Η MG πάει στο επόμενο level με ακραίο hypercar που κάνει το 0-100 km/h σε 1,9 sec! (photos)


Οι άνθρωποι της MG εμπνεύστηκαν από το αεροδυναμικό όχημα της δεκαετίας του ’50, που έσπασε το φράγμα των 400 km/h, και παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοχή του.

  • ΦΩΤ.: SAIC DESIGN / FACEBOOK
  • 22/4/2024

Με την έκθεση αυτοκινήτου στο Πεκίνο να πλησιάζει, η MG παρουσίασε ένα εντυπωσιακό concept μονοθέσιο hypercar, το EXE181. Η ονομασία προέρχεται από το MG EX181 όπου το 1959, το οδήγησαν οι Phil Hill και Stirling Moss, πετυχαίνοντας κάτι που τότε έμοιαζε ακατόρθωτο: ξεπέρασε την ταχύτητα των 400 km/h!

Μάλιστα, τα κατάφεραν ποντάροντας κυρίως στην αεροδυναμική και όχι στον κινητήρα αφού είχε μοτέρ του 1,5 L που απέδιδε 68 ίππους! Τοποθετώντας έναν supercharger, όμως, αυτός ο αριθμός έφτανε τους 300 ίππους.

Αυτό που έκανε το MG EX181 να καταρρίψει το φράγμα των 400 km/h ήταν ο εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας που είχε και άγγιζε το 0,12. Μάλιστα, ο Phil Hill, είχε πει πως όταν άφηνε το γκάζι, μετά βίας επιβράδυνε από την τριβή του αέρα, καθώς ήταν εξαιρετικά αεροδυναμικό.

Αυτό το ξεχωριστό στην ιστορία της MG επίτευγμα ενέπνευσε τους ανθρώπους που τρέχουν σήμερα τη θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία για να κατασκευάσουν τον αμιγώς ηλεκτρικό διάδοχο του αρχικού μοντέλου.

Η σύγχρονη εκδοχή είναι εξίσου αεροδυναμική, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι μόλις 0,181. Ο οδηγός κάθεται σε ένα κεντρικά τοποθετημένο κάθισμα, το τιμόνι είναι τύπου yoke με ενσωματωμένη οθόνη, ενώ συνολικά το cockpit έχει σχήμα σταγόνας και μοιάζει να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Η MG δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά από την εικόνα της οθόνης στο τιμόνι εικάζουμε ότι διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε τροχό). Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι το MG EXE181 μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 1,9 sec!

Το επίσημο ντεμπούτο θα γίνει στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Πεκίνο ενώ είναι δεδομένο ότι θα το δούμε και στο φετινό Goodwood Festival of Speed τον Ιούλιο αφού έχει ανακοινωθεί ότι η MG θα έχει κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ιστορία της MG: Από το χείλος του γκρεμού στη μεγάλη ευρωπαϊκή αντεπίθεση

Και Mitsubishi και AMG! Η ιστορία του Γερμανο-Ιαπωνικού «πειράματος»

MG: Όλα όσα ξέρουμε για τo νέo SUV που θα βρεθεί απέναντι στο Tesla Model Y