Σε περιορισμένη παραγωγή η Lancia Stratos


Η Manifattura Automobili Torino (MAT) θα προχωρήσει στην κατασκευή 25 μονάδων από το αυτοκίνητο που είχε σχεδιάσει την δεκαετία του 1970 ο οίκος Bertone.

  • 9/2/2018

KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στο σαλόνι της Γενεύης θα παρουσιαστεί ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο που μας γυρνά αρκετά χρόνια πίσω στο χρόνο. Πρόκειται για τη Lancia Stratos η οποία στο διάστημα 1973-78 είχε κατασκευαστεί σε 492μονάδες. Το 2010 είχε παρουσιαστεί ως concept, αλλά λόγω των προβλημάτων στην ιταλική εταιρία δεν υπήρξαν ποτέ πλάνα για ευρεία παραγωγή.

Τo πρωτότυπο του 2010 είχε επανασχεδιαστεί από τον Pininfarina και χρηματοδοτηθεί ως project από τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Michael Stoschek. Την βάση είχε αποτελέσει η Ferrari 430 Scuderia και από αυτή προέρχονται τα μηχανικά μέρη. Ωστόσο το 2011 υπήρξε μία επιπλοκή στις σχέσεις Ferrari και Pininfarina και μόλις πρόσφατα ο Stoschek ανακοίνωσε πως τα όποια προβλήματα υπήρχαν έχουν επιλυθεί και πως θα ξεκινήσει η παραγωγή της νέας Stratos.

Σχεδιαστικά λίγα πράγματα θα αλλάξουν, το μήκος θα διατηρηθεί στα 3,7 m και το βάρος δεν θα ξεπερνά τα 1.280 kg. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τα μηχανικά μέρη παρά μόνο ότι ο κινητήρας θα αποδίδει περίπου 560 άλογα. Το concept είχε έναν V8 4.3 της Ferrari με 540 PS.  O Stoschek επισημαίνει πως περισσότερα θα αποκαλυφθούν στην Γενεύη με τη νέα Stratos να τιμάται στις περίπου 600-700 χιλιάδες ευρώ.