To Hyundai Nexo FCEV έχει κοντά στα 600 km αυτονομία


Η κορεατική εταιρία είναι από τους πρωτοστάτες στην τεχνολογία των κυψελών καυσίμου και στο μακρινό LA Vegas (στην έκθεση CES) παρουσίασε το μοντέλο που θα αντικαταστήσει το ix35 Fuel Cell.

  • 9/1/2018

KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Nexo ονομάζεται τελικά το νέο μοντέλο που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη της Hyundai στον τομέα των κυψελών καυσίμου και όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για ένα crossover με περίσσεια στιλ και ανάλογα προχωρημένη αισθητικά προσέγγιση. Το Nexo είναι ένα από τα 18 φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα που θα παρουσιάσει η Hyundai μέχρι το 2025 (προφανώς θα υπάρξουν και νορμάλ ηλεκτρικά EV με μπαταρία).

Επί της ουσίας το Nexo θα ξεκινήσει να πωλείται σε επιλεγμένες αγορές του κόσμου από τα τέλη 2018. Σε σχέση με το i35 Fuel Cell εμφανίζει 50% μεγαλύτερη αυτονομία (δηλαδή πάνω από 200 km περισσότερα) εκτινάσσοντας την συνολική αυτονομία κοντά στα 600 km.

Η αύξηση της αυτονομίας οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη μπαταρία με τις κυψέλες καυσίμου να έχουν μικρύνει σε ονομαστική ισχύ (από τα 100 στα 95 kW). Ωστόσο, ο ηλεκτροκινητήρας των 120 KW (192 PS) που δίνει κίνηση στο Nexo τροφοδοτείται με μεγαλύτερη έξοδο σε ισχύ από τις fuel cells (από 124 kW του ix35 FCEV στα 135 kW). Βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις (το 0-96 km/h ολοκληρώνεται σε 9,5 sec αντί 12,5 του ix35 FCEV).

Από πλευράς εξοπλισμού θα υπάρχουν όλα τα νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ημιαυτόνομης τεχνολογίας (μέχρι και απομακρυσμένο σύστημα παρκαρίσματος), ενώ η Hyundai ανακοίνωσε πως το 2021 θα λανσάρει το πρώτο της αυτόνομο μοντέλο σε συνεργασία με την Aurora.