CAR AND DRIVER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ponz Pandikuthira: Αυτό θα είναι το μέλλον της Nissan 19/5/2017

 • img
 • img
 • img

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ                          ΦΩΤΟ: NISSAN

Για αρκετούς μέσα στη Nissan είναι ο άνθρωπος που έκανε το Qashqai δεύτερης γενιάς αυτό που είναι σήμερα: ένα ακλόνητο best-seller κι ένα αυτοκίνητο που έφερε τα πάνω-κάτω στην ευρωπαϊκή αγορά –και όχι μόνο- αγορά, ως το απόλυτο trend-setter. Άλλα όχι μόνο αυτό. Μια ματιά μόνο στα επιτεύγματά του μέσα στη Nissan στα μόλις 5 χρόνια που βρίσκεται στη φίρμα, δείχνει ότι ο αμερικανός Ponz Pandikuthira έχει ένα ισχυρό όραμα για την αυτοκίνηση. Προ λίγων ημερών βρεθήκαμε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της αυτοκίνησης, την αυτόνομη οδήγηση, το design και την ασφάλεια, το ηλεκτρικό παρόν και μέλλον αλλά και τις τάσεις.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια θεμελιώδη -για κάθε επιχείρηση- ερώτηση. Ενσυναίσθηση ή όραμα;

Στην προηγούμενη καριέρα μου στην DaimlerChrysler, είχαμε σπουδαίο όραμα αλλά ίσως έλειπε η ενσυναίσθηση ανάμεσα στις κουλτούρες των δύο πλευρών, την αμερικανική και τη γερμανική. Οπότε αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δύο αυτό θα ήταν η ενσυναίσθηση. Αλλά δε προχωρούν τα πράγματα αν έχεις μόνο αυτό και δεν έχεις και όραμα. Το καλύτερο παράδειγμα και τα εύσημα πρέπει να πάνε στον Carlos Ghosn. Είναι ένας θρυλικός ηγέτης που διαχειρίζεται τη συμμαχία Renault-Nissan για τόσο καιρό αλλά δείτε το υπόβαθρό του: είναι Λιβανέζος στην καταγωγή, με βραζιλιάνικη υπηκοότητα που μεγάλωσε και σπούδασε στη Γαλλία που «διαχειρίζεται» μια αυτοκρατορία. Κανείς λοιπόν άλλος δεν μπορεί να έχει περισσότερη ενσυναίσθηση. Κι αν έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το που θέλεις να πάει αυτή η συμμαχία, αν σέβεσαι το ιαπωνικό μοντέλο της Nissan, το ευρωπαϊκό management της Renault αλλά και την κουλτούρα αμερικάνων, άγγλων, ινδών κλπ. που υπάρχουν στην εταιρία, τότε έχεις τον τέλειο συνδυασμό.

Σύντομα ο κ. Ghosn θα παραιτηθεί του αξιώματος που υπηρέτησε για τόσα χρόνια δίνοντας τη θέση του στον κ. Hiroto Saikawa (νυν συν-Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan). Είναι ιάπωνας και η ψυχοσύνθεση παντελώς διαφορετική. Είναι έτοιμος να συνεχίσει το έργο του κ. Ghosn;

Οπωσδήποτε! Το βλέπεις αυτό κάθε μέρα. Ο κ. Saiwata είναι πολλά χρόνια στην εταιρία, σχεδόν μια ζωή. Είναι ιδιαίτερα έμπειρος κι έχει εργαστεί σε κορυφαίες θέσεις της Συμμαχίας ανά τον κόσμο. Του λείπει ίσως αυτή η «ωμή» ενέργεια και ο δυναμισμός στην προσωπικότητα που ο κ. Ghosn έχει. Άλλα όταν έρθει η ώρα της βαθιάς γνώσης του επιχειρείν και της κατανόησης της κουλτούρας είναι εξαίρετος. Πηγαίνω κάθε δίμηνο στην Ιαπωνία για προϊοντικά meetings των οποίων προεδρεύει ο κ. Saikawa, ο οποίος κάθεται και ακούει σιωπηλός αλλά όταν παίρνει αποφάσεις αυτές είναι οι καλύτερες. Κάθομαι και βλέπω σε αυτά τα meetings βρετανούς, γάλλους, ιταλούς, αμερικανούς και όλοι τον σέβονται. Αυτό δεν έχει έρθει συμπτωματικά. Ο κ. Ghosn έχει βάλει τις βάσεις αναπτύσσοντας μια γενιά managers για να ηγηθούν κορυφαίων εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν δύο θέματα για την αυτοκίνηση του μέλλοντος. Το ένα είναι ότι τα αυτοκίνητα είναι περισσότερο τεχνολογικά επιτεύγματα και το άλλο ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί αισθητήρες και τόση πολλή πληροφορία που είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς και να κάνεις χρήση της. Εσείς ως Nissan τι κάνετε γι αυτό και τι θα δούμε στο μέλλον;

Πολύ διορατική ερώτηση! Η συγκέντρωση όγκου πληροφοριών από τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά ξεκίνησε με μοντέλα όπως το GT-R. Ίσως δεν ακούγεται φυσιολογικό, αλλά ο αριθμός αισθητήρων που συγκεντρώνουν δεδομένα και αλλάζουν την απόδοση του αυτοκινήτου με ρυθμό Millisecond ξεκίνησε με το GT-R. Μπορεί βέβαια να είναι ένα niche προϊόν αλλά άρχισε να εξαπλώνεται. Αυτή είναι πληροφορία που αφορά στο όχημα. Μετά ακολούθησε η πληροφορία που συλλέγουμε από υποδομές και πληροφορία που συλλέγουμε με την επικοινωνία car-to-car. Το θέμα λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δεδομένων από αισθητήρες αυτοκινήτων τον οποίο μπορούν να διαχειριστούν οι προμηθευτές των ηλεκτρονικών συστημάτων. Η πληροφορία αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν είναι ανώνυμη και πολυσυλλεκτική. Αν εμείς, ως Nissan δημιουργούσαμε τη δική μας βάση δεδομένων θα ήταν χρήσιμη, αλλά όχι τόσο χρήσιμη όσο μια παγκόσμια βάση. Εργαζόμαστε σε αυτό αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι έτοιμοι οι προμηθευτές μας να γίνουν ειδικοί στη διαχείριση λογισμικού για να επεξεργαστούν τόσα δεδομένα; Για παράδειγμα πολλοί χρησιμοποιούν για πλοήγηση Google Maps. Θα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό ή να επινοήσουμε δικά μας συστήματα πλοήγησης;  Αυτό που είναι γεγονός όμως είναι ότι η κεντρική επεξεργασία δεδομένων, το cloud computing θα είναι ένα πεδίο το οποίο εξελίσσεται ραγδαία κι εμείς μαζί του. Πρόσφατα ανακοινώσαμε υπηρεσίες διασύνδεσης ενώ ήδη έχουμε προσλάβει τον Ogi Redzic (σ.σ. παλιό στέλεχος σε Nokia, NAVTEQ, Motorola κ.α.) για να ηγηθεί του τμήματος Connected Vehicles and Mobility Services.

Τι είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη τόσο απαιτητική αγορά;

Είμαι Αμερικανός που έχω ζήσει πολλά χρόνια εκεί. Το κύριο χαρακτηριστικό των Η.Π.Α είναι ότι ενώ είναι τεράστια χώρα είναι συνάμα και πολύ ομογενοποιημένη. Μπορείς να οδηγήσεις για οκτώ ή δέκα ώρες και τίποτα να μην έχει αλλάξει σε ό,τι έχει να κάνει με το σκηνικό, τις οδικές συνθήκες, την κατάσταση του δρόμου κλπ. Σε αντίθεση, στην Ευρώπη, ένα δεκάωρο ταξίδι θα σε ταξιδέψει από τις autobahn της Γερμανίας σε αναπτυσσόμενες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό λοιπόν που είναι ελκυστικό στην Ευρώπη είναι η πολυπολιτισμικότητα. Είναι μακράν -και το εννοώ- η πιο απαιτητική αγορά του κόσμου. Δεν είναι η Κίνα, δεν είναι η Ινδία ή οι ΗΠΑ είναι η Ευρώπη. Απαιτητική γιατί οι οδικές συνθήκες, οι κυκλοφοριακές συνθήκες, η κουλτούρα μέχρι πιο απλά πράγματα όπως οι κανονισμοί στάθμευσης, οι φόροι είναι τόσο διαφορετικά. Στις Η.Π.Α για παράδειγμα ξέρεις τι να περιμένεις, στην Ευρώπη όχι. Για παράδειγμα οδηγώ στη Γερμανία η οποία γειτνιάζει με χώρες που είναι τόσο διαφορετικές. Στις autobahn υπάρχουν υψηλές ταχύτητες και δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά ενώ γειτονική της χώρα έχει περισσότερες κάμερες σε ένα δρόμο από ό,τι έχω διακόπτες για τα φώτα στο σπίτι μου, υψηλότερη φορολογία και επιβαρύνσεις με βάση τον κυβισμό. Αν καταφέρνεις λοιπόν να έχεις την ικανότητα να παρουσιάζεις αυτοκίνητα ελκυστικά για τόσο διαφορετικές συνθήκες τότε γίνεσαι κορυφαίος. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι μακράν πιο ευέλικτοι, δίνουν βάση σε μικρές λεπτομέρειες όπως η ποιότητα υλικών η σχεδίαση των οργάνων. Μπορεί κάποιος να διαθέσει στην Ευρώπη 14.000 ευρώ και να αποκτήσει ένα κορυφαίο σε ποιότητα αυτοκίνητο, ενώ στις Η.Π.Α. είναι πιθανό ότι με τα ίδια χρήματα θα αποκτήσει ένα τραγικό αυτοκίνητο με σκληρά πλαστικά και κακή ποιότητα.

Καινοτομία που συναρπάζει ή μπερδεύει; Μήπως θα έπρεπε να επικοινωνήσετε των πακτωλό τεχνολογιών που εφαρμόζει η Nissan με πιο απλό και απτό τρόπο;

Αυτό είναι ακριβώς το ισχυρό αλλά και το αδύναμο σημείο μας. Δείτε, χρησιμοποιώ ένα iPhone και το λειτουργικό του είναι απλό και κατανοητό. Το ίδιο πρέπει να επιτύχουμε και με τα αυτοκίνητά μας. Έχουμε πολλές τεχνολογίες στα αυτοκίνητά μας με ικανούς μηχανικούς και αυτοί θέλουν να επιδείξουν τις δυνατότητες των συστημάτων που εξελίσσουν. Οπότε δίνουν ίσως περισσότερη πληροφορία από ό,τι πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζει ο τελικός χρήστης. Στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε είναι μια αδιάλειπτη εμπειρία που να μη μπερδεύει τον τελικό χρήστη κι αυτό θα κάνουμε.

Με τόσο πολύπλοκη την κατάσταση στην Ευρώπη νομίζω πως περισσότερο θα πρέπει να είστε περισσότερο πολιτικοί αναλυτές παρά επιχειρηματίες. Πως αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση;

Πιστεύω πως σε οποιαδήποτε επιχείρηση υπάρχει πάντα αυτή η οπτική. Το μεγαλύτερο προσόν που έχουμε όντας μια τόσο μεγάλη συμμαχία με Renault-Nissan, Μitsubishi και AvtoVAZ στη Ρωσία και σημαντική παρουσία στις Η.Π.Α είναι ότι συνηθίζεις να εργάζεσαι μέσα σε τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά περιβάλλοντα και γίνεσαι πιο «ψαγμένος». Αν για παράδειγμα δείτε τι έγινε στη Ρωσία που πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση και πολιτική αστάθεια πολλές εταιρίες έφυγαν, εμείς όχι. Κάνουμε πολιτικές αναλύσεις, αξιολογώντας το «τοπίο» και το μέλλον κι έχουμε πλάνο. Το ίδιο έχει συμβεί και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπονούμε πλάνα σε τακτικά διαστήματα σε όλη την Ευρώπη με τις διακυμάνσεις του ευρώ έναντι της λίρας ή του γιεν. Κάνουμε λοιπόν business planning και πολιτικές αναλύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • FERNANDO ALONSO 20/10

  Fernando Alonso: Μια ζωη γεμάτη αντιθέσεις...

  Ο Fernando Alonso αποχαιρετά έπειτα από 17 χρόνια τη Formula 1, την οποία αγάπησε, αλλά και… βαρέθηκε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού!

 • 2018 BUGATTI EXTREPE SPORT 20/10

  Η Bugatti ετοιμάζει μία extreme έκδοση της Chiron Super Sport

  Mετά την Divo η Bugatti φαίνεται ότι ετοιμάζει μία πολύ ακραία έκδοση της Chiron Super Sport σε λίγα κομμάτια και με στόχο το ρεκόρ ταχύτητας.

 • FORD MUSTANG EV 20/10

  Η Ford ετοιμάζει και... ηλεκτρική Mustang; (Video)

  Αν και η Mustang φαίνεται να αποκτά μπαταρίες και πρίζες, τότε είναι πλέον βέβαιο ότι βρισκόμαστε για τα καλά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

 • 2018 SEAT TARRACO PRODUCTION 20/10

  Στην Γερμανία ξεκινά η παραγωγή του νέου SEAT Tarraco

  Xρειάστηκαν να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε το κεντρικό εργοστάσιο της VW στο Wolfsburg να κατασκευάσει μοντέλο κάποιας άλλης εταιρίας. Και αυτό είναι το νέο SUV της SEAΤ, το Tarraco.

 • PORSCHE MISSION E CROSS TURISMO 19/10

  Porsche: Επίσημα η Mission E Cross Turismo στην παραγωγή

  Το πράσινο φως για την παραγωγή έδωσε το εποπτικό συμβούλιο της Porsche AG για το δεύτερο ηλεκτρικό σπορ μοντέλο που θα πλαισιώσει την Taycan.

 • OPEL: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΗΣ DIESEL GATE 19/10

  Η Opel επιρρίπτει ευθύνες στην GM

  Η Opel, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με εκπομπές καυασερίων από diesel κινητήρες της, θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες και πρόχειροι χειρισμοί από την General Motors. Ως γνωστόν, η Opel απειλείται με ανάκληση 100.000 αυτοκινήτων.

 • PSA GROUP 19/10

  Ποια θα είναι τα επόμενα ηλεκτρικά πόλης;

  Στο μέλλον τα μικρά αυτοκίνητα πόλης θα έχουν περισσότερο νόημα ως ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους παρά ως συμβατικά.

 • ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 19/10

  Τι σημαίνει για την Οpel το τέλος της παραγωγής του Adam;

  Beetle, 2CV ή DS – όταν κάποια μοντέλα δεν παράγονται πια, ένα μέρος της φίρμας... 'πεθαίνει'. Τώρα η Opel σταματάει το Adam. Είναι αυτό ένα χτύπημα ανάλογου βάρους;

 • TEST DRIVE 2018 NISSAN QASHQAI 19/10

  Οδηγούμε το Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 & 160 PS

  Στη Nissan αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους υπερτροφοδοτούμενους 1.2 και 1.6 βενζινοκινητήρες με τον καινούργιο 1.3 DiG-T μέγιστης ισχύος 140 PS και 160 PS, αντίστοιχα, αναλόγως της εκδοχής του. Οι λόγοι; Η μείωση της κατανάλωσης, των ρύπων καθώς και του διοξειδίου του...

 • VW ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ 19/10

  Tα φώτα των μελλοντικών VW θα είναι high tech

  Η υψηλή τεχνολογία θα μπει για τα καλά στα συστήματα φωτισμού, που θα αναλάβουν και έναν ρόλο επικοινωνιακό.

 • MCLAREN SPEEDTAIL 19/10

  Στη McLaren Speedtail ακόμα και τα σήματα θα είναι μοναδικά

  Εξατομίκευση και στα σήματα. Αυτό προσφέρει μεταξύ άλλων η McLaren για το νέο top μοντέλο της, τη Speedtail.

 • FORD GT 19/10

  H Ford αυξάνει την παραγωγή του Ford GT

  Η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή που η αμερικανική εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει στην προσθήκη ακόμη 350 αυτοκινήτων έως το 2022.

 • LAMBORGHINI ALA 2.0 18/10

  Tα μυστικά της αεροδυναμικής της Lamborghini SVJ σε ένα αποκαλυπτικό Video!

  Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο αποκαλύπτονται τα μυστικά της εξωτικής SVJ με το σπέσιαλ αεροδυναμικό πακέτο.

 • ΤΑ GOOGLE MAPS ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΦΟΡΤΙΣΤΗ 18/10

  Πού μπορώ να φορτίσω το αυτοκίνητό μου

  Αν είστε κάτοχος ή οδηγός ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και η αυτονομία του εξαντλείται, θα χαρείτε πολύ αν μάθετε ότι μπορείτε να βρείτε τον πλησιέστερο φορτιστή με τη βοήθεια των Google Maps.

 • SEAT LEON 2019 18/10

  Στο τελικό στάδιο το νέο Seat Leon

  Αυτή την περίοδο στην ισπανική εταιρία οι ειδικοί έχουν δώσει προτεραιότητα στη νέα γενιά Leon ώστε να είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της τον ερχόμενο Μάρτιο στην Γενεύη.