Η επόμενη Alfa Romeo Stelvio θα είναι ηλεκτρική – Πότε αναμένεται ο ερχομός της


Μετά την Giulia και η Stelvio ετοιμάζεται να υποδεχθεί την αμιγώς ηλεκτρική της έκδοση. Οι πρώτες πληροφορίες και το χρονοδιάγραμμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/4/2023

Η Alfa Romeo Stelvio ήταν το best-seller μοντέλο της ιταλικής φίρμας στην Ευρώπη το 2022, με 16.009 πωλήσεις. Τώρα, το SUV ετοιμάζεται να μπει στη νέα πραγματικότητα, ακολουθώντας την τάση των αυτοκινητοβιομηχανιών τουλάχιστον για τη Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα η ηλεκτρική Stelvio να έρχεται μέσα στο 2026.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Autocar, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jean-Philippe Imparato, επεσήμανε ότι το νέο μοντέλο θα έχει την πρακτικότητα και τη χρησιμότητα σε πρώτο πλάνο, ενώ θα μοιάζει αρκετά στοιχεία, από πλευράς σχεδίασης, με την τρέχουσα, βενζινοκίνητη έκδοση της Stelvio. Πρόκειται να «πατήσει» στην πλατφόρμα STLA Large της Stellantis, η οποία θα χρησιμοποιηθεί επίσης και από το νέο ηλεκτρικό sedan που ετοιμάζουν οι Ιταλοί.

Η Alfa Romeo έχει βάλει στο «μάτι» τις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, θέλοντας να προσφέρει αυξημένη άνεση και αυτονομία, χαρακτηριστικά που αναζητούνται πολύ από τους πελάτες των συγκεκριμένων αγορών. Ο Imparato έκανε λόγο για ένα μοντέλο με καθαρό και αεροδυναμικό σχεδιασμό, ο οποίος θα βοηθήσει το νέο sedan να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Lucid Air και η Mercedes-Benz EQS.

Το νέο μοντέλο ενδέχεται να εξοπλιστεί με μία μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 100 kWh, όπως έδειξε η Peugeot με το Inception concept, το οποίο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα. Αν γίνει αυτό, το «μαξιλαράκι» των 700 km αυτονομίας σίγουρα θα ξεπεραστεί.

Εξάλλου, ο Imparato έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά για τον αντικαταστάτη της Alfa Romeo Giulia, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει 700 km αυτονομίας. Έτσι, οι πελάτες θα μπορέσουν να δουν το νέο μοντέλο ως αντικαταστάτη του θερμικού sedan που έχουν τώρα, κι όχι ως συμβιβασμό.

Με δεδομένο ότι τόσο η Stelvio, όσο και το νέο sedan, θα χρησιμοποιήσουν την ίδια πλατφόρμα με την Giulia, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα λάβουν και την ίδια μονάδα ισχύος, φτάνοντας έως και στα όρια των 790 PS, με την έκδοση Veloce. Περνώντας στις ηλεκτρικές εκδόσεις Quadrifoglio, για την Giulia και τη Stelvio, θα μπορούσαμε να δούμε ισχύ που θα φτάνει τους 1.000 PS.

Επιπροσθέτως, ο Imparato υπαινίχθηκε ότι τα δύο μοντέλα θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Alfa Romeo στο Cassino της Ιταλίας, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Εκτός αυτού είναι γνωστό ότι η Alfa Romeo εργάζεται πάνω σε ένα νέο supercar το οποίο θα έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης, και πρόκειται να αναβιώσει την εμβληματική ονομασία '6C', όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με τον Imparato, το supercar της Alfa Romeo είναι ήδη sold-out, πριν καν κάνει την εμφάνισή του.