GP Ιαπωνίας: 1-2 για τη Red Bull, στο βάθρο ο Sainz, βαθμός για τον Tsunoda


Ο Max Verstappen κατέκτησε την νίκη στην Ιαπωνία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τον Sergio Perez να ακολουθεί και τον Carlos Sainz να ολοκληρώνει το βάθρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Mark Thompson - Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 7/4/2024

Το GP Ιαπωνίας είδε τη Red Bull να κάνει ακόμη ένα 1-2, με τον Max Verstappen να παίρνει τη νίκη και τον Sergio Perez να έρχεται δεύτερος, και τον Carlos Sainz να κατακτά το βάθρο για τρίτη φορά τη φετινή σεζόν.

Εκκινώντας 8ος, την τέταρτη θέση πήρε ο Charles Leclerc, σε έναν αγώνα που η Ferrari κατάφερε, ακολουθώντας την εναλλακτική στρατηγική του ενός pit stop, να τον φέρει στο σημείο να παλεύει για το βάθρο, ενώ ο Lando Norris ήρθε πέμπτος, δύο θέσεις πίσω από εκεί που ξεκίνησε.

Ο Fernando Alonso τερμάτισε έκτος, μπροστά από τον George Russell, ο οποίος, στον τελευταίο γύρο προσπέρασε τον Oscar Piastri, κατακτώντας την έβδομη θέση, με τον Αυστραλό να μένει όγδοος.

Τη δεκάδα ολοκλήρωσε ο Lewis Hamilton στην ένατη θέση κι ο Yuki Tsunoda, στη δέκατη, που μάλιστα έγινε ο πρώτος Ιάπωνας, που κέρδισε βαθμούς στον εθνικό του αγώνα, από τον Kamui Kobayashi το 2012.

Ο αγώνας ανά γύρο

Εκκίνηση: Οι οδηγοί στο μπροστινό μέρος του grid να διατηρούν τις θέσεις τους στον πρώτο γύρο, χωρίς να γίνεται κάποια αλλαγή στην κατάταξη. Ο Daniel Ricciardo, ξεκινώντας 11ος, έκανε μια αρκετά κακή εκκίνηση, πέφτοντας κάποιες θέσεις προς τα πίσω, κι είχε μία επαφή με τον Alex Albon, που εκκινούσε 14ος, με τους δύο να καταλήγουν στις μπαριέρες της δεύτερης στροφής, φέρνοντας την κόκκινη σημαία.

Η επισκευές στην πίστα διήρκησαν σχεδόν 30 λεπτά, με τη δεύτερη εκκίνηση, επίσης από στάση, όπως κι η πρώτη, να δίνεται στις 08:32 (ώρα Ελλάδος).

Επανεκκίνηση: Όντας υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας, η Mercedes επέλεξε να τοποθετήσει τη σκληρή γόμα και στα δύο της μονοθέσια, με την προοπτική να επεκτείνουν το πρώτο τους stint, αφού είχαν σημάδια ότι η C3 λειτουργεί καλύτερα από τη μέση, C2.

Γύρος 12: Τα pit stops στις κορυφαίες θέσεις ξεκίνησαν με τη McLaren, με τον Lando Norris να «πετά» τη μέση γόμα και να φορά τη σκληρή. Το ίδιο έκανε κι ο Oscar Piastri, δύο γύρους αργότερα.

Γύρος 14: Ο Lewis Hamilton ρώτησε το pit wall της Mercedes αν χρειάζεται να αφήσει τον George Russell να περάσει, προκειμένου η ομάδα να μπορέσει να κυνηγήσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, με την απάντηση να είναι θετική. Οι δύο Βρετανοί αντάλλαξαν θέσεις μετά από μερικές στροφές.

Γύρος 16: Στον «χορό» των pit stops μπήκαν κι οι Carlos Sainz και Sergio Perez τοποθετώντας τη μέση γόμα.

Γύρος 17: Τη δική του πρώτη αλλαγή έκανε κι ο Max Verstappen βγάζοντας τα μαλακά ελαστικά και φορώντας ένα φρέσκο σετ μέσης γόμας. Την ίδια στιγμή, ο Norris κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Hamilton, κάνοντας ένα εντυπωσιακό πέρασμα στη στροφή 1.

Γύρος 18: Το ίδιο έκανε κι ο Perez, με τον Hamilton να αναφέρει ότι τα σκληρά του ελαστικά έχουν ξεκινήσει να φθείρονται υπερβολικά.

Γύρος 23: Τα pits επισκέφτηκαν οι Russell και Hamilton, με έναν γύρο διαφορά, επιλέγοντας τα σκληρά ελαστικά.

Γύρος 27: Μην έχοντας κάνει καμία αλλαγή από την επανεκκίνηση κι έπειτα, ο Charles Leclerc εισήλθε στα pits μαζί με τον Norris, με τον πρώτο να επιστρέφει στην πίστα μπροστά από τον Russell και τον δεύτερο, πίσω του. Ωστόσο, ο πιλότος της McLaren δεν έμεινε για πολλή ώρα πίσω από τον συμπατριώτη του, περνώντας τον στον επόμενο γύρο.

Σειρά μετά τα πρώτα pit stop: 1. Verstappen, 2. Perez, 3. Sainz, 4. Alonso, 5. Piastri, 6. Leclerc, 7. Norris (2 stop), 8. Russell, 9. Hamilton, 10. Hulkenberg

Γύρος 34: Με μια θεαματική κίνηση στα Esses, ο τοπικός ήρωας, Yuki Tsunoda, προσπέρασε τον Nico Hulkenberg για να βρεθεί εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Γύρος 35: Μετά τον Norris, που «άνοιξε,» ουσιαστικά, νωρίς τα δεύτερα pit stops, τη δεύτερη αλλαγή τους έκαναν οι Piastri, Alonso και Verstappen, με τους τρεις να επιλέγουν τη σκληρή γόμα.

Γύρος 36: Ο Perez προσπέρασε τον Leclerc, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, την ίδια ώρα που ο Sainz επισκέφτηκε το pit lane, περνώντας στα σκληρά ελαστικά. Επέστρεψε στην πίστα πίσω από τον Hamilton, όμως κατάφερε να τον περάσει λίγες στιγμές αργότερα.

Γύρος 40: Όντας σε έναν λιγότερο καλό αγώνα από αυτό που ίσως περίμεναν, οι δύο Mercedes μπήκαν στα pits, βάζοντας ένα πατημένο σετ μέσης γόμας.

Γύρος 44: Στη μάχη για την τελευταία θέση του βάρθου, ο Sainz προσπέρασε τον Norris στη στροφή 1, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση και βάζοντας στο στόχαστρο τον Leclerc. Σε team radio, η Ferrari έδωσε εντολή στον Μονεγάσκο να «μην χάσει χρόνο με τον Sainz,» αφού στην πραγματικότητα, η δική του μάχη είναι με τον Norris.

Γύρος 53: Ο Russell κατάφερε να προσπεράσει τον Piastri, κατακτώντας την έβδομη θέση την τελευταία στιγμή.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγός
1Max Verstappen
2Sergio Perez
3Carlos Sainz
4Charles Leclerc
5Lando Norris
6Fernando Alonso
7George Russell
8Oscar Piastri
9Lewis Hamilton
10Yuki Tsunoda
11Nico Hulkenberg
12Lance Stroll
13Kevin Magnussen
14Valtteri Bottas
15Esteban Ocon
16Pierre Gasly
17Logan Sargeant
18Zhou Guanyu
19Daniel Ricciardo
20Alexander Albon

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

GP Ιαπωνίας - Κατατακτήριες: Poleman ο Verstappen, 1-2 η Red Bull

GP Ιαπωνίας: Βλέπει σαφή βελτίωση o Sainz - Οι ελπίδες της Ferrari απέναντι στη Red Bull

GP Ιαπωνίας: Κατενθουσιασμένος μετά τις δοκιμές ο Hamilton