Μούσκεμα!


Ότι η βροχή φέρνει ανατροπές στα grand prix της Formula 1 το γνωρίζουν άπαντες. Αυτό που έγινε στο Χόκενχαϊμ, όμως, ήταν βγαλμένο από τη σφαίρα της… επιστημονικής φαντασίας. Ένας αγώνας με εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε σεναριογράφος εξελίχθηκε στη γερμανική πίστα, προσφέροντας σπάνιο θέαμα στους φίλους της Formula 1.

Μεγάλος κερδισμένος ο Lewis Hamilton, ο οποίος πήρε μιαν εντελώς ανέλπιστη νίκη. Μια νίκη που αποτέλεσε συνδυασμό ικανότητας οδηγού και ομάδα, τύχη, αλλά και συνθηκών. Κι εξηγούμεθα.

Μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Βρετανός εκκίνησε 14ος. «Θα τα δώσω όλα για να πάρω τη νίκη» είχε πει το Σάββατο. «Πριν τον αγώνα έκανα την προσευχή μου» είπε το απόγευμα της Κυριακής. Και φαίνεται πως η προσευχή… έπιασε τόπο, μιας και ο Hamilton οδηγώντας εξαιρετικά, κατάφερε από τη 15η θέση στην οποία βρέθηκε μετά την εκκίνηση, να φτάσει μέχρι την πρώτη πεντάδα.

Από εκείνο το σημείο τα πράγματα θα δυσκόλευαν περισσότερο, κι αυτό το γνώριζε ο Βρετανός τετράκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Όμως χάρη στην εξαιρετική διαχείριση των ελαστικών με τα οποία εκκίνησε, ο Hamilton κατάφερε να καλύψει περισσότερους από 40 γύρους με την soft γόμα της Pirelli. Υπό τον φόβο της βροχής περίμεναν όλοι πως δεν θα έκανε πιτ στοπ, αναμένοντας να βάλει «μια και καλή» τα intermediates. Η Mercedes, όμως, έκανε την… έκπληξη και μόλις τρεις γύρους πριν ξεκινήσει το ψιλόβροχο, έβαλε τα ultrasoft στο μονοθέσιο του Hamilton.

Το αποτέλεσμα ήταν στους πρώτους γύρους με κομμάτια της πίστας βρεγμένα, ο Hamilton να έχει καλύτερη πρόσφυση και να καταφέρει να κερδίσει κι άλλες θέσεις. Η παρουσία στο βάθρο φάνταζε πλέον πιθανή, όμως η νίκη ήταν μακριά. Σ’ εκείνο το σημείο έβαλε το… χεράκι του ο Sebastian Vettel.

Κάνοντας ένα λάθος που θεωρώ ότι δεν θα το είχε κάνει ούτε σε αγώνα καρτ στο ξεκίνημα της διαδρομής του, ο Γερμανός έπεσε στα προστατευτικά ελαστικά, ενώ ήταν 7’’ μπροστά από τον teammate του, Kimi Raikkonen! Καταστροφή για τον Vettel και… δώρο σε Raikkonen, Bottas και Hamilton. Δώρο που δεν πήγε χαμένο ειδικά για τον Βρετανό, καθώς συνεπικουρούμενος και από τις οδηγίες που έδωσε η Mercedes στον Bottas για να μην περάσει τον Hamilton, οδήγησαν εκ του ασφαλούς τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην 66η νίκη της καριέρας του.

Δεύτερος ο Bottas, ο οποίος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος, μιας και θα μπορούσε εύκολα να ήταν αυτός ο νικητής. Τρίτος ο Raikkonen, ο οποίος παρότι είχε δεχθεί την… παραίνεση (sic) της Ferrari ώστε να αφήσει νωρίτερα τον Vettel να περάσει, κατόρθωσε να περισώσει μέρος του πληγωμένου γοήτρου της «σκουντερία»…