Το Pininfarina Η2 Speed είναι όνομα και πράγμα


Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στην έκθεση της Γενεύης του 2016, η Pininfarina είχε παρουσιάσει το πρωτότυπο H2 Speed, που απέδιδε 643 ίππους καταναλώνοντας υδρογόνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 8/3/2018

Τώρα στα πλαίσια της φετινής έκθεσης της Γενεύης η Pininfarina ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει το H2 Speed σε συνεργασία με τη γαλλό-ελβετική εταιρεία συστημάτων πρόωσης μηδενικών ρύπων Green GT. To ύψος της παραγωγής δεν θα ξεπερνά τις 12 μονάδες, ενώ όλες προορίζονται για χρήση σε πίστες, πράγμα που σημαίνει πως στερούνται έγκρισης τύπου προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους.

Το εντυπωσιακό H2 Speed, που με το πτερύγιο που ενώνει την καμπίνα του με την πίσω αεροτομή έχει κάτι από τα αυτοκίνητα των 24 Ωρών του Le Mans, έχει μήκος 4.730 mm και ύψος μόλις 1.113 mm, ενώ το πλάτος του στην έκδοση «παραγωγής» του φτάνει τα 1.956 mm. Το βάρος του είναι στα 1.420 kg, ενώ σε ότι αφορά τις επιδόσεις του σημειώστε ένα 0-100 km/h σε 3,4 sec και μια τελική ταχύτητα 300 km/h, προκειμένου να δικαιολογείται και η ονομασία Speed.

Η δεξαμενή υδρογόνου που μπορεί να χωρέσει μέχρι και 8,6 kg γεμίζει μέχρι τα 700 bar σε μόλις 3 min, τροφοδοτεί ενεργειακές κυψέλες που με τη σειρά τους παρέχουν ενέργεια σε δύο ηλεκτροκινητήρες. Η τιμή του Η2 Speed δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά οι φήμες κάνουν λόγο για ένα ποσό γύρω στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.