω GPS είναι σαφώς μία ακριβή επιλογή. Ωστόσο, εφόσον έχει κανείς στην κατοχή του ένας πολυτελές αυτοκίνητο, σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Επομένως, οι... κατέχοντες χρήμα, μπορούν να παραμείνουν πιο εύκολα και κατέχοντες... όχημα.

Σε κάθε περίπτωση,...

  • ... σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας στο ασφαλέστερο δυνατό σημείο. Ιδανικά σε ένα κλειστό γκαράζ ή σε ένα μη κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα, σταθμεύστε σε έναν καλά φωτισμένο δρόμο, που έχει κίνηση από άλλα αυτοκίνητα και πεζούς.

  • ... ακόμα κι αν βγείτε για σύντομο χρονικό διάστημα από το αυτοκίνητό σας, πάρτε μαζί σας το κλειδί του και κλείστε παράθυρα, πόρτες και την οροφή (αν πρόκειται για cabrio).

  • ... κατά το κλείσιμο του αυτοκινήτου με το τηλεχειριζόμενο κλειδί προσέξτε τόσο το οπτικό όσο και το ηχητικό σήμα, καθώς οι κλέφτες μπορούν να κάνουν ραδιοπαρεμβολές.

  • ... τα αυθεντικά επίσημα χαρτιά του αυτοκινήτου και το δεύτερο κλειδί να μην τα αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητό σας.

  • ... αν χάσετε το κλειδί του οχήματός σας, προσέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο το αυτοκίνητό σας ή μεταφέρετε το σε ένα ασφαλές σημείο. Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική εταιρεία σας και ζητήστε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να καταθέσετε μήνυση για κλοπή κλειδιού.

Συμπέρασμα

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ, αλλά για λογαριασμό αμφότερων των πλευρών... Επομένως, πέρα από τις συμβουλές που δίνουμε και την «τήρηση» τους, καλό είναι να κάνετε και το... Σταυρό σας!