Tavares: Σφοδρές αντιδράσεις για τον εξωφρενικό μισθό του από τη Stellantis


Οι απολαβές του Πορτογάλου CEO είναι 518 (!) φορές μεγαλύτερες από εκείνες του μέσου εργαζόμενου της Stellantis.

  • ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 21/4/2024

Στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της Stellantis, αποκαλύφθηκε το ποσό που θα λάβει ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, Carlos Tavares, έχοντας πάρει έκγριση με ποσοστό 70% των ψήφων υπέρ του. Οι ετήσιες απολαβές του Πορτογάλου, μετά και την τεράστια επιτυχία της Stellantis το 2023, αγγίζουν τα 36,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO στην ιστορία του χώρου της αυτοκίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι ο Tavares το 2023 κέρδιζε περίπου 100.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή πάνω από 50% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Φυσικά, το γεγονός ότι οι απολαβές του είναι τόσο υψηλές, έχει προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, ο μισθός του 65χρονου θα είναι 518 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του μέσου εργαζόμενου της Stellantis (70.404 ευρώ) ή το ισοδύναμο 1.586 ετήσιων μισθών ενός προσωρινού εργάτη, που δουλεύει στη γραμμή παραγωγής ενός από τα εργοστάσια της εταιρείας στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ο Tavares, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας, τόνισε ότι ο μισθός του προσαρμόζεται ανάλογα με τα κέρδη και τις οικονομικές επιδόσεις της Stellantis. Να σημειωθεί ότι η Stellantis σημείωσε πωλήσεις ρεκόρ το περασμένο έτος, με τα κέρδη να ανέρχονται στα 18,6 δις ευρώ για το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2022. «Το 90% των απολαβών μου εξαρτάται από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, οπότε αυτό δείχνει ότι τελικά τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο άσχημα,» είπε ο Πορτογάλος.

Εκτός αυτού, δήλωσε ότι οι απολαβές του υπόκεινται στο συμβόλαιο μεταξύ εκείνου και της αυτοκινητοβιομηχανίας «όπως οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή ή οδηγού της Formula 1. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι αποδεκτό, φτιάξτε έναν νόμο και θα το σεβαστώ.»

Η περίπτωση Tavares δεν είναι η μοναδική, στον χώρο της αυτοκίνησης. Αντίστοιχα ποσά έχουν λάβει κι ο CEO της Ford, Jim Farley, ο μισθός του οποίου έφτασε τα 26,5 εκατ. δολάρια το 2023, όπως κι η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Mary Barra, η οποία κέρδισε 29 εκατ. δολάρια το έτος που πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απίστευτη δήλωση του Carlos Tavares για την τιμή της Alfa Romeo Milano

Mega deal για τη Stellantis – Ρίχνει 1,5 δις ευρώ και αποκτά το 20% της κινεζικής Leapmotor

Σαφές μήνυμα από CEO μεγάλου ομίλου: «Ξεχάστε τις μειώσεις τιμών, κινδυνεύει η κερδοφορία μας»