Εσείς, ακόμα τηλεφωνείτε όταν οδηγείτε;


Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε ένα πολύ κακό συνήθειο: να μη συμμορφωνόμαστε σε υποδείξεις και απαγορεύσεις, ακόμα και αν πρόκειται για το καλό μας, ακόμα κι αν ενδέχεται να τιμωρηθούμε με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη; Tην 1η Φεβρουαρίου απαγορεύτηκε η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και στη Σουηδία, η οποία τιμωρεί ακόμα και τους ποδηλάτες, αν χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο εν κινήσει...

Το ένα χέρι στο τιμόνι, το άλλο χέρι στο κινητό... (Πώς λέει το τραγούδι: «Στο ‘να χέρι το τσιγάρο, στ’ άλλο χέρι το μπεγλέρι...»;) Αυτή είναι πάνω-κάτω η εικόνα πολλών σύγχρονων Ελλήνων οδηγών, έστω κι αν αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Έχει μήπως κανείς αντίρρηση, αν ένα τηλεφώνημα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού; Εννοείται πως αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης ο οδηγός γράφει και μήνυμα (SMS), τότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, αφού το βλέμμα του κατευθύνεται προς την οθόνη του τηλεφώνου του και όχι προς το δρόμο. Για τους παραπάνω, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους προφανείς λόγους, η Σουηδία αποφάσισε, ως τελευταία στη σειρά ευρωπαϊκή χώρα, να τιμωρεί όσους τηλεφωνούν ή γράφουν μηνύματα, ενώ οδηγούν, με υψηλό πρόστιμο.

Σκεφθείτε ότι στη Γερμανία, όποιος ποδηλάτης συλληφθεί να οδηγεί μιλώντας σε κινητό τηλέφωνο ή γράφοντας μήνυμα, υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο της τάξης των 160 ευρώ. Επίσης, η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν κινήσει χωρίς εγκατάσταση hands free τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ. Αν, μάλιστα, διαπιστωθεί παρενόχληση της συγκοινωνίας, το ποσό αυξάνεται στα 150 ευρώ, αφαιρείται η άδεια οδήγησης για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος το πρόστιμο φτάνει τα 200 ευρώ.

 

Σχετικά φθηνά τη «βγάζουν» οι παραβάτες στη Λετονία (15 ευρώ), στη Βουλγαρία (25 ευρώ) και στην Ισλανδία (40 ευρώ). Αντίθετα, βαρύς είναι ο πέλεκυς στη Μεγάλη Βρετανία (έως και 1.100 ευρώ) και στην Εσθονία (έως 400 ευρώ)

 

Πάντως, υπάρχουν και χώρες, στις οποίες το μάτι του νόμου βάζει στο στόχαστρο και το συνοδηγό. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, αν αυτός χρησιμοποιεί το smartphone του, τότε μπορεί να κατηγορηθεί, αφού κατά κάποιο τρόπο αποσπά την προσοχή του οδηγού. Στη Γαλλία, πάλι, απαγορεύεται η χρήση του κινητού στα πρατήρια καυσίμων.

Όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, οι ποδηλάτες δεν εξαιρούνται των περιορισμών και των απαγορεύσεων. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία και Ουγγαρία) απαγορεύεται η άμεση ή και η έμμεση χρήση των smartphone από αυτούς. Και για να δείτε πόσο πολύ έχει ψαχτεί το θέμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ουγγαρία επιτρέπεται η χρήση του κινητού με ακουστικά συνδεδεμένα με bluetooth, ενώ στην Ισπανία απαγορεύονται κάθε είδους ακουστικά. Όσο για τους Γερμανούς ποδηλάτες, αν μιλούν στο τηλέφωνο ή στέλνουν μηνύματα, το πρόστιμο φτάνει τα 55 ευρώ... Εδώ, στην Ελλάδα; Εδώ δεν υπάρχει ακόμη ένα «βασικό» δίκτυο ποδηλατοδρόμων (με εξαίρεση κάποιες πόλεις της επαρχίας) και, φυσικά, δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ με τους ποδηλάτες. Για δείτε το κι αυτό σιγά-σιγά, αγαπητοί κύριοι...