GP Αυστραλίας - Race: Θρίαμβος Vettel στο Albert Park!


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η σεζόν για τη Ferrari που επέστρεψε στις επιτυχίες έπειτα από μια πολύ δύσκολη σεζόν. Στο 2-3 η Mercedes με Hamilton - Bottas.

  • 26/3/2017

ΦΩΤΟ: AP

H Ferrari επέστρεψε δριμύτερη και πιο ανταγωνιστική από ποτέ σε αυτήν την υβριδική εποχή της Formula 1 που ξεκίνησε το 2014. Ο Sebastian Vettel ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου αγώνα της χρονιάς που διεξήχθη την Κυριακή στο Albert Park της Μελβούρνης, δίνοντας το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στις τάξεις της Scuderia.

Μια νίκη που επιζητούσε εδώ και καιρό η ιταλική ομάδα η οποία πέρσι έμεινε με άδεια χέρια και που θα βοηθήσει τα μάλα στην ψυχολογία του δυναμικού της. 

Στην εκκίνηση ο Lewis Hamilton κράτησε το πλεονέκτημα που του έδινε η pole position, αλλά όσο κι αν προσπάθησε δε μπόρεσε να χτίσει διαφορά ασφαλείας από τον Sebastian Vettel που ακολουθούσε χωρίς να χάσει επαφή. Από την πρώτη στιγμή αυτοί ήταν οι δύο που ξεχώρισαν και έδειξαν ότι θα διεκδικήσουν τη νίκη, καθώς τόσο ο Bottas όσο και ο Raikkonen έχασαν σημαντικό έδαφος αφού δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το ρυθμός τους. 

Το παιχνίδι για τον Hamilton και τη Mercedes χάθηκε στη στρατηγική. Ο Βρετανός μπήκε για αλλαγή ελαστικών (από ultra soft έβαλε soft) στον 18ο γύρο και βγαίνοντας βρέθηκε πίσω από τον Max Verstappen -δεν είχε επισκεφθεί ακόμα τα pits- που δεν είναι και ο πιο εύκολος αντίπαλος για προσπέραση και ειδικά σε αυτήν την πίστα.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει χρόνο, την ώρα που ο Vettel μπροστά προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος ώστε να πάρει τα ηνία του αγώνα από τον Βρετανό τρεις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Και τα κατάφερε. Μπήκε στα pits στον 24ο γύρο, έβαλε και αυτός τη μαλακή γόμα της Pirelli και βγήκε ακριβώς μπροστά από τους Verstappen - Hamilton. 

H αντίδραση του Toto Wolff βλέποντας τον Vettel να βγαίνει μπροστά από τον Hamilton μετά το pit stop…

 

 

O Γερμανός δεν άφησε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να πάει χαμένη και μέχρι τον 26ο γύρο που ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull μπήκε για αλλαγή ελαστικών, είχε αποκτήσει σημαντική διαφορά από τον Hamilton, ο οποίος από την πλευρά του δεν αισθανόταν πολύ άνετα στην πίστα με την μαλακή γόμα. Για να ακριβολογούμε δεν μπορούσε να κινηθεί στους ρυθμούς του Γερμανού πιλότου της Ferrari. 

Ο Bottas αντιθέτως αισθανόταν πιο άνετα, ανέβασε ρυθμό, μείωσε την απόσταση που τον χώριζε από τον ομόσταβλό του, χωρίς πάντως να μπορέσει να πλησιάσει αρκετά ώστε να τον απειλήσει για τη δεύτερη θέση. 

Ο Kimi Raikkonen με τη δεύτερη Ferrari τερμάτισε στην τέταρτη θέση πολύ μακριά από την κορυφή, με τον Max Verstappen της Red Bull που αυτή τη στιγμή με βάση όσα είδαμε στο Albert Park,  είναι η τρίτη δύναμη του γκριντ, να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Felipe Massa με τη Williams, ενώ έβδομος ήταν ο Sergio Perez με την Force India.

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Carlos Sainz Jr. - Dannil Kvyat της Scuderia Toro Rosso και ο Esteban Ocon (Force India).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Vettel έριξε γύρο μέχρι και στον 7ο της κατάταξης…

 

"Πετάμε στα ουράνια"

Ήταν απίστευτος αγώνας. Τα παιδιά στην ομάδα δούλεψαν τόσο σκληρά όλη την εβδομάδα, έχοντας κοιμηθεί ελάχιστα. Σίγουρα πετάμε στο φεγγάρι αυτή τη στιγμή με τον τρόπο που ξεκίνησε η σεζόν για μας, αλλά το να μιλάμε για διεκδίκηση του τίτλου είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα”, σχολίασε ο Vettel.

Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του Γερμανού με τα χρώματα της Ferrari και συνολικά η 43η στην καριέρα του στην F1. Για τη δε Ferrari ήταν η 225η στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από 18 μήνες και συγκεκριμένα τις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο Vettel είχε τερματίσει πρώτος στον αγώνα της Σιγκαπούρης.

 

Η τελευταία φορά που πιλότος της ιταλικής ομάδας νίκησε τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν ήταν το 2007, και πάλι στο Albert Park, με τον Kimi Raikkonen. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο Φινλανδός στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής.  

 

Από την πλευρά του ο Lewis Hamilton αφού συνεχάρη τον Γερμανό για την νίκη του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που είχε με τη μαλακή γόμα. “Πρώτα απ’ όλα μπράβο στο Sebastian και τη Ferrari. Συγχαρητήρια για τη νίκη. Γενικά ήταν καλός αγώνας. Βρεθήκαμε πίσω από τη Red Bull σε εκείνο το σημείο - συμβαίνει καμιά φορά και δυσκολευτήκαμε με τα λάστιχα”.

 

Πολλές οι εγκαταλείψεις...

Πολύ άσχημα ξεκίνησε η σεζόν για τον Daniel Ricciardo ο οποίος μετά την έξοδο που είχε το Σάββατο κατά τη διάρκεια του Q3, χρειάστηκε να αλλάξει κιβώτιο στο μονοθέσιό του με αποτέλεσμα από τη 10η θέση του γκριντ να βρεθεί στην 15η λόγω της προβλεπόμενης ποινής που του επιβλήθηκε.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την ημέρα του αγώνα, καθώς o Αυστραλός δεν κατάφερε να φτάσει στη σχάρα εκκίνησης, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ηλεκτρικά της RB13. Οι μηχανικοί της Red Bull υπερέβαλαν εαυτό και κατάφεραν να τον βγάλουν στην πίστα 2 γύρους μετά την εκκίνηση, για να εγκαταλείψει τελικά στον 29ο γύρο από μηχανικό πρόβλημα. 

Δύσκολα τα πράγματα και για τη McLaren με τον Fernando Alonso να εγκαταλείπει στον 54ο γύρο και τον Stoffel Vandoorne να τερματίζει στη 13η θέση.

Από τους 20 πιλότους που ξεκίνησαν, μόλις 13 τερμάτισαν, με τους περισσότερους να εγκαταλείπουν από προβλήματα αξιοπιστίας.

 

Από θέαμα… μηδέν

Ο πολυαναμενόμενος πρώτος αγώνας της χρονιάς ήταν, δυστυχώς για όσους ξύπνησαν πρωί πρωί με τη δροσούλα, πολύ φτωχός σε θέαμα. Χωρίς καφέ είναι βέβαιο ότι μετά δυσκολίας μπορούσες να κρατήσεις μάτι ανοιχτό...

Προσπεράσεις με το σταγονόμετρο και μόνο με συναίνεση του προπορευόμενου οχήματος όταν εμφανίζονταν μπλε σημαίες στην πίστα και χαώδεις διαφορές (μέχρι και ο 7ος της κατάταξης δέχθηκε γύρο από τον πρώτο) δυναμικότητας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του. Όχι και ό,τι καλύτερο για τους νέους “κλειδοκράτορες” του σπορ που περιμένουν ότι οι αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς θα συντελέσουν στην αύξηση του θεάματος. 

Έπρεπε να φτάσουμε λίγο πριν την πτώση της καρό σημαίας, στον 52ο γύρο, για να ανάψουν λίγο τα αίματα και αυτό χάρη στον πιτσιρικά Sebastian Ocon που με την ξεχωριστή (λόγω του ροζ χρώματος) Force India επιτέθηκε και πέρασε τον Fernando Alonso, με τον Nico Hulkenberg (Renault) να πράττει το ίδιο αφήνοντας τον Ισπανό εκτός δεκάδας. Λίγο αργότερα ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της McLaren εγκατέλειψε λόγω προβλήματος στην ανάρτηση του μονοθεσίου του.

 

Tweets από το Albert Park

Οι πανηγυρισμοί του Vettel…

 

 

To Fair Play της Mercedes AMG Petronas