Οδηγούμε το Audi Q8 55 3.0 TFSI Quattro Tiptronic (Video)


Στους σκεπτόμενους με ψυχρή λογική ένα όχημα όπως το νέο Audi Q8 είναι μία ανοησία. Αλλά κανένας δεν θέλει τους τύπους με την ψυχρή λογική γιατί αποτελούν πάντα μία τροχοπέδη. Πήγαινέ μας όπου αλλού θές, Μίστερ Σποκ. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: DANIEL PUND (CAR AND DRIVER, USA)
    ΑΠΟ?ΟΣΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ >Φ?Τ.: AUDI
  • 5/10/2018

Το Q8 είναι µε τα λόγια του δηµιουργού του «µια σύνθεση ενός 4πορτου πολυτελούς coupé και ενός µεγάλου SUV µε πινελιές από το πρώτο Ur-Quattro». Έλα τώρα… Αυτή η δήλωση είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους ταξινοµητές της αυτοκίνησης να τρελαθούν –ακόµη και εκείνους που ξέρουν ότι το Ur-Quattro αναφέρεται στο αυθεντικό Quattro coupe από τα ‘80ς.

Αλλά ρίξτε µια µατιά στο Q8, το «φορτηγένιο» κατασκεύασµα της εταιρείας που θα αρχίσει να πωλείται µέχρι το τέλος του έτους και θα ξέρετε ακριβώς τι είναι. Είναι µια αναλογική BMW X6, µια λιγότερο ελεφάντινη Mercedes-Benz GLE Coupé, ένας πνευµατικός διάδοχος του Acura ZDX. Είναι το Range Rover Sport του φαν των γερµανικών αυτοκινήτων.

Είναι µόδα. Είναι η µόδα του να θυσιάζεις την πρακτικότητα, τη χρηστικότητα και την αποδοτικότητα για χάρη του στυλ. Να το θέσουµε απλά, ακούγεται σαν να µισούσαµε την ιδέα αλλά όχι απαραίτητα. Μας αρέσει η Mercedes-Benz S-Class Coupé που έχει σχεδόν το µήκος ενός minivan αλλά έχει θέσεις για τέσσερις, κι αυτό είναι πιο ανόητο από τούτο το Audi.

 

Οι θυσίες του στυλ

Υπάρχουν µερικές θυσίες που θα κάνεις όταν επιλέξεις το Q8 συγκριτικά µε –για παράδειγµα– το µηχανολογικά παρόµοιο Q7. Πρώτα, τα χρήµατα. Η Audi δεν έχει ακόµη ανακοινώσει τιµές για το Q8 50 αλλά, σίγουρα, θα είναι ακριβότερο από το βασικό Q7 από τη στιγµή που δεν περιλαµβάνεται τετρακύλινδρος δίλιτρος turbo κινητήρας του δεύτερου στη γκάµα του πρώτου.

?εύτερον, θα θυσιάσετε αριθµό θέσεων. Για να αναδείξει το διόλου µαµαδίστικο status του, το Q8 έχει δύο σειρές καθισµάτων, αντί τις τρεις του Q7. Αλλά ας δούµε τα πράγµατα ξεκάθαρα: η τρίτη σειρά του Q7 δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Το Q8 θα µπορούσε, κάλλιστα, να χρησιµοποιηθεί από οικογένειες µε µικρά παιδιά αλλά σίγουρα δεν έχει τη σφραγίδα της…Προδέρµ. 

?ς κάτοχος ενός Q8 θα µπορούσατε να «φάτε πόρτα» από οποιοδήποτε ενέργεια συνεπιβατισµού επειδή δεν οδηγείτε ένα λεωφορείο ικανό να κουβαλήσει µια ολόκληρη τάξη νηπιαγωγείου. Αυτή θα µπορούσε να είναι µια αναποδιά της ζωής που θα ήµασταν διατεθειµένοι να αντέξουµε.

Τρίτον, θα στερηθείτε χώρο φόρτωσης. Κι αυτό γιατί από τα 890 λίτρα του Q7 θα έχετε 285 λίτρα λιγότερα. Αυτό συµβαίνει διότι η οροφή του Q8 είναι περίπου 3,6 cm χαµηλότερη και το συνολικό µήκος 6,6 cm µικρότερο, παρότι το µεταξόνιο είναι ακριβώς το ίδιο. Το αν χρειάζεστε το τόσο µεγάλο πορτµπαγκάζ του Q7 µόνο εσείς µπορείτε να απαντήσετε.

 

Eντυπωσιακό μέσα-έξω

Το Q8 σε αποζηµιώνει για τα παραπάνω µε ένα έλεγχο προόδου γεµάτο µε θετικά στοιχεία. Βασισµένο στην πλατφόρµα MLB Evo του VW Group, το Q8 «κάθεται» στην ίδια βασική κατασκευή µε χρήση αλουµινίου και κοινών συστηµάτων ανάρτησης όπως το Q7 και ακόµη η Bentley Bentayga, η Lamborghini Urus και η Porsche Cayenne. Χρησιµοποιώντας την ίδια πλατφόρµα όπως τα high-end αδέλφια του, είναι σαν να αγοράζεις ένα κάπως πιο ταπεινό σπίτι σε µια πολύ upper status γειτονιά. Ένα επιπλέον προσόν: Το Audi δείχνει απείρως καλύτερο από την « Lambo» της επίδειξης και την άτεχνη Bentley.

H Audi δεν χάνει ευκαιρία να αναδείξει το ότι το Ur-Quattro ήταν πηγή έµπνευσης για το Q8. Εντάξει. Φανταζόµαστε. Υπάρχει ο τρόπος γεφύρωσης των πίσω φώτων από ένα µακρύ, µαύρο κεντρικό πλαστικό. Υπάρχει µια υποψία από τετραγωνισµό των θόλων των τροχών. Αλλά αυτή είναι όλη κι όλη η έµπνευση από Ur-Quattro που µπορεί κάποιος να δει στο αυτοκίνητο.

Αντίθετα, το Q8 έχει το δικό του look το δικό του παράστηµα. Οι σχεδιαστές φάρδυναν την εµπρός γρίλια, συγκριτικά µε το Q7 κι έκαναν τα εµπρός φωτιστικά…µισόκλειστα. Η σχετικά χαµηλά τοποθετηµένη οροφή κάνει το Q8 να δείχνει ιδιαίτερα φαρδύ και µοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από τους προαιρετικούς τροχούς των 22 ιντσών (υπάρχουν ακόµη 20 και 21 ιντσών). Το Q8, αισθητικά, είναι λιγότερο περιπετειώδες από τους δύο κύριους ανταγωνιστές του, την X6 και τη GLE Coupé αλλά είναι και αρκετά πιο όµορφο. Μοιάζει περισσότερο µε ένα σπορ SUV παρά µε µια παραδοξότητα χάριν του παράδοξου. 

Το ίδιο θα µπορούσε να ειπωθεί για το ευρύχωρο, αεράτο εσωτερικό. Ακόµη και οι πίσω επιβάτες θα νιώσουν σαν να έχουν χώρο ακόµη και για να τεντωθούν µε περισσότερο χώρο για πόδια και κεφάλι. Εµπρός, χάρη στο infotainment σύστηµα µε τις δύο οθόνες που έχουµε δει στα νέα A6, A7 και Α8 το σαλόνι δείχνει τόσο καθαρό και ξεκούραστο όσο ένα τακτοποιηµένο δωµάτιο.

?εν έχουµε εντελώς πειστεί αν οι δύο οθόνες είναι καλύτερες από µία οθόνη κι έναν περιστροφικό διακόπτη και ειλικρινά µας λείπουν οι διακόπτες και τα κουµπιά ακριβείας που κάποτε ήταν η σφραγίδα του εσωτερικού των Audi. Θα χρειαστούµε περισσότερο καιρό µε το σύστηµα για να κρίνουµε τη λογική των µενού του, αλλά θα πούµε ότι ανταποκρίνεται στις εντολές µας σχετικά γρήγορα.

 

Οδηγώντας εντός και εκτός δρόμου 

 

Εντούτοις, το ίδιο το αυτοκίνητο δεν το νιώθεις θεαµατικά γρήγορο. Με µια επιφύλαξη: Η Audi πραγµατοποίησε τη δηµοσιογραφική παρουσίαση στην έρηµο Ατακάµα, στα βόρεια της Χιλής, και η διαδροµή που ακολουθήσαµε µας πήγε στα 4.200 µέτρα µέσα στις Άνδεις. Λαµβάνοντας υπόψη την… κλοπή ισχύος µε τόσο αραιή ατµόσφαιρα, τότε η απόδοση είναι κάτι παραπάνω από επαρκής. Παρατηρήσαµε, όµως, µια µακρά υστέρηση στην απόδοση της ροπής στο βύθισµα του γκαζιού. Οδηγώντας στο ύψος µιας νέφωσης πρέπει να σχεδιάζεις τις κινήσεις σου από πριν. Θα επανέλθουµε επ’ αυτού µε µια οριστική αξιολόγηση όταν οδηγήσουµε ξανά το αυτοκίνητο, αυτή τη φορά στο επίπεδο της θάλασσας.

Έχουµε εντυπωσιαστεί µε αυτόν τον turbo 3λιτρο V6 κινητήρα σε πρόσφατες δοκιµές άλλων µοντέλων. Είναι µεταξένιος, αν και όχι ιδιαίτερα µπάσος. Είναι βιδωµένος στο πανταχού παρόν, εξαιρετικό 8άρι αυτόµατο κιβώτιο της ZF και όλα τα Q8 έρχονται µε στάνταρ τη µόνιµη τετρακίνηση η οποία έχει πισωκίνητη ρύθµιση.

Οδηγήσαµε σε πολύ light off-road διαδροµή αλλά το σύστηµα τετρακίνησης ανταπεξήλθε θαυµάσια στις αµµώδεις συνθήκες που βιώσαµε, µε αυτοκίνητα που φορούσαν θερινά ελαστικά. Τα Q8 που οδηγήσαµε ήταν εξοπλισµένα µε προαιρετική αερανάρτηση. Μια συµβατική ανάρτηση, µε ελατήρια και ρυθµιζόµενα αµορτισέρ, θα είναι στάνταρ. Ενεργοποιώντας την αερανάρτηση µπορείς να αυξήσεις την απόσταση του πατώµατος από το έδαφος κατά 9,0 cm. Μαζί µε την αερανάρτηση προσφέρεται και σύστηµα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης και στους στενούς δρόµους της Χιλιανής ερήµου το φαρδύ Q8 ένιωθε αφύσικα ευκίνητο.

Το αυτοκίνητο δεν «οργώνει» αλλά καταφέρνει να στρίβει σε ανοιχτές καµπές µε λίγο δράµα µε αξιοσέβαστο ρυθµό. Υποπτευόµαστε ότι το λεπτό «στρώµα» τεχνητής αίσθησης από το ελαφρύ και ξεκούραστο σύστηµα διεύθυνσης µαζί µε την τετραδιεύθυνση, δεν θα είναι πηγή ανησυχίας για τους περισσότερους κατόχους Q8. Παραδόξως, για ένα όχηµα που προορίζεται να είναι τόσο πιο σπορ από το οικογενειακό «φορτηγό» στο οποίο βασίζεται, το Q8 οδηγείται όµορφα. Ακόµη και µε τους 22άρηδες τροχούς το Q8 είναι ευκίνητο χωρίς να πλέει. Και, πιστέψτε µας, η διαδροµή που ακολουθήσαµε δεν ήταν ένα «ευκολάκι» µιας δηµοσιογραφικής παρουσίασης.

Περάσαµε πάνω από πολλά νεροφαγωµένα χωµάτινα µονοπάτια και ακόµη και στο πρόγραµµα Sport το Q8 δεν µας χάλασε τη µέρα. Το υψηλότερης απόδοσης SQ8 θα είναι αναµφίβολα η επιλογή όσων επιθυµούν ένα πιο σφικτό πάτηµα. Όπως έχει συµβεί µε µερικά ακόµα πρόσφατα λανσαρισµένα Audi στις ΗΠΑ, το Q8 θα υπολείπεται ορισµένων στοιχείων εξοπλισµού.

Τα ευρωπαϊκά, όµως, θα έχουν την ηµιαυτόνοµη οδήγηση µε Traffic Jam Pilot, αυτόµατη ευθυγράµµιση στο κέντρο της λωρίδας και adaptive cruise control. Ακόµη, θα έχουν φώτα LED Matrix που σβήνει ορισµένες διόδους δηµιουργώντας φωτοσκίαση σε περίπτωση επερχόµενου αυτοκινήτου, πεζών και συναφών περιπτώσεων. Επίσης, το Q8 εξοπλίζεται µε 48βολτο υβριδικό σύστηµα που επιτρέπει στον V6 να παίρνει κανέναν υπνάκο όταν το αυτοκίνητο κυλάει χωρίς γκάζι. Αλλά ποιος θέλει να ανακατεύεται µε λεπτοµέρειες; Το Q8 υποτίθεται ότι είναι ένα αυτοκίνητο «στρογγυλεµένο» και µε στυλ. Σωστά;

 

TECH INFO