Tο Ariel Atom 4 με κινητήρα από Type-R!


Η ιδιαίτερη βρετανική κατασκευή επανέρχεται στο προσκήνιο πάνω σε ένα ολοκαίνουργιο σασί και με νέο κινητήρα.  

  • 11/7/2018

Η διθέσια κατασκευή με το χαρακτηριστικό σωληνωτό πλαίσιο απευθύνεται όπως πάντα σε τρελαμένους με την γρήγορη οδήγηση έχοντας δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό στο μεγάλο νησί (και όχι μόνο). Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να διακρίνει κανείς πως πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, αλλά το μόνο κοινό σημείο που έχει το Atom 4 με το προκάτοχο του είναι τα πεντάλ των φρένων και το κάλυμμα στο στόμιο πλήρωσης της βενζίνης.

Προφανώς οι Βρετανοί θεώρησαν πως με αυτές τις λεπτομέρειες τονίζεται το ολοκαίνουργιο Atom 4 που έχει 15% πιο δύσκαμπτο πλαίσιο. Επίσης έχει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ ώστε να προσφέρεται μία αυτονομία στα 480 km. Άλλωστε ο δίλιτρος turbo VTEC του Honda Civic Type R θα ζητά το κάτι παραπάνω σε καύσιμο για να αποδώσει τα 320 PS και τα 420 Nm ροπής.

Πάντως, εδώ ευνοείται από το πανάλαφρο της κατασκευής του Atom 4 όσο και οι επιδόσεις. Έτσι, η διαδικασία των 0-96 km/h (το αγαπημένο 0-60 σε μίλια των Εγγλέζων) διαρκεί 2,8 sec όταν τα 0-160 km/h πετυχαίνονται στον απίστευτο χρόνο των 6,8 sec. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 261 km/h.

Η ισχύς περνά στους πίσω τροχούς μέσω εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου με μπλοκέ διαφορικό και αναβαθμισμένη ανάρτηση με αμορτισέρ Bilstein και προαιρετικά της Ohlins. Όσο για την τιμή πώλησης ξεκινά από τις 39.975 λίρες με ετήσιο προγραμματισμό παραγωγής στα εκατό Atom 4 το χρόνο.