Το Hyundai Ioniq 5 N γίνεται αγωνιστικό και βάζει «φωτιά» στην πίστα (photos-video)


Η Hyundai παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο υψηλών επιδόσεων, που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα N Festival.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 2/4/2024

Η Hyundai ετοιμάζεται για μία νέα εποχή, μετατρέποντας το Ioniq 5 N σε ένα όχημα φτιαγμένο για την πίστα. Πρόκειται για το Ioniq 5 N eN1 Cup Car, το οποίο αποτελεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό μοντέλο, που αναμένεται να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας, που ονομάζεται Hyundai N Festival.

Βασισμένο στο νόμιμο για τον δρόμο, Ioniq 5 N, το ηλεκτρικό αγωνιστικό των Κορεατών φιλοξενείται από την ίδια πλατφόρμα με εκείνο, E-GMP, και φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι αποδίδουν έως και 650 PS, με την κίνηση να μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, όπως και στο «συμβατικό» μοντέλο.

Για τη μετατροπή του ήδη πανίσχυρου EV σε αγωνιστικό, η Hyundai προχώρησε σε μερικές δραματικές βελτιώσεις , τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην ισχύ και τις επιδόσεις. Το Cup Car έχει λάβει ένα επανασχεδιασμένο αμάξωμα με φαρδύτερα φτερά και νέες αεροτομές στο μπροστινό και το πίσω μέρος, που εξασφαλίζουν βέλτιστη αεροδυναμική κι αυξάνουν την κάθετη δύναμη που παράγεται.

Οι Κορεάτες πέρασαν και στη μείωση του βάρους του οχήματος, τοποθετώντας σφυρηλατημένους τροχούς κι ένα καπό κατασκευασμένο από πλαστικό, ενισχυμένο από υαλοβάμβακα και πολυανθρακικά παράθυρα. Φυσικά, το αυτοκίνητο έχει εξοπλιστεί με έναν κλωβό ασφαλείας, bucket καθίσματα κι έναν πυροσβεστήρα, ειδικό για φωτιές EV.

Εκτός αυτού, η Hyundai έχει φροντίσει να διορθώσει το ζήτημα, για το οποίο πολλοί λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού «αντιπαθούν» τα ηλεκτρικά αγωνιστικά: Την έλλειψη του ήχου. Η εταιρεία έχει ενισχύσει το σύστημα N Active Sound, προσφέροντας στους fans αρκετό θέαμα. Μάλιστα, η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει ότι οι ομάδες του πρωταθλήματος θα μπορούν να εξελίξουν τους δικούς τους, διαφορετικούς ήχους, ώστε κάθε αγωνιστικό να ξεχωρίζει.

Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που θα υπάρξει ηλεκτρική κατηγορία στο Hyundai N Festival. Ήδη υπάρχει η κατηγορία Elantra N1, κι η eN1 θα είναι η αντίστοιχη για EV. Μέσω αυτής, η φίρμα θέλει «να επαναπροσδιορίσει το μέλλον των αγώνων και να χαράξει ένα νέο μονοπάτι για τη νέα εποχή που θα χαρακτηρίζεται από εξηλεκτρισμένα επιτεύγματα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Δείτε το Hyundai Ioniq 5 N eN1 Cup εν δράσει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η νέα αεροδυναμική «ποδιά» της Hyundai κάνει τα EV πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά

Το Hyundai Ioniq 5 ανανεώνεται κι υποδέχεται την έκδοση N Line (photos)

Και τα ηλεκτρικά έχουν... ισχύ! Δείτε το Hyundai Ioniq 5 N να «αλώνει» το Nurburgring (video)