Το Red Bull (Ring) δίνει φτερά!


«Panem et circenses» έλεγαν οι Ρωμαίοι, όταν ο εκάστοτε Αυτοκράτοράς τους φρόντιζε να μοιράζει σιτάρι στον λαό που παρακολουθούσε θεαάματα στο αμφιθέατρο, σε μια προσπάθειά του να αποσπάσει το μυαλό των πολιτών από τα καθημερινά προβλήματα.

Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου

 «Άρτον και θεάματα», ελληνιστί. Όπως το grand prix της Αυστρίας, το οποίο και πολύ… ψωμί είχε, αλλά και άφθονο θέαμα προσέφερε στους θεατές, στην πίστα αλλά και στον… καναπέ.

Ένας αγώνας ανατρεπτικός, απ’ αυτούς που χαίρεσαι να παρακολουθείς και να περιγράφεις. Απ’ αυτούς που εύχεσαι να μην τελειώσουν ποτέ διότι «όλο και κάτι θα συμβεί στον επόμενο γύρο». Και στο Red Bull Ring συνέβησαν πολλά. Τόσα ώστε να μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ήταν ο πιο ανατρεπτικός και… εξοντωτικός αγώνας της σεζόν.

Ένα grand prix που τα είχε όλα. Είχε ανατροπές και προσπεράσεις «στα ίσα», όπως αυτές του Daniel Ricciardo στον Kimia Raikkonen και τούμπ[αλιν και φυσικά αυτή του Sebastian Vettel στον Lewis Hamilton στο τέλος της ευθείας.

Είχε δράματα, μιας και για πρώτη φορά έπειτα από 33 αγώνες ο Lewis Hamilton δεν είδε την καρό σημαία, προδομένος –όπως και το 2016 στη Μαλαισία…- από τον (αναβαθμισμένο) κινητήρα της Mercedes. Είχε και διπλή εγκατάλειψη για τη Mercedes, για πρώτη φορά έπειτα από το επεισοδιακό Grand prix της Βαρκελώνης το 2016, όταν Hamilton και Rosberg είχαν… χαιρετήσει στον πρώτο γύρο.

Κι επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι πλέον σύμπτωση, όπως συνέβη και πριν από δύο χρόνια στην Καταλονία, έτσι και στην Αυστρία φέτος, νικητής ήταν ο Max Verstappen! Τέταρτη νίκη για τον Ολλανδό, ο οποίος έκανε 18.000 «οράνιε» στις εξέδρες να ξεχάσουν πως η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας τους δεν πήγε στο Μουντιάλ της Ρωσίας και να δημιουργήσουν μια άκρως εντυπωσιακή και… ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στο Red Bull Ring.

Είχε 2-3 για τη Ferrari, με τη «σκουντερία» να διώχνει τα… σύννεφα και να αφήνει τους πιλότους της να αγωνιστούν «στα ίσα», δίχως Team orders και με τον Kimi Raikkonen να τερματίζει δεύτερος, εμπρός από τον Sebastian Vettel. Ένα «2-3» για τη Ferrari που την έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών με διαφορά 10 πόντους από τη Mercedes, την ώρα που ο Vettel προσπερνούσε κατά έναν τον Hamilton σε αυτή των οδηγών!

Είχε έναν εντυπωσιακό Romain Grosjean να τερματίζει τέταρτος, στην καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ μονοθέσιο της Haas στα 50 grand prix της βραχείας ιστορίας της αμερικανικής ομάδας στη Formula 1. Είχε τον Fernando Alonso και πάλι στη βαθμολογούμενη δεκάδα.

«Last but not least» που λένε και οι Άγγλοι, είχε για πρώτη φορά έπειτα από το κινεζικό grand prix του 2015, τη Sauber να βλέπει και τους δύο πιλότους της να βαθμολογούνται! Η Sauber που πέρυσι ήταν μακράν η τελευταία ομάδα του grid, φέτος εντυπωσιάζει με τη δύναμη του μοτέρ της Ferrari και υπό την καθοδήγηση του Fred Vasseur, του πιο έξυπνου ανθρώπου στα πάντοκ της Formula 1, όπως έχει πει γι’ αυτόν ο Toto Wolff…