Ζήτημα προσωπικότητας...


Τελικά η Formula 1 είναι ατομικό ή ομαδικό σπορ; Η γενική αίσθηση που υπάρχει έπειτα και από τον αγώνα στη Μόντσα είναι πως μιλάμε για ένα καθαρά ομαδικό σπορ.

Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο το έχει φτάσει η Mercedes στην «μετά Rosberg» εποχή, καθώς ο Valtteri Bottas αποδεικνύει αγώνα με τον αγώνα πως δεν θέλει και δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το να είναι ο «δεύτερος» πιλότος της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

Μπορεί τούτο να πληγώνει τον Φινλανδό, όμως είναι μια πραγματικότητα. Θετική για τη Mercedes, λυπηρή για τον Bottas, ο οποίος για ακόμα μία φορά απέδειξε ότι είναι μπορεί να παίξει ιδανικά το «παιχνίδι» της ομάδας, όμως για τον εαυτό του δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει κάτι παραπάνω απ’ αυτό που του αφήνει να απολαμβάνει η ομάδα του.

Ο Bottas «έπαιξε άμυνα» μέσα στη Μόντσα. Έκανε ό,τι του ζήτησε η ομάδα και «προστάτευσε» τον Hamilton, καθυστερώντας όσο έπρεπε τον Kimi Raikkonen και δίνοντας στον teammate του την ευκαιρία να πλησιάσει όσο χρειαζόταν τον μεγάλο αντίπαλό του στον αγώνα, κάνοντας την κατάλληλη στιγμή την κίνηση ώστε να περάσει πρώτος και να πάρει τη νίκη.

Μια νίκη πολύ σημαντική, μιας κι έπειτα από το συμβάν του πρώτου γύρου και την επαφή ανάμεσα στον Hamilton και τον Vettel, ο Γερμανός βρέθηκε τελευταίος, έχοντας πολύ δύσκολο έργο μέχρις ότου καταφέρει να ανέβει μέχρι την πεντάδα και να ελαχιστοποιήσει τις βαθμολογικές απώλειες.

Ο Hamilton θα μπορούσε να αρκεστεί στη δεύτερη θέση. Δεν το έκανε. Ήθελε και τους επτά επιπλέον βαθμούς της νίκης. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήθελε να κερδίσει για πέμπτη φορά μέσα στο «σπίτι» της Ferrari και να δείξει στους Ιταλούς ότι ακόμα κι όταν δεν διαθέτει το καλύτερο μονοθέσιο, είναι κυρίαρχος στην πίστα. Τα κατάφερε, αν και οι έντονες αποδοκιμασίες από τους «τιφόζι» μάλλον θα πρέπει να τον προβληματίσουν.

Στον αντίποδα του παραδείγματος του Bottas, βρίσκεται ο Kimi Raikkonen. Θα μπορούσε να είχε… παραχωρήσει την πρωτοπορία του αγώνα στον Vettel με το «καλησπέρα». Δεν το έκανε. Και πάλεψε με νύχια και με δόντια για μια νίκη που θα ήταν πάρα πολύ σημαντική γι’ αυτόν, σε μια περίοδο κατά την οποίαν το μέλλον του στη Formula 1 «παίζεται». Ο Kimi αποθεώθηκε και μολονότι είναι με το… ενάμισι πόδι εκτός Formula 1, κάτι εμφανίσεις όπως αυτή στη Μόντσα θα κάνουν τον κόσμο που αγαπά το σπορ να λυπηθεί ιδιαίτερα εάν το 2019 δεν βρίσκεται στο grid.

Παρεμπιπτόντως, το πόσο «προσεκτικός» (sic) είναι ο Bottas μέσα στην πίστα, αποδείχθηκε και στην περίπτωση της μονομαχίας του με τον Verstappen. Μόλις αντιλήφθηκε πως ο Ολλανδός θα τον άφηνε να προσπεράσει μόνο πάνω από το… μονοθέσιό του, έκανε πίσω και αρκέστηκε στο να κάνει συντήρηση. Και λίγο έλειψε να έχανε την τρίτη θέση στο βάθρο από τον (τέταρτο, λόγω της τιμωρίας του Verstappen) Sebastian Vettel…